Skip to main content

Syrië

zondag 10 juni-2012
Alex Thomson is journalist en werkt onder andere voor de Britse tvzender Channel4. Momenteel is hij in Syrië. Afgelopen week schreef hij op zijn blog hoe hij op reportage in al Quasir met een aantal collega' s in een zone die niet door het Syrische leger was bezet, door een groepje Syrische vrijheidsstrijders naar een afgesloten weg in het niemandsland tussen de strijdende partijen werd geleid. Uiteraard werd hij beschoten, maar wist weg te komen. Op weg naar een VN convooi werd zijn auto tegengehouden door hetzelfde groepje vrijheidstrijders die hem naar het niemandsland hadden gestuurd. Ach, toeval zullen we maar zeggen, toch?
Maar dan komt ene Nawaf at Thani, mensenrechtenactivist en lid van de delegatie van de Arabische Liga in Syrië met een soortgelijk verhaal, alleen dat speelde zich af in al Zabadani.
In de Frankfurter Allgemeine Zeitung analyseert dr. Rainer Hermann de slachtpartij in Houle. Hermann is al meer dan 20 jaar Midden oosten correspondent. Volgens Hermann vielen Sunni opstandelingen / vrijheidsstrijders / slachters (afhankelijk van het gekozen perspectief) drie posten van het Syrische leger aan. Die posten waren bedoeld om de Alevieten en Shieten te beschermen. Door een aanval op de legerposten werden de dorpen afgesneden van de buitenwereld, en werden Alevietische en Shietische gezinnen vermoord.
De Vaticaanse nieuwsdienst (ja ja) Fides stelt dat de salafistische Faroekbrigade verantwoordelijk is voor de slachting in Houle, al eerder deed die eenheid van zich speken bij het ethnisch zuiveren van de stad Homs.

Kortom een sectarische strijd waarbij strijders uit Afghanistan, Libië en Irak een handje helpen bij de “bevrijding”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen