Clinton onder zwaar vuur
Het vervelende of liever armzalige van dit land is dat, hoewel 'onze bevrijder' de VS op alle gebieden tot voorbeeld dienen, niemand hier geïnformeerd of zelfs maar geïnteresseerd is in dat land. Zelfs correspondenten (dan ben je gescreend en op hun pay-roll) zullen de geheimen van het Amerikaanse systeem niet prijsgeven. Niemand is op de hoogte van hoe het daar werkelijk werkt.
Het email-probleem van Hillary Clinton sleept zich nu al meer dan een jaar voort. Het rapport van de Inspecteur-Generaal van het State Department, waar ze als Minister van BZ de veronderstelde overtredingen pleegde, is vernietigend. Daarbij heeft Clinton geweigerd aan het onderzoek door haar voormalig Departement mee te werken. In Nederland zou een minister gedwongen aftreden, een onderzoek onderleiding van zijn opvolger zou geen consequenties hebben. Tenminste niet voor de politieke toekomst van de afgetreden minister.
Maar in de VS is dat anders. Clinton was al vervangen als minister van BZ. Ze wilde zich voorbereiden op haar candidatuur voor het presidentschap en dacht zo ook het schandaal beter te kunnen indammen.
Een voortdurende affaire in de aanloop naar de vestiging van haar candidatuur blijkt al vervelend. Als favoriet tegen Trump kan het haar nek alsnog kosten. 'E-mail' en het debat is al verloren.
De onverzettelijkheid van Sanders is een tweede onzekere factor voor het Amerikaanse Establishment, nooit eerder werd een gedoodverfde presidentscandidaat als Clinton in dit stadium nog binnen eigen partij zo uitgedaagd. Het sluiten van de gelederen in de Democratische Partij gaat heel moeilijk worden. Net zoals het partijestablishment van de Republikeinen zich niet achter Trump wil scharen.
Zal het onwaarschijnlijke gebeuren? Dat de candidaat die Wall Street niet wil wint? De laatste keer dat gebeurde was JFK. We weten hoe dat is afgelopen.