Skip to main content

Franse presidentsverkiezingen geen referendum over de oorlog tegen Rusland (002)

12 april 2022

De uitslag van de 1e ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk heeft in zoverre geen verrassende resultaten opgeleverd dat de 2e ronde net als in 2017 zal gaan tussen Macron (27%) en Lepen (23%). Met dat verschil dat Melenchon deze keer 22% wist te halen. De eveneens extreem-rechtse Eric Zemmour, die immigratie als speerpunt van zijn campagne had gemaakt, haalde slechts 7%.
Dit alles bij opkomst van 65%. Beduidend minder dan bij de vorige in 2017.
Het betekent dat 'de partij van de niet-kiezers, net als in ons land, de grootste partij is.
Geen van de kandidaten durfde het aan om met een standpunt tegen de Amerikaanse proxi-oorlog in Oekraïne de verkiezingen een referendum erover te maken zoals Orban in Hongarije (die zich bereid heeft verklaard het Russische gas in het vervolg in roebels af te rekenen) diens voorbeeld te volgen.
Zo wordt de 2e ronde een nieuwe krachtmeting tussen de 'twee pastagerechten': 'Le Penne' en 'Macroni' die allebei de Navo-oorlog tegen Rusland steunen.
Macron denkt dezelfde truuc uit te halen als de vorige keer: Om Lepen uit het Elysee te houden zijn de Fransen zogenaamd verplicht op hem te stemmen.
Dat kon deze keer wel eens niet lukken: Lepen heeft aangekondigd bij een overwinning een 'nationale' regering te vormen waarin personen van de linkerkant (ze denkt aan links-radicalen rond Chevenement) in haar kabinet op te nemen.
Een slimme manier om mensen van links te verleiden deze keer wel op haar te stemmen.
De haat tegen Macron, de slager van de Gele Vesten, is zo groot dat het geen verbazing zal wekken als dat haar gaat lukken. (WK)

Nat Jansen
Le Pen hangt net zoals WK tsaar Poetin aan. Een verwarrend wereldbeeld komt tot ons.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 april 2022