Skip to main content

Knippen en scheren

dinsdag 11 oktober-2011
Op 19 september heeft het Hongaarse parlement besloten dat hypothecaire leningen die bij buitenlandse banken zijn afgesloten in Forint kunnen worden terugbetaald, tegen een koers dien 22% lager ligt dan de standaard wisselkoers. In gewone mensentaal: de hypotheekverschaffers zijn plots minstens 22% gekort. Geknipt zouden we zeggen.
Inmiddels heeft een Oostenrijkse bank een verlies bekend gemaakt van 1,6 miljard euries. Voorts maakte Erste Bank (want die was het) bekend dat zij verwacht dat 60% van haar leningen in Hongarije niet terugbetaald zal worden. Maar, verborgen in de kleine cijfers stond nog iets anders; een verlies van 460 miljoen euries op haar handel in CDS. In totaal heeft EB 5,2 miljard euries in CDS zitten, waarvan 2,4 in CDS voor andere banken. Welke banken? Tja, daar krijg je geen antwoord op natuurlijk.
Vertrouwenwekkend is dat volgens de laatste Europese stresstest (u weet wel die van de Nederlandse banken zijn veilig) de Erste Bank helemaal geen CDS zou hebben. Tja, blijkbaar had Erste Bank een kleine boekhoudkundige aanpassing gepleegd, waardoor die CDS handel onder een andere noemer werd gevoerd en die andere noemer stond niet in de stresstest. Iedereen blij, weer een veilige bank erbij.
Zou Erste Bank de enige bank zijn die dit gedaan heeft? Tijdens de crisis van 2007/2008 bleek dat zo ongeveer iedereen dat deed. Inmiddels zijn we jaren verder en heeft de politiek alles gelaten zoals het was. Nou niet helemaal. Kijk als Slovenië besluit om “teuge” te stemmen, dat wordt er of een nieuwe regering gevormd die “ja” zal roepen, of de EU besluit gewoon om het toch door te laten gaan. Tenslotte kun je zulke belangrijke dingen niet overlaten aan zoiets vulgairs als “kiezers”.
Die moeten hun bek houden en worden geknipt en geschoren. Aardig hè.

Klik hier om uw reactie toe te voegen