Skip to main content

Europese verkiezingen? (002)

21 mei 2019

De landen van Zuid-Europa die tot de EU behoren hebben de introductie van de euro moeten bekopen met een achteruitgang van de productie met 20% en een navenante stijging van de werkloosheid, met name onder jongeren. Dit geldt voor Frankrijk, het land waar Macron campagne voert voor meer Europa en een Europees leger, maar nog meer voor Italië en het Iberisch schiereiland. Over Griekenland zullen we het maar niet hebben, want dat is deze politiek tbv de grote concerns in ultima forma.
In het Verenigd Koninkrijk zijn de Europese verkiezingen een test voor het Parlementaire bestel dat sinds mensenheugenis wordt gedomineerd door twee partijen, tegenwoordig Labour en de Conservatieven, maar uitgedaagd wordt door de Brexit-partij van Nigel Farrage. Vandaag, vlak voor de urnen spreken, heeft premier May de lang verwachte truuc van een nieuw Referendum over Brexit uit de doos gehaald in een wanhopige poging een nederlaag af te wenden. Een bliksemafleider op een moment dat haar positie onhoudbaar is geworden. Misschien om haar reputatie als 'slechtste premier ooit' in de geschiedenis van het VK nog enig cachet te geven.
Wat er in Oostenrijk gebeurt is van een andere orde. Bedoeld om de onafhankelijke (ten opzichte van Rusland uiteraard) politiek van Wenen teniet te doen. Een video opgenomen in 2017 werd vlak voor deze nepverkiezingen voor een nepparlement gelanceerd en heeft de betrokken rechtse regeringspartij (de FPÖ, die van Jurg Haider, voor de oudere lezertjes) gedwongen uit de regering Kurz te treden.
Zo trekken deze nepverkiezingen een verwoestend spoor door een EU die nooit enig enthousiasme voor Brussel kon genereren.
Een reden om te gaan stemmen in dit beklagenswaardige land? Uiteraard niet. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 mei 2019
Europese verkiezingen?