Skip to main content

adequaat tot het bittere einde

zaterdag 14 januari-2006
De politierechter in Arnhem heeft afgelopen woensdag de activist vrijgesproken, die op 11 november vorig jaar in Nijmegen werd opgepakt voor het tonen van een poster die de dag daarvoor door de politie in beslag was genomen. De poster bevatte de tekst "Reisbureau Rita - arrestatie, deportatie, crematie - adequaat tot het bittere einde" gecombineerd met een afbeelding van het brandende uitzetcentrum Schiphol-Oost.
De rechter wees de eis van het Openbaar Ministerie, een boete van vierhonderd euro, af en besloot tot vrijspraak gebaseerd op een redenering die sterk leek op die van de voorzieningenrechter in Amsterdam in het kort geding over het verwijderen van de spandoeken en posters. Ook hij stelde de vrijheid van meningsuiting centraal en zag geen aanleiding om te stellen dat deze in dit geval ingeperkt zou mogen worden.
De politierechter zag in de poster geen aanval onder de gordel op Rita Verdonk persoonlijk, maar een stevige stellingname in een verhit debat over een thema dat terecht tot grote onrust in de samenleving heeft geleid. De elf slachtoffers van de ramp waren, in de woorden van de rechter, door de overheid tot vreemdeling verklaard en afhankelijk gemaakt van de zorg van diezelfde overheid. Wanneer de staat in zo'n geval zo overduidelijk lijkt te falen, dan moeten zich overheden, in dit geval de minister, veel meer laten welgevallen dan gewone burgers. Deze poster heeft, aldus de rechter, de grenzen van het toelaatbare opgezocht en benaderd, maar zeker niet overschreden.
De rechter vroeg zich verder nog af of een soortgelijke boodschap ook zou zijn vervolgd wanneer hij zou zijn gebracht door Youp van het Hek in een oudejaarsconference of Jack Spijkerman "van Talpa".
Deze vrijspraak is de tweede overwinning van critici van het uitzetbeleid van Rita Verdonk in korte tijd. Eerder besloot de voorzieningenrechter in Amsterdam dat het weghalen van diverse spandoeken en posters over de schipholbrand onterecht was. Daartegen ging de Staat in beroep. Doordat dit beroep afgelopen donderdag 12 januari diende, besloot de rechter tot een snelle uitspraak in plaats van toetsing door een meervoudige kamer. Binnen twee weken zullen we ervaren of het openbaar ministerie ook tegen de uitspraak van vandaag in beroep wenst te gaan.

Klik hier om uw reactie toe te voegen