Skip to main content

Het facebook van CS6

10 juni 2015

Nog effe. Dan kunnen we weer herdenken. En de dag erna weer eens hossen. In een tijd waarin ook de Haagse klotenklappers bezig zijn om hun onderdanen ervan te overtuigen, dat een deel van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk manhaftige nationalisten waren, die zich schrap zetten tegen de communistische hordes uit het oosten. In dat licht steunen Mark Damesfiets en zijn -symbolischer kan haast niet- kaalgeschoren sociaal-democratische paladijn het bewind van de Bandera-fascisten in Kiev (1). Wie weet kunnen we ergens nog eens een middelbare scholier op de kop tikken die op de Dam daarover een leuk gedicht kan voordragen.
Gelukkig zijn er ook nog goeien. Bijvoorbeeld bij het Stadsarchief in Amsterdam. Die lieten gisteren via het dagvod NRC weten, dat ze op zoek zijn naar heel wat oningevulde namen van mensen die deel hebben uitgemaakt van de keiharde linkse en dus voor een groot deel door de moffen uitgeroeide verzetsgroep CS6 (2). De foto's zijn er. Nu de namen nog (3). Wij zijn nog steeds woest over de officiële publicaties die in de loop van de tijd aan CS6 zijn gewijd. Nergens iets terug te vinden over pension Bernsen en restaurant Taiton in de Vijzelstraat, nergens iets over het formidabele verraad van Hauptmann Gerrit Reede en zijn Pinocchio binnen de groep: Kas de Graaf. Je houdt het niet voor mogelijk. Nou ja, eigenlijk wel. Het enige wat wij u kunnen aanraden is: blijf alert!(1) Zie voor een van de eerste Nederlandse na-oorlogse liefdesverklaringen aan het adres van de Oekrainse fascisten het artikel Brusselse truffels op de site van de Morgenster dd. 8 januari 1999.
(2) Wij hebben in het verleden veel aandacht besteed aan deze geweldige verzetsgroep. Via de reeks “Naar de kloten kunt u een fikse duik nemen in de geschiedenis van CS6 en de manier waarop de groep werd ausradiert.
(3) Zie het artikel Kijken: wie herkent deze verzetshelden?


Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 juni 2015