Skip to main content

Een vat vol missie (004)

23 augustus 2017

Geslaagd in alle opzichten, een weergaloos succes, bravo jongens en meisjes. Superlatieven schieten in de Finse pers tekort, men raakt er niet over uitgepraat noch -getwitterd. Indien de Finse politie nog niet voor iedereen en alles een blazoen had dat nog het meest wegheeft van dat van een pasgeborene, dan heeft ze zulks wel drie keer in de rondte sinds vorige vrijdag. Tel maar uit: binnen twee minuten ter plaatse en de terrorist leeft nog! Uniek in Europa. Dat laatste vooral. Een terrorist die het na kan vertellen, heel Turku, heel Finland en eigenlijk de hele vrijheidslievende wereld is daar dolblij mee. Toch?
Ik ben een kniesoor, ik weet het, en ik eet alle slakken met zout of hoe zeg je dat. Maar zou hier nou niet in een niet eens zo verre toekomst het boemerang-effekt kunnen optreden? Dus dat die jongen gaat praten en ons uit de doeken wil gaan doen hoe zijn messentreksessie verliep en dan vooral over het kontakt met die jongens in blauw die driehonderd meter verder wachtten op de dingen die te gebeuren stonden? Is er misschien toch een goeie reden voor die Franse, Belgische, Britse, Russische, Deense, Zweedse, Duitse en Spaanse vakbroeders van Jari met de platte pet geweest om wel even toch maar de trekker over te halen ook al lag Ahmed in hun geval allang op de grond?
Hoe het ook zij, ´Je suis Turku van 18/8´gaat ondanks de twee doden de geschiedenis in als de zegepraal van alles wat een Finse politieman tot the best of his kind maakt, en kwam dus ook voor deze serie op het enig juiste tijdstip. Laten we nog zo´n Gutmensch gaan bekijken. Ik beloofde in de vorige aflevering een portretje van de aanklager in het proces tegen Aarnio en consorten. Gelukkig hoef je dat allemaal niet zelf in elkaar te knutselen. Even op deze link drukken en hopla, daar zijn we in het paralelle universum van Pihla Keto-Huovinen.
De naam van het diertje kun je meteen vergeten, die van het krantje ook. Het verschijnt in een stadje dichtbij Helsinki, een wat sjieker stadje zeg maar. Dus niet zo´n slum als Purmerend of Hoofddorp maar meer de kant van Abcoude op, of Holysloot. Waarnaar Pihla op het fotootje kijkt, vraagt U? Al sla je me dood, zou ik het niet kunnen zeggen, maar misschien denkt ze na over een woord, weegt ze een antwoord af, zoals dat heet. Het onderschrift bij meisje Keto-Huovinen is mooi, vat zoals dat met onderschriften moet, de portee van het hele vraag en antwoordspel goed samen. `De zaak-Aarnio is in al zijn bizarriteit ook een bewijs ervoor dat ons rechtssysteem werkt`, zegt meisje Pihla en werpt het schoongewassen hoofdje in het schattige nekje...
Nog meer mantra`s? We doen er nog een paar, omdat U het bent. `Het is een ernstige zaak dat de georganiseerde misdaad en de politie op zo´n niveau hebben samengewerkt. Dat het hoofd van de antidrugsbrigade nauw samenwerkte met de voormalige hoofdman van de United Brotherhood`. Maar daarover niet getreurd en morgen gaat de zon ook weer op, want: `Het is geweldig mooi dat de politie, de aanklager en het gerecht zo´n zaak tot een goed einde hebben kunnen brengen´, aldus de aanklager. `In een corrupter systeem was zoiets niet gelukt!`.
Dat was het weer, vanuit het land waar zelfs een aanslag alleen maar het gevoel versterkt dat men er elke dag de honderdduizend kan winnen. Wij gaan in de volgende aflevering ons oor te luisteren leggen bij de hoofdpersoon in dit verhaal, Jari Aarnio. Tot dan, slaap lekker en eet gezond... (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 augustus 2017
Een vat vol missie