Skip to main content

Protection royale?

01 augustus 2004

donderdag 12 augustus-2004
We kunnen het niet laten. Nu Rommy vanuit Spanje uitgeleverd dreigt te worden aan de VS gaan onze gedachten terug naar de tweede helft van de jaren tachtig. Toen joeg de befaamde Belgische politiespeurneus Freddie Troch achter de Bende van Nijvel aan. Twee figuren die daarbij in zijn vizier kwamen zijn voor dit artikeltje van belang: Jean Bultot en Claude Leroy. De eerste was de voormalige onderdirecteur van de gevangenis van Sint Gillis en een bekend wapenexpert. De ander een Brusselse substituut-procureur des konings, die wegens zijn niet zo frisse rol bij de afhandeling van een van Rommy’s drugsaffaires een proces aan zijn toga kreeg en die meteen aan de wilgen kon hangen. Het onderzoeksteam noteerde ondermeer de volgende uitspraak van Bultot:
“Claude Leroy werd tijdens zijn proces geconfronteerd met een ongewoon personage: Rommy. Persoon die superbeschermd wordt door een lid van de koninklijke familie in Nederland. Wanneer Leroy Claude gepoogd had om zulks te verklaren zou hij jong zijn gestorven”.
Die uitspraak had voor Troch weinig prioriteit binnen de context van zijn onderzoek. Maar later voelde hij Leroy daarover toch aan de tand. In het betrokken verslag is de volgende strofe te vinden:
“Op een gegeven ogenblik heeft Leroy een onderzoek in verband met drugs. Het bleek dat ergens in Vlaanderen een clandestien druglabo werd uitgebaat. Op zeker moment werd een camion geladen met hasj onderschept en inbeslaggenomen. Terwijl de politiediensten alles onderzochten in verband met deze trafiek, gebeurde intussen elders in de omgeving van Antwerpen een trafiek van 25 ton drugs. In deze zaak zouden in België geen vooraanstaande personen zijn betrokken, doch in Nederland zou het kopstuk ervan prins Bernhard zijn. Als uitvoerder in verband met deze drugszaak wordt de naam Rommy genoemd. Man die grote sier voert in Nederland. Aldaar de hand boven het hoofd wordt gehouden door?”.

Verzon Leroy maar wat en zo ja, wat voor belang had hij daarbij? Of loog hij helemaal niet?

Voor meer zie het artikel "Achterzijde van het beursschandaal, deel 5" in Kleintje Muurkrant nummer 322 en op de site van de Morgenster.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 augustus 2004