Skip to main content

Bruggen bouwen

25 mei 2015

Het is alweer een paar weken geleden. Toen kregen we van een trouwe lezer een brandmail. Ging over gijzelingen. Nee, niet door die kalifaatwassers, maar door de Nederlandse overheid. Dankzij de prachtige bruggen die de architectenfirma Rutte & Samsom heeft ontworpen is het leven van een steeds groeiend aantal Nederlanders niet eens meer een dubbeltje op zijn kant. Het dubbeltje is gewoon omgelazerd. Wat miljonaire Annemarie van Gaal ons ook probeert wijs te maken. En wat gebeurt er na het omvallen van dat dubbeltje? Als je bijvoorbeeld een verkeersboete niet kan betalen. Komt ie nog eens: niet kan betalen. Dan kan de overheid overgaan tot gijzeling. Weken, soms maanden. Mag er in dat geval geen zwart ingepakte slager met een aardappelschiller achter je staan, maar ook dit soort gijzeling is verre van gezellig. Stel dat je nog een baan hebt, hoe dun betaald ook, dan kan je die in de meeste gevallen ook op je buikruimte schrijven. Om nog maar te zwijgen over de tonelen die zich voordoen als je door een paar smurfen wordt opgehaald en het busje wordt ingeduwd. Lekker voor je koters en je buren.
Ander voorbeeld. Stel dat je ziektekostenverzekering niet kan betalen. Komt ie nog eens: niet kan betalen. Omdat buiten je schuld en ondanks wanhopig gemanouvreer je maandelijkse uitgaven al een tijdje groter zijn dan je inkomsten. Dan merkt de o zo met je meedenkende zorgverzekeraar je aan als “wanbetaler”. Oftewel een kloothommel die wel kan betalen, maar die het om de een of andere futiele reden niet doet. O, bent u op de keien gemieterd omdat uw door een hedgefonds overgenomen bedrijf gereorganiseerd moest worden of is opgedoekt wegens verhuizing naar Buiten-Mongolië? Ja, hoor eens, daar kunnen wij ook niks aan doen. U moet betalen. Anders krijgt u een wanbetalerslabel op uw reet. Na drie maanden krampachtig heen en weer lullen treedt uw zorgverzekeraar in overleg met de overheid. En wat doet die? Die geeft de uitkeringsinstantie de opdracht om de zorgpremie in te houden. Plus een bedragje om de achterstand in te lopen. Plus een boete van 50 euro wegens wangedrag. Wat zegt u? Plus een boete van 50 euro wegens wangedrag. Maandelijks. Had je maar moeten betalen. Met andere woorden: de overheid duwt je nog verder de stront in. In plaats van je de helpende hand toe te steken. Zalig, dat liberalisme. 
Nou zitten de jongens en meisjes in de Eerste en Tweede Kamer al een tijdje te kutkeveren over die nieuwe wet van haar van Schippers. Over de vrije keuze van een chirurgijn. En krijgt de als kanjer gepresenteerde staatssecretaris Van Rijn op zijn ribben over het hopeloos functioneren van de Sociale Verzekerings Bank in zijn sector. Maar over dit soort “gewone” problemen van “gewone” mensen hoor je niks. Wij hebben jammer genoeg geen Tsipras in het parlement, die opkomt voor de mensen die financieel totaal naar de kloten gaan of het al zijn. En die bereid is om een bom te leggen onder de krakkemikkige bruggen van de firma Rutte & Samsom, waar geen plek meer is ingeruimd voor het sociale fietsverkeer. Laat staan voor wandelaars. Over 50 jaar misschien? 


Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 mei 2015