Skip to main content

Oaxaca, Mexico

08 februari 2015

maandag 30 oktober-2006
Afgelopen vrijdag vielen vijf doden en verschillende gewonden tijdens een aanval van de Mexicaanse federale politie en paramilitairen op barricades nabij het justitiegebouw van Oaxaca, Mexico. Een reporter van Indymedia New York, William Bradley Roland, ook gekend als Brad Will, werd in de borst geschoten en overleed ter plaatse. Oswaldo Ramírez, fotograaf voor Milenio Diario, raakte gewond aan de voet.
Brad Will (36) bracht in Oaxaca verslag uit van het voortdurende protest van leraren en arbeiders tegen de overheid van de staat Oaxaca, die gecontroleerd wordt door de Partido Revolucionario Institucional (PRI), de voormalige Mexicaanse regeringspartij. Volgens berichten op Indymedia New York en in La Jornada werd Brad Will vanaf ongeveer 30 meter neergeschoten bij de barricade bij Santa Lucia. Hij werd geraakt in de maagstreek. De aanval zou zijn uitgevoerd door paramilitairen in burgerkleding, aanhangers van de PRI.
Volgens de laatste berichten stierven vrijdag naast Brad Will nog vijf andere mensen en raakten er 17 anderen gewond nadat politie en paramilitairen in grote getale de stad binnentrokken. De stad was sinds vijf maanden in handen van de protesterende arbeiders. De confrontatie sleepte al maanden aan.
Brad Will werkte al een hele tijd als (video)journalist en activist. Hij bracht verslag uit van landbezettingen in de Verenigde Staten en Brazilië, verzetsacties en opstanden in Argentinië en Ecuador en anti-privatiseringsacties in Bolivia. Hij was een gerespecteerde Indymedia-reporter en actief in de 'global justice'-beweging in de VS. Vrienden van Brad Will eisen dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de Mexicaanse regering op aandringt om de dood van Will te onderzoeken. Ze vragen daarnaast solidariteit met de Mexicaanse beweging voor sociale rechtvaardigheid, waarover Brad Will berichtte in Oaxaca.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 februari 2015