Skip to main content

Gebakken lucht

28 januari 2022

De opmerking gebakken lucht varieert qua betekenis van inhoudloos gezwets tot oplichting. Waar de grens precies ligt is soms moeilijk vast te stellen, zeker als oplichting nog slechts een futuristisch idee is. In de Duitse actualiteiten-rubriek Kontraste van donderdag 27 januari 2022, werd aandacht besteed aan het water-probleem dat de nieuwe fabriek van Tesla in Grünheide veroorzaakt. Op de vraag aan Elon Musk of hij zich bewust was van het water probleem, zei hij: “ridiculous there is enough water, there is enough rain...” Dat de deelstaat Brandenburg een van de droogste deelstaten van Duitsland is interesseert onze Mars-dromer blijkbaar niet.

Om het toekomstige water tekort op te lossen, verwees de burgermeester van Grünheide naar het Amerikaans-Duitse bedrijf EAWD dat een water-pyramide had ontwikkeld om het water probleem volmaakt op te lossen, en daar overal ter wereld mee bezig was.

Maar zoals in de uitzending bleek, ging het om een wassen neus. Navraag bij Siemens, Bosch en de UNHCR of zij EAWD kende en mee samenwerkte zoals het bedrijf beweerde, leidde tot een ontkennend geantwoord. Noch liet zich de bewering staven dat men al 200 miljoen euro aan investeringen had. Reactie van de bedrijfleider, “Misschien hebben uw collega's die meer kunnen dan google onderzoek; uw onwetendheid om iets te onderzoeken is niet mijn probleem.” De klassieke retorische tactiek, je geeft inhoudelijk geen antwoord maar beschuldigt de vragende partij van onkunde.

De deskundige bij het Max Planck Instituut liet geen spaan heel van de belofte en ideeën van EAWD. De armzalige proef steiger-constructie op een industrie terrein in Hamburg, beloofde in ieder geval niet veel goeds voor de toekomst. Navraag bij de burgermeester over wat hij hier allemaal van dacht, kwam de bondige reactie, "er is helemaal géén overeenkomst met de EAWD over drinkwater”! Conclusie: een duidelijk geval van gebakken lucht...

(Paleander)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 januari 2022