Skip to main content

Einde van de Vijfde Republiek

12 juni 2017

Na een decennium van "onbestuurbaarheid" werd door Charles de Gaulle het kiessysteem in Frankrijk begin zestiger jaren hervormd tot wat "de Vijfde Republiek" zou gaan heten: een presidentieele monarchie, waarin presidents- en parlementsverkiezingen kort na elkaar worden gehouden 'om de winnaar als president een groot mandaat in de Assemblee te geven zodat hij kan regeren'.
Van deze constructie heeft anti-Gaullist Macron nu gebruik gemaakt om een schijnbaar onaantastbare positie te verkrijgen om 'eindelijk de vermolmde Franse vakbondsdictatuur te slechten'.
Schijnbaar, omdat deze uitslagen een compleet vertekend beeld geven van zijn werkelijke aanhang en het grote misnoegen in het land camoufleren. De opkomst was met 48% dramatisch laag. De Fransen zijn 'verkiezingsmoe', zo wordt gesteld.
Ze zijn er ingeluisd zo beseffen ze: om een keuze tussen Le Pen en Melenchon te vermijden (dan had Frankrijk een linkse president gekregen) werd met alle kracht van de media Macron naar voren geschoven. Met pijn in het hart stemden veel Fransen voor Macron; in het besef dat ze werden gemanipuleerd met de angst voor het Front National.
Natuurlijk bestaat 'het effect van de winnaar'. Men hoort graag bij een winnende kandidaat. Voor zolang als het duurt.
Als de rook is opgetrokken zullen de vijandelijkheden tussen de werkende bevolking en de corrupte Vijfde Republiek net als vroeger doorgaan. Macron is aangesteld om het bastion van de rechten van werknemers te slechten. "Frankrijk eindelijk te moderniseren"; naar het recept van Thatcher in de UK. Te volbrengen waar al zijn voorgangers over gestruikeld zijn. 
Ik geef hem geen kans. Deze presidentiƫle monarchie is vermolmder dan het systeem waarin de rechten van arbeiders beter zijn dan waar dan ook in Europa; een 35- urige werkweek en mogelijkheden om al op je vijftigstemet pensioen te gaan.
De machtsverhoudingen liggen duidelijk; de arbeiders hebben niets van de macht te verwachten. Mocht Macron zijn plannen willen doorzetten rest slechts verzet.
Aux armes citoyens

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 juni 2017