Tellen en geteld worden
vrijdag 16 maart-2012
De lobbyisten in en rond het Europese parlement hebben weer een slag geslagen. Nu rond het copyright. Normaal gesproken verloopt het copyright van een werk 70 jaar na de dood van de schepper (met een kleine letter s). De Juridische commissie (JUR) van het parlement had een aanpassing van dit copyright op de agenda staan, tegen de zin van de uitgevers en muziekindustrie. De lobbyisten uiteraard aan het werk en de juridische commissie stemde het voorstel af met 14 tegen aanpassing en 12 voor.
Niks aan de hand zou je zeggen, de democratie deed zijn werk en nou bek houden. Probleempje is dat de desbetreffende commissie 24 leden telt en dat 1 lid niet aanwezig was. Dus maximaal 23 stemmen, waarvan 12 voor aanpassing dus de meerderheid ... Tja, hoe dat nou precies zit zal nog door de commissie worden uitgezocht.
Nu is tellen bepaald niet het sterkste punt binnen de Europese Democratie, behalve als het om de eigen onkostendeclaraties gaat. Neem nou Spanje, één van de landen waar het al enige tijd ietsje minder gaat met de economie. Jeugdwerkloosheid rond de 50 procent, broekriemen aan, korten op uitkeringen en inkomens. Kortom het neo liberale gedachtengoed in de praktijk gebracht door verantwoordelijke politici.
Officieel heeft Spanje een schuld van pakweg zo'n 730 miljard dollars, oftewel zo'n 68 procent van het BNP. Maar, ook hier liggen er wat skeletten in de kast, namelijk schulden waar de Spaanse staat zich garant voor heeft gesteld. Bovenop die 730 komen wat bedraagjes als 183 miljard aan schulden van regionale overheden, 103 miljard aan bankgaranties, 72 miljard aan andere garanties, maakt bij elkaar 1.090 miljard dollars oftewel 113 procent van het BNP.
Ondertussen gaat het in Griekenland zo goed dat voor het eerst sinds de jaren tachtig malaria weer zijn intrede heeft gedaan en het aantal mensen dat aan HIV lijdt met 1250 procent gestegen is. Maar ja, dat staat niet in de balansboeken dus dat telt niet. Niks aan de hand, doorlopen graag.