Skip to main content

Hallo Vlad

05 juni 2015

Nog even. Dan kunnen we misschien zingen “Hé Putin, de bui is over. Kijk de lucht wordt al weer blauw”. De beurs in Moskou verdient namelijk weer een bloemetje, de economie is van het infuus af en na een zootje dollars en Amerikaanse schuldbekentenissen de deur te hebben uitgedaan heeft de reserve in buitenlandse valuta de weg naar boven weer gevonden. Aan deze kant van de demarcatielijn zijn een x-aantal lieden al dat gezeik over die sancties versus Moskou inmiddels strontzat. De Griekse premier Alexis Tsipras gaat binnenkort naar Moskou voor een onderonsje met Vlad. Gaan ze zonder twijfel lullen over het ophalen van het gordijn voor Griekse land- en tuinbouwproducten en een bescheiden leninkje voor de directe noden. In dat licht is Tsipras' mededeling dat ie de sancties niet langer zal steunen omdat ze nergens toe leiden niet om achterover te pletteren. Zijn minister van Energie Panagiotis Lafazanis is trouwens net terug uit Moskou. Daar heeft ie gebabbeld met zijn Russische collega en met de CEO van Gazprom. Waarover die babbel ging is zelfs te raaien door een commissaris van ABN/AMRO en het krijgt nog meer betekenis als je een paar van Lafazanis' kruidige uitspraken voorlangs ziet schieten. Komt ie:

The Germanized European Union is literally choking our country and tightening week by week the noose around the economy” en “Greece is at more than breaking point; urgently needs big, bold alternatives to “German, incumbent Europe” and that creditors behaving as scrupulous imperialists towards a distant colony”.

Maar de Grieken staan niet alleen met hun mening dat de sancties naar de kringloop moeten. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni heeft eerder deze week premier Matteo Renzi geadviseerd om het partnerschap met Vlad te herstellen. Dat zal bij de leiding van het Reich in Brussel niet met een hoeraatje zijn begroet. Ze hadden daar toch al de pest aan Paolo omdat ie niet zo lang geleden Vlad heeft uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Rome.
Een andere notoire dwarsligger in de ogen van de Reichsführer en zijn megalomane aanhang is de Tsjechische president Milos Zeman, die op 9 mei aanwezig zal zijn bij de zeventigste viering van de bevrijding in Moskou. Vinden ze in Brussel niet kunnen nu Vlad zo brutaal is geweest om de Krim te annexeren. Vergeten ze voor de goede orde maar even dat de Krim nog gewoon Oekraïens grondgebied was geweest als ze de nazi's in Kiev niet in staat hadden gesteld om een democratisch gekozen regering bij de vulles te zetten.
Hoe dan ook, er zijn duidelijke symptomen dat de bui boven Moskou langzaam wegtrekt. En dan kan de Huyskerk met een oud Buk-fillempie en een Buk-teepie dat oh wonder plotseling door Porochoco's geheimsmurfen herontdekt is alsnog proberen om Vlad een ice bucket challenge bezorgen, hun informanten zijn wel degelijk hun momentum kwijtgeraakt. Wat zouden we graag 'sochtends vroeg ons oor eens te luisteren willen leggen bij Halbe Zijlstra als ie staat te douchen. Zou hij ook stiekem zingen “Hé Putin de bui is over. Kijk de lucht wordt al weer blauw?”. Want als er één figuur in Den Haag rondloopt die van Realpolitik houdt dan is het Halbe wel (1). Maar ja, hoe kom je bij dat doucheraampje?

(1) Zie Tikkies terug van zaterdag 28 maart 2015 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 juni 2015