Skip to main content

Lubbers en de muzelmannenbom (004)

26 maart 2017

dinsdag 13 september-2005
In wezen was het eisenpakket van Slobodan Mitric vrij eenvoudig: gratie na aflevering van een monster uranium, een verblijfsvergunning, vrijwaring van de oorspronkelijke tipgever en storting van drie miljoen dollar op een Zwitserse bank, waarvan 1 miljoen vooruit. Verder verzocht de intermediair aan Lubbers bij de Britten te sonderen of die mogelijkheden zagen om Mitric “over te nemen”. Zowel wat huisvesting betrof als eventuele werkzaamheden voor een van de Britse snuffelorganisaties. Mocht men dat in Londen zien zitten dan zag Mitric dat graag bevestigd via een versleutelde boodschap op de advertentiepagina van De Telegraaf.
Vond Lubbers niet meteen een leuk idee. Ook het voorstel om Mitric vervroegd vrij te laten in ruil voor inlichtingen viel bij hem niet meteen in het gleufje. Maar na enig aandringen zei hij met dichtgeknepen ogen:
“Ach daar hoef ik niet voor te zorgen. Maar ik ken misschien wel mensen die geïnteresseerd zijn in zijn kennis en die hebben macht genoeg om zijn toekomst veilig te stellen”.
Uiteindelijk ging Lubbers zelfs akkoord met het plaatsen van een advertentie in De Telegraaf als aan de wensen van Mitric kon worden voldaan. De tekst daarvan luidde:

“F. Giesberts moet plaats van Martin innemen. Sorry van halve joker. Dit was noodlottig voor hem. Het boek van 239 bladzijden wil de GROTE INDUSTRIEEL eerst lezen voor het definitief wordt uitgegeven. F. Giesberts heeft het halve aas al. De vazal van de Grote Industrieel heeft de andere helft. M.Amman en filmster, trouwens ook grote madam, zitten in de uitgeverscommissie. Maak je geen zorgen. Je was en blijft een eenling. Je vriend, Frank Waterfoort”.

Kryptisch, maar niet onbreekbaar. M.Amman stond voor de Israëlische militaire inlichtingendienst, de filmster voor president Reagan, de grote madam voor premier Thatcher en de Grote Industrieel voor Lubbers. Het boek van 239 bladzijden was “Nederland’s mafia” dat Mitric had geconcipieerd. Maar wie was Martin, die volgens de tekst blijkbaar kort tevoren het hoekje was omgegaan omdat ie in het bezit was van de halve joker?
Logischerwijs kon dat er maar één geweest zijn: de op 17 december 1984 vermoorde Martinus Fens. Alias “mooie Tinus”, de ongekroonde koning van de Haagse penose en de hoofdpersoon uit Mitric’ meesterwerk. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Lubbers en de muzelmannenbom