Skip to main content

Haarscheurtjes

23 november 2017

Turkije is één van de landen die van meetaf aan heeft geïnvesteerd in de F35 Joint Star Fighter. Het heeft inmiddels 116 F35’s besteld. Maar of ze die ook krijgen, dat is de vraag. Alhoewel Turkije en Nato bondgenoot is, zijn er sinds de mislukte staatsgreep haarscheurtjes ontstaan. Was de VS op de hoogte van die beoogde staatsgreep of niet? En recentelijk is de relatie met de NAVO wat bekoeld, na de laatste oefening in Noorwegen.

Maar vooral het gegeven dat Turkije Russische S400 raketten wil, vormt een reden voor de VS om de duimschroeven verder aan te draaien. Want, kijk, met die raketten kan Rusland zicht krijgen op de (on)mogelijkheden van de F35. Aldus, Heidi Grant, plaatsvervangend onderminister internationale zaken van de VS luchtmacht. Dus, Turkije, terug in de pas. Als je wapens wil kopen dan alleen bij de erkende dealers.

Die haarscheuren lijken zich uit te breiden en te verdiepen, omdat een pro Erdogan krant de suggestie deed (hoe zouden zij er aan komen?) om in dat geval de VS TPY-2 radarsystemen dan maar te verwijderen uit het oosten van Turkije. Dat radarsysteem is o.a. geïnstalleerd om potentiële aanvallen op Israel vroegtijdig te signaleren.

Met de geopolitieke situatie in het Midden Oosten in het achterhoofd, toch een aardige reactie. Dat Turkije inmiddels Rusland weer toegang heeft gegeven tot het Turkse luchtruim zal de NAVO niet doen juichen. Russische vrachtvliegtuigen naar Syrië hoeven geen omweg over Iran en Irak meer te maken. Gespeculeerd wordt dan ook verder over een (Russisch, Syrisch en Turkse) deal ten koste van de Koerden. En laten we wel zijn, de Koerden in het noorden van Syrië krijgen logistieke (en militaire?) steun van het Pentagon, een eigen Koerdische staat is wel het laatste dat Turkije, Iran, Irak en Syrië toe willen staan.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 november 2017