Skip to main content

Hoe fris is Terra Vitalis? (033)

24 maart 2017

zondag 3 juni-2012
We got mail. Naar aanleiding van onze laatste berichten over de geweldige zakelijke prestaties van Terra Vitalis in haar laatste levensjaren. Voordat de zetel van het teakvehikel naar Luxemburg verhuisde, zijn naam veranderde in CATF en de participanten plotseling aandeelhouders werden.
Dankzij gegevens uit het eerste “issue” van CATF kwamen wij logischerwijze tot de conclusie, dat het met het toezicht op de plantages zwaar knudde moet zijn geweest. En dat daardoor met name de percelen in het noorden van Costa Rica eruitzien als de olijfbomen bij Pompei na de uitbarsting van de Vesuvius anno 79 na Christus.
Die conclusie werd gesteund door een nijvere lezer met een eerbiedwaardige expertise op Costaricaans teakterrein. Volgens hem ligt het onderhoud al zo’n drie tot vier jaar compleet stil. Dat wil dus zeggen in de periode dat alle “boeven” de organisatie hadden verlaten en de “goeien” onder leiding van echte mannen als baron Willem Schimmelpenninck van der Oije, Jurretje van Dalen en blauwe brievendeskundige professor Harrie Mens de scepter zwaaiden. Daarvóór was het ook al niet echt botertje tot de boom door de “eindeloos trage betalingssystemen”, waardoor aannemers soms meer dan een jaar op hun geld moesten wachten. En dan was er nog een groot intern corruptieprobleem, aldus onze expert.
Dat was dus in de tijd, dat de dagelijkse verzorging van de plantages was uitbesteed aan de onder leiding van Richard Huizinga opererende onderneming Expomaderas. En over de avontuurlijke praktijken van Richard en zijn familie hebben wij in het verleden rijkelijk uitgepakt (1). Volgens onze mailschrijver heeft Richard inmiddels de kuierlatten genomen naar het zuiden, dient het kantoor van Expomaderas als hotelletje en is het personeel elders aan de slag gegaan.
Kan je natuurlijk heel makkelijk de verantwoordelijkheid van de SDLT-ramp die de eigendommen van Terra cq. CATF heeft getroffen in de gleuf van Richard persen. Maar zeker in de laatste drie, vier jaar lag die uiteindelijk wel bij de voortreffelijke Nederlandse bestuurderen Schimmelpenninck en Van Dalen en toezichtgigant Mens. En mochten de nieuwe bezems van CATF ten behoeve van de voor lul staande aandeelhouders straks overwegen om de schade die is geleden door het gebrek aan controle ergens te verhalen, dan komen ze allicht allereerst uit bij voornoemde “goeien”. Dat kan nog leuk worden.

(1) Begeeft u zich ordelijk naar de serie “Octopussy” en zoek daarin onder de term “Huizinga”. Vindt u een complete handleiding voor avontuurlijk ondernemen in een Middenamerikaans land.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 maart 2017
Hoe fris is Terra Vitalis