Skip to main content

De methode

vrijdag 2 november-2007
Maandag trok ene Mario op ons discussieforum Paolo Rebelo door. De Portugese superspeurneus die kortgeleden het Maddie McCann-dossier overnam van een collega. Volgens Mario had Rebolo namelijk in het verleden verre van vlekkeloos geacteerd in een paar knoerten van drugszaken. En t.z.t. mochten we daarover de nodige bewijzen op de deurmat verwachten. Vandaag alvast wat smeuiige details.
Rebolo en zijn team beschikten in de jaren negentig over meerdere Coureurs en Sapmannen. Luitjes die voor een paar losse escudo's de speurneuzen een entree verschaften in het hallucinerende Portugese wereldje. De neuzen zetten in een loods bij Lissabon een eigen im- en exportbedrijfje op van Marokkaanse chocola, Afghaanse hero en Colombiaanse snorkelwaar. En bemoeiden zich in sommige gevallen zelfs met de logistiek. Mario:

"In de zaak van die chocola (1400 kilo, red.) hoorde de helft van de bemanning van het bootje waarmee de boel vervoerd werd bij Rebolo thuis. Die maakten heimelijk foto's van de Barbertjes die moesten hangen. Maar op een foto stond gedeeltelijk een van Rebolo's medewerkers. Dus dat werd een rel".

Een andere rel speelde zich af rond een trio Spanjaarden, onder wie de niet zo kinderachtige Antonio Padin, die ook voor het luik gingen wegens het invoeren van verboden consumptiegoederen. Normaliter waren ze voor lange tijd een kruipruimte ingegierd, maar ze waren goochem. Ze zochten de publiciteit en Rebolo's elite werd als getuige voor de kadi getrokken. Een van hen versprak zich, waardoor duidelijk werd dat het om een gevalletje uitlokking ging. En de Spanjaarden zaten in een mum of twee weer achter de gebreide broek van mamma a la casa. Ga je toch niet lekker als bromsnor zijnde. Een van Rebolo's specialisten trok dan ook aan zijn stutten en ging aan de slag als bodyguard van de president. Of ie nou teveel babbelde over zijn vroegere heldendaden of nog steeds omging met de boys uit het circuit is niet duidelijk. Maar kennelijk was er op een bepaald moment aanleiding om eens in de achterbak van zijn voiture te loeren. Wat denk je? Kilootje hero.
Mario:

" ... Wat me zo tegenstaat is de dubbele moraal die zo'n Rebolo erop nahoudt. Ik ben niet vies van een paar centen, maar als dat ten koste gaat van een paar mensen wier leven je versjteert met straffen van 13 tot 15 jaar, terwijl jij op je gemak je zakken zit te vullen en je donders goed weet hoe de vork in de steel zit, da's toch wel zo laag. Samen uit samen thuis zou ik zeggen. Vooral in die chocoladezaak. Dat waren mensen die echt gewoon erin geluisd werden. Hard werkende mensen die gewoon de verleiding niet konden weerstaan om effe wat extra's te verdienen. Bijvoorbeeld met het besturen van een vrachtwagen. Die kerel zat nog geen tien seconden achter het stuur, dat nog warm was van de handen van een agent, en hij werd al gearresteerd. Dertien jaar kreeg ie. En ik kan je garanderen dat het in Portugal echt geen pretje is om in de gevangenis te zitten. Vandaar dat ik het niet kon laten om toch effe wat te laten horen".

En wij maar denken dat zo'n IRT alleen maar in Nederland voorkwam. No way, Jose.

Klik hier om uw reactie toe te voegen