Skip to main content

Het lied van Raymond

19 december 2016

Terug naar 2011. In dat jaar krabden wij nog heftig aan de buitenkant van de affaire rond ene Raymond Davis. Een “beveiliger” van CIA-agenten en andere Amerikaanse wijsneuzen die toen in Pakistan rondwaarden in verband met de speurtocht naar Osama, een zoon van de ouwe Laden (1).
Raymond schoot in februari op een onbewaakt ogenblik twee Paki's op een brommer naar Allah. Hij was in de veronderstelling dat ze een aanslag op hem wilden plegen. Groot tumult, want buitenlanders mochten in Pakistan geen wapens dragen. Laat staan dat ze ermee schoten. Raymond verdween in een kerker, zou wonderbaarlijk hebben gezongen en werd na twee maanden tegen een vergoeding van 2 meloen dollar op het vliegtuig naar de USSA gezet. Ooit had ene Hoffmann heel wat te vertellen, maar dat gold uiteraard ook voor onze Blackwaterartiest. En wat kan je dan beter doen dan al je psalmen in een boek proppen? Dus dat deed ie. Vorige maand zou zijn geesteskind de etalage ingieren, ware het niet dat de CIA daar een little stick voor stak. De boerderijbewoners traineerden de publicatie en eisten onlangs dat Raymond een hele stoot veranderingen aanbracht in de tekst. Niet zonder reden. Hellary, die ten tijde van het incident minister van BuZa was, zou een niet zo fraaie rol hebben gespeeld bij de onderhandelingen over Raymond's vrijlating. Maar omdat de irreguliere Osama-operatie al in de steigers stond moest zij wel actie ondernemen. Vandaar dat we nu nog even moeten wachten op de publicatie.
Raymond mag overigens nog van mazzel spreken. Een andere publicist op het heikele veld van speurneuzen en fixers legde namelijk in 2013 het loodje. Gezelfmoord. Samen met zijn twee koters en zijn hond. Dat was oud-luchtmachtvlieger Phillip Marshall, die bezig was met een vervolg op zijn twee conspiratieve boeken over 9/11. Aan de hand van nieuw materiaal. Heeft de persen niet gehaald. Zal ook nooit gebeuren. Je reinste Scorsese, maar dan in het echie.

(1) Zie de afleveringen 8 tot en met 15 van de serie “Blik op de weg” plus nog wat loslopende info van later dat jaar.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016