Skip to main content

Een land om lief te hebben (001)

02 april 2017

vrijdag 24 augustus-2012
Het is dat het hier achter de duinen ondanks alles nog redelijk gezellig is, anders zou je morgen bijvoorbeeld verhuizen naar Estland. Ook een democratisch land, lid van de EU en binnen Schengen. Maar zonder René van der Gijp. En er is misschien nog wat dat je zou kunnen tegenhouden.
Zo prees de collega van Hans Hillen, Urmas Reinsalu, onlangs tijdens een herdenkingsbijeenkomst de ferme knapen die tijdens WO II lid waren geweest van de 20ste divisie van de Waffen SS rechtstreeks de Himmel in. Urmassie noemde ze vrijheidsstrijders, die de eer van Estland hoog hadden gehouden en van beslissend belang waren geweest voor het ontstaan van de Republiek Estland. U iets gehoord uit Brussel en omstreken? Zoiets van foei of zo. Nee, wij ook niet.
Nog iets leuks uit deze heil-categorie, die in het Vierde Rijk overigens niet misstaat: Onverlaten die iets hebben gedaan wat niet mag zeilen net als hier de petoet in. Nou het verschil: in Estland krijgen deze heren in een toenemend aantal gevangenissen respectievelijk een letter A, een B of een C opgespeld. Al naar gelang ze gebrekkig, iets minder gebrekkig of vloeiend de Estlandse taal spreken. Aan degene die geen woord Ests over zijn lippen kan krijgen, wordt verder geen letter besteed. Zo kunnen zelfs modale petoetsmurfen gemakkelijk hun landgenoten eruit halen die tot de Russische minderheid behoren en ze navenant behandelen. Misschien iets voor Opstelten, want sommige Nederlandse delinquenten uit Oost-Groningen, Friesland, Zuid-Limburg en Marokko zijn echt niet te verstaan.
En dan het klapstuk van de veiling. De firma Gazterm, het woord zegt het al, doet in gas. Heeft ook een eigen website en maakte daarop tot voor kort reclame met de slogan: “Gasverwarming: flexibel, makkelijk en effectief”. Voor onze begrippen wat stijfjes misschien en dat vonden ze bij Gazterm ook. Daarom hadden ze boel wat opgepimpt met een foto van de toegangspoort van Auschwitz. Compleet met de historische tekst “Arbeit macht frei”. Kennelijk kregen ze bij de lollige fabrikant toch wat tegengas, want de foto werd vervangen door die van een onschuldige gasvlam met de tekst: “mocht de foto die hier eerder werd gepubliceerd u een ongemakkelijk gevoel hebben bezorgd, dan bieden wij u bij deze onze oprechte verontschuldigingen aan”.
Wat dacht u van een lekker houtkacheltje?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Een land om lief te hebben