Skip to main content

Bij het verscheiden van Abdul Qadeer Khan

11 oktober 2021

De 'vader van (niet alleen) de Pakistaanse atoombom' overleed onlangs op 85-jarige leeftijd aan covid.
De gelauwerde wetenschapper weigerde zich blijkbaar te laten vaccineren.
Khan werkte als 'metallurg' voor het Amsterdamse bedrijf FDO (Fysisch Dynamisch Onderzoekscentrum) toen hij werd gedetacheerd bij de Almelose uraniumverrijkingsfabriek Urenco aan de Duitse grens om (volgens de Volkskrant in haar necrologie) 'geheime Duitse plannen voor een ultracentrifuge naar het Nederlands te vertalen'.
In Duitsland was dit volgens bepalingen van de akkoorden na Wo2 verboden.
Op zich al grappig: een Pakistaanse wetenschapper die wordt ingehuurd om een vermoed Duits voornemen 'naar het Nederlands te vertalen' (1).
'Geheime Duitse plannen'; door wie voor wie? En voor wie voerde Khan dit onderzoek uit, naast FDO? AIVD/CIA?
Er was niets aan de hand geweest tijdens dit kernfysisch spektakel in ons kleine landje, volgens het ochtendblad, ware het niet dat een 'technisch fotograaf', Frits Veerman, 'vermoedde dat zijn collega Khan aan het spioneren was geslagen'.
'Veerman's waarschuwingen werden echter weggehoond'.
Door wie meldt de Volkskrant niet. Naast uiteraard de media.
Veerman werd ontslagen. 'Vorig jaar kreeg Veerman na onderzoek van het Huis van de Klokkenluiders' eindelijk enige erkenning, vlak voor de Huizenaar begin dit jaar op 76-jarige leeftijd overleed.'
Allemaal zo toevallig, de spionage en het in ongenade vallen van deze Klokkenluider.
Later werd duidelijk dat het om een Amerikaans plan ging om Pakistan heimelijk kernwapens te verschaffen, waarbij vazal Nederland behulpzaam mocht zijn. Onze AIVD, onderdeel van de CIA, was uiteraard op de hoogte. De arme technisch fotograaf was een onwelkome getuige die vervolgens makkelijk werd uitgeschakeld. Onze 'vrije pers' even behulpzaam.
De achtergrond was dat India (toen nog onafhankelijk en met goede relaties met de Sovjet Unie) aan kernwapens zou werken.
Waar een klein land groot in kan zijn: ons land heeft met haar bescheiden middelen een belangrijke rol gespeeld in de proliferatie van het atoomwapen.
Het verschaffen van kernwapens aan landen die de VS niet zelf openlijk van deze massavernietigingswapens wilde voorzien. (WK)

(1) zie hiervoor 'De Ultracentrifuge 1937-1970. Hitlers bom voor Strauss?' / Wim Klinkenberg. - Amsterdam: Van Gennep - In den Toren, 1971.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 oktober 2021