Skip to main content

De bedrijfsvoering van een bruine uitgeverij

12 oktober 2020

En weer ging Perry Pierik met zijn hele hebben en houen tegen de vlakte. Zijn Uitgeverij Aspekt moest deze keer incasseren van CIDI, nota bene de club die door ons in het Kleintje al eerder gewaarschuwd was voor de Pierik-clan (1).

Hoe het begon? Aspekt kwam weer es met een verhaaltje voor het slapen gaan over Adolf. Op de milde kanten van Hitler, zoals diens schilderkunst (2), waren we in het prachtfonds van Perry al vaker getrakteerd. Ditmaal ging het over diamanten. En over Adolfs innige band met ons landje.

Dat vond ik eigenlijk het meest interessante aan het warrige relaas dat ik begin augustus op de website van Libris zag. Een of ander Enigmacollectief wist zelfs te melden dat snorremans vloeiend ons taaltje machtig was…(3)

Maar goed, diamanten dus. Hitler zou volgens het kloeke (522 pagina’s) produkt van het collectief onder een Oostenrijkse skipiste bijgezet zijn tussen de edelstenen en andere blinkende zaken. Ook verklapt het collectief dat Adolf de vrouw van Hermann Goering naaide. Tja…

Is het natuurlijk interessanter om te weten te komen wie achter dat collectief zitten, en hoe collectief in dit geval collectief is. De Telegraaf is vanzelfsprekend welkom op de persconferentie van Aspekt en weet te melden dat Theo Beenen zich uitgeeft als ‘secretaris’ van ‘de club puzzelaars en hobbyisten’ (4).

Theo Beenen zat tussen 2002 en 2010 voor Leefbaar Eindhoven in de gemeenteraad, en eind 2011 drie dagen in de cel wegens bedreiging (5). Zelf gaat hij er prat op dat hij ‘zo`n 17 jaar lid was van het Programma Beleidsbepalend Orgaan van onze Omroep Eindhoven, tegenwoordig Studio 040’(6).

Maar die omroep refereert daar liever niet aan in een bericht van 15 september (7). Theo’s boek wordt daarin anti-semitisch genoemd: ‘Zo noemt het boek de Protocollen van de Wijzen van Sion een goede historische bron. Dit terwijl de complottheorie (…) al lang en breed is ontkracht.’

Het zaakje stinkt vervolgens nog even door op de wijze die we van Aspekt gewend zijn. Perry Pierik wil ja best wel (wie ooit met de vlerk gesproken heeft kan zich het toontje levendig voor de geest halen…) gehoor geven aan de wens van Theo met betrekking tot een herziene, tweede versie.

Maar -en dat is een tot nu toe veel te weinig in de openbaarheid gekomen mechanisme bij Aspekt- Perry heeft niets in de melk te brokkelen: de zaken worden bij de bruine uitgeeftoko gedaan door Wijnand Pierik, de vader van.

Of je nou een onschuldig dichtbundelje wilt uitgeven of zoals het CIDI met een grote zak geld aankomt, nadat je een uur of wat de verhalen van Perry over zijn vermeende eruditie hebt aangehoord, krijg je van hem het nummer van ‘Nijmegen’, van Pierik senior.

Die gaat je dan vertellen dat hij zijn ‘in tandartsenbenodigdheden’ verdiende centen verstandig tracht te beleggen in de ‘hobby’ van zijn belezen zoon. Daarna verneem je dat dat niet altijd meevalt, niet omdat junior foute vrienden heeft, maar ‘omdat hij niet met geld kan omgaan’.

Raak je om een of andere reden gebrouilleerd met Perry Wijnand dan maakt Wijnand Schluss aan de zaak. Gaat het daarbij om die ene dichtbundel -zelden door de uitgever geredigeerd en/of al helemaal niet gepromoot- dan betaal je en onderteken je een verklaring dat je de zaak stil zult houden (8).

Gaat het om echt groot geld voor Wijnand, dus ben je het CIDI (of bijvoorbeeld de SP), dan bindt Wijnand in. Voer voor onderzoeksjournalisten: zo’n vijfentwintig jaar geleden, toen Aspekt werd opgetrokken, was er nog een Dritte Pierik im Spiel (9)

Zou die in Oostenrijk onder een skipiste liggen…?

(JoopFinland)

(1) Zie daarvoor aflevering vijf (20 maart 2016) van de wakkere serie Uitgeverij Suspekt
(2) Zie (de aanhef van, maar de rest van het stuk leest ok lekker weg, hoor) het artikel ‘Ine Veen’, in Konfrontatie van 24 april 2018
(3) Ik had op mijn Zutphense middelbare school een muziekleraar die zeker wist dat Ludwig VAN Beethoven eigenlijk uit Nederland en nog wel uit Zutfen kwam...
(4) https://www.telegraaf.nl/nieuws/1055280683/amateuronderzoekers-onthullen-spectaculaire-vondst-tombe-hitler
(5) https://www.ed.nl/eindhoven/oud-raadslid-beenen-definitief-vrijgepleit~ac6793c4/
(6) http://www.ploeg.ws/burgers/biography_1.html
(7) https://studio040.nl/nieuws/artikel/antisemitisch-boek-voormalig-raadslid-uit-de-handel-genomen
(8) Zie voor het verdienmodel van Aspekt (mensen die hun boekje willen uitgeven een poot uittrekken om van de opbrengst van die oplichting bruine boekjes uit te kunnen geven) het artikel Aspecten van Aspekt, van 11 april 2016, in Konfrontatie. (Trouwens: onder de titel Aspecten van Aspekt, de bedrijfsvoering van een bruine uitgeverij zal een boek van mijn hand verschijnen dat in 2021 in de boekhandel ligt)
(9) Uitgeverij Suspekt, aflevering elf, van 30 juni 2016

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 oktober 2020