Ietsje strakkere broekriemen
woensdag 5 oktober-2011
Op 12 september schreven we over het naderende einde van Dexia. Dat was toen en nu hebben we binnenkort 2 of 4 Dexiaantjes. Zowel een Franse als een Belgische en een goede en een slechte bank. Net als in sprookjes zijn er dus goede en er zijn slechte banken. Slechte banken zijn niet de banken die met belastinggeld gered moesten worden om gewoon door te kunnen spelen aan de roulette tafel. Nee, dat zijn goede banken. Slechte banken zijn banken die helemaal blut zijn, maar niet failliet mogen gaan. Dus krijgen ze geld van de staat, d.w.z. van de belasting betalers. In ruil daarvoor moet de staat bezuinigen op de leuke dingen voor de burger, zoals: gewassen worden in het verpleeghuis bij voorbeeld.
Als je mocht denken dat de polletiek een millimeter afstand wil nemen van globalisering en vrij kapitaalsverkeer dan heb je het mis. Tobintax, terugdringen marktwerking; dat is zo 2008, anno 2011 is het business as usual in den Haag.
Terug naar Dexia, die heette in een vorig leven de Gemeentelijke Kredietbank en dat deed die ook. Krediet verschaffen aan gemeenten en provincies. Inmiddels doen ze dat in Turkije, Spanje, Frankrijk en Italië. Kan niks misgaan met zulke kredieten is/was de bankiersopvatting, worden gegarandeerd door de staat. Tja, de staat; Griekenland, Spanje, Frankrijk. Als de gemeenten en provincies daar hun schulden niet kunnen aflossen dan zit je met de gebakken peren, want de staat kan het ook niet. Eind maart had Dexia pakweg 1,45 miljard euries in Spanje, 1,83 miljard in Portugal, 15,6 miljard in Italië en 3,47 miljard in Griekenland aan leningen uitstaan. Dat wordt nog zwarte Pieten tussen België en Frankrijk, benieuwd of België dit gevecht overleefd.