Skip to main content

Davoos

31 januari 2016

Kent u Klaus Schwab? Nee, wij ook niet. En het zit er niet in dat we ooit met hem een biertje en een burger zullen nuttigen. Die Klaus is namelijk het baasje van het World Economic Forum in Davos. Daar neuzelen jaarlijks een hele rij bonzen uit het bedrijfsleven, economische bollebozen, de 1- procent stinkers en politiek voetvolk over de vraag wat ze nu weer moeten bedenken om hun elitaire status te behouden. Zonder dat de steeds armer wordende wereldbevolking woest langs komt om even af te rekenen. Deze week is het weer zover en Klaus heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een forse stinkbom tussen de bergen te mikken. Hij houdt het namelijk niet voor onmogelijk, dat een miljard Afrikaanse krabbers op drift zullen raken en met name Europa zullen overspoelen. Omdat een hele bups ervan bijvoorbeeld afhankelijk is van olieinkomsten en laten die nou al een tijdje aan de ijzeren long liggen door het armpje drukken van de grote olie producerende landen. Gevoegd bij al die door het westen georganiseerde lentes in de MENA-landen en het besef rijst dat we wel eens met een slechtere hand kaarten kunnen zitten dan we kort geleden nog dachten.
Daardoor is het vertrouwen in luitjes uit de besluitvormingssector aan een sterke erosie onderhevig en wordt de roep om sterke leiders luider. Verder voelen de eenvoudige broddelaars zich volgens Klaus ook in toenemende mate onzeker door de niet te stuiten lawine van technologische vooruitgang, die nogal wat vertrouwde steunpunten in zijn spoor meesleurt. De middenklasse, “de steunpilaar van onze democratieën”, krijgt klappies en meloenen banen zullen in rook opgaan.
Tot zover is Klaus redelijk reeël, maar dan he's gonna spoil it all by saying something stupid like: “we have to re-establish a sense that we all are in the same boat”. Nee, Klaus. We zitten niet allemaal in dezelfde boot. Niet met jou, niet met de bonzen, niet met de bollebozen en zeker niet met de 1-procent stinkers en hun politiek voetvolk. En mocht die Afrikaanse exodus echt op gang komen, dan weten wij wel waar we die arme sloebers heen moeten sturen. Naar Davos.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 januari 2016