Skip to main content

Belangenverstrengeling

vrijdag 2 november-2012
Mocht blijken dat het Samsommetje klopt en de zorgpremie wordt inderdaad inkomensafhankelijk, dan lijken de verzekeringsmaatschappijen in deze tak van prijshengelen te worden gedegradeerd tot een soort doorgeefluik. Kunnen we niet van in een huilbui schieten. Want wat spiegelde dat kleine VVD-mannetje van Hoogervorst ons na het kielhalen van het ziekenfonds voor? Dat we de zorg beter konden liberaliseren, omdat de onderlinge concurrentie van de verzekeringsmaatschappijen ervoor zou zorgen dat de prijzen binnen de sector betaalbaar bleven. Natuurlijk wist die tuinkabouter wel beter. De prijzen stegen de jaren daarop de snertpan uit. Volgens allerlei rekenmeesters kwam dat vooral, omdat al die ouwe knarren goddomme weigerden om rapido dood te gaan. En massaal gebruik maakten van de faciliteiten. Alsof het niks kostte. Dus hophop de premie verhogen, het pakket inkrimpen en de AWBZ eerst uitkleden en daarna om zeep helpen. De enige zorg is de zorg voor de aandeelhouders.
Geen wonder dus dat een paar prominente VVD-ers hun scheur de laatste dagen hebben opengetrokken om de paarse plannen te torpederen. Heel prominent daarbij waren mislukt politicus Robin Linschoten en liberaal aartsvader Hans Wiegel. Twee lieden die na hun polletieke carrière hun zakken vulden langs de Avenue des Commissariats en de ventwegen ernaast. Zo is vriend Robin onder andere commissaris van zorgverzekeraar Menzis, voorzitter van het Adviesorgaan van de door koterhopsen vergeven Jeugdzorg en voorzitter van de commissie Innovatie Mondzorg. Vriend Hansepans was tussen 1995 en 2012 de buitengewoon actieve voorzitter van de Zorgverzekeraars Nederland (1). Ouwe liefde roest niet zullen we maar zeggen.
Tot nog toe lijkt Rutte op zijn damesfiets ferm de ingeslagen weg te vervolgen. Hij trapt zich paars, maar hij staat bekend als een draaikont. Dus garantie nul. Trouwens, die duurt toch maar tot de deur van de Eerste Kamer, dus waar lullen we over. O kijk, daar gaat buuf. Zeker naar de voedselbank.

(1) Wiegel treedt op als Grootmeester W. in de serie "Hospitaalridders", die wij in de jaargang 2010 op het net smakten, te beginnen bij deel 1.

Klik hier om uw reactie toe te voegen