Skip to main content

Actueel oktober 2000

22 mei 2017

Checkpoint Amsterdam<

30 oktober 2000
Agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration en de Venezolaanse politie troffen eind september van dit jaar op het vliegveld van Caracas 40 kilo coke aan in een container met meubels en Zuidamerikaanse kunst met bestemming Amsterdam. De container stond op naam van de Joegoslavische geheim agent Miloslav Marcovich, die arrestatie nog net kon voorkomen door de Joegoslavische ambassade in te vluchten. Onderzoek wees uit dat zijn opdrachtgevers gezocht moesten worden in hoge Joegoslavische legerkringen. Na veel touwtrekken mocht Marcovich onder diplomatieke bescherming afgelopen weekend naar Belgrado vertrekken. Bij de DEA bestaat het sterke vermoeden dat de inbeslaggenomen 40 kilo coke onderdeel uitmaakte van een veel grotere partij die via Amsterdam in Joegoslavië terecht is gekomen. Volgens een kortgeleden verschenen rapport van de Duitse Bundes Nachrichten Dienst heeft het regime van Milosevich zich jarenlang min of meer staande kunnen houden dankzij de opbrengsten van grootscheepse drugs- en wapenhandel. Gezien de huidige ontwikkelingen in Joegoslavië en Amsterdam moet gevreesd worden dat onder het bewind van Kostinuca op dit terrein weinig veranderingen zijn te verwachten.

Protestmanifestatie tegen ontruiming kalenderpanden

30 oktober 2000
Vandaag, maandag 30 oktober om 20.30 uur op de kade aan het Entrepotdok 93-98 (achter Artis) te Amsterdam.
Spectakel vol vuur, licht, water en geluid. Presentatie: Herr Seele uit België(compaan van Kamagurka) en de Nachtzusters. Vanaf drie podia waarvan één op een boot zullen optreden: de Kift, de 4 Tuoze Matroze (bekend van Sail), het Eilandenkoor (van Oostelijke Eilanden), dichter Dorpsoude de Jong, Strange Stories (Theater of Hell), Seein' Red (hardcore), Kraakgeluiden in de Binnenstad (electro improvisatie) en de Association of Autonomous Astronauts. Geert Mak zal een toespraak houden. De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht zal vanaf 20.00 uur door de buurt lopen om buurtbewoners uit te nodigen. Verder zal er een vj zijn en nog een paar verrassingen. Bij storm- en regenachtig weer zal het gebeuren zich deels naar binnen verplaatsen.
Er is veel onrust omtrent de Kalenderpanden in Amsterdam. Momenteel wordt maximale druk uitgeoefend op het Amsterdams stadsbestuur om een ontruiming van de monumentale pakhuizen voor luxe appartementen af te wenden. Sinds de kraak vier jaar geleden is hier een ongesubsidieerd multi-functioneel woon-, werk- en cultuurpand uitgegroeid die in Amsterdam zijn weerga niet kent. Het gaat om een podium voor afwijkende cultuur (film, muziek, theater, vrije radio) dat maandelijks zo'n duizend bezoekers trekt. Vorige maand hield onderzoeksbureau O + S een enquete waaruit bleek dat 49% van de ondervraagde zich keerde tegen een ontruiming van de Kalenderpanden. Twee weken terug riepen 19 Amsterdamse prominenten (dir. Concertgebouw, Rietveldacademie, Paradiso, Dogtroep) gemeente Amsterdam, projectontwikkelaar BAM, krakers en aanstaande huizenkopers om het huidige plan te herzien en "een genante ontruiming, met alle materiele en psychologische schade van dien" te voorkomen. Diverse acties volgden varierend van het taarten van wethouder Krikke tot het verstoren van diverse commissie- en deelraadsvergaderingen, van grote demonstraties tot het inzetten van familieleden van de actoren. Tot op heden heeft het aandragen van alternatieve locaties en oplossingen van de kant van de krakers niet tot resultaat geleid. Dit terwijl er nog een opening is. Daadkracht en creativiteit zijn de sleutelwoorden. Bekend is geworden dat de beslissing nu vandaag maandag in het stadhuis gaat vallen.

Het is zaak om VANDAAG nog de druk verder op te voeren. Wij vragen iedereen om mee te doen met een virtuele actie: het bestoken van het stadhuis met het gedicht van Multatuli uit Ideeën 308 "Waar ter wereld ik ook kwam, nergens trof ik zo'n walgelijk onbekwaam stadsbestuur als in Amsterdam". Een vrij ordinaire actie, maar als genoeg mensen meedoen, wel extra druk op het stadsbestuur.
Heden maandag 30 oktober tussen 13.00 en 14.00 uur forward u in grote getale email met subject 'virtuele actie Kalenderpanden' met het gedicht van Multatuli op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vriendelijke groeten, bewoners en gebruikers Kalenderpanden (www.kalenderpanden.nl)

"een hapje en een drankje voor vrijwilligers"

28 oktober 2000
Bij het voormalige kraakpand 'De Paap' in DenBosch kwam zojuist een brief in de bus ("Aan de actiebeweging van 's-Hertogenbosch, ter attentie van het secretariaat Papenhulst 26, DenBosch") waarin de gemeente 's-Hertogenbosch de naar schatting twaalfduizend actieve vrijwilligers werkzaam in de stad uitnodigt voor een groot feest op zaterdag 25 november aanstaande van 11 tot 16 uur in 't Theater aan de Parade (casino). Hierbij is dus iedereen uitgenodigd "om te genieten van een gevarieerd programma, bestaande uit optredens, workshops en klejne acts, compleet met een lekker hapje en drankje". Nou, wethouder F.H.J.M. van Beers van onderandere participatiebeleid, we komen eraan...

Gotspe

27 oktober 2000
Hoe meer de datum van de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderbij komt, hoe meer van zowel republikeinse als democratische zijde "dirty tricks" worden gebruikt om aan te tonen dat de kandidaat van de tegenpartij skeletten in de kast verbergt. Nieuwste wapen van de Republikeinen versus Gore is de "Dear Al"-brief die de toenmalige Russische premier Victor Tsjernomirdin in 1995 aan de vice-president stuurde. Onderwerp: de toestemming die de Amerikaanse regering aan de Russen had verleend voor wapenleveranties aan Iran en assistentie bij de bouw van een vreedzame nucleaire installatie in dat land. Daarbij werd overeengekomen dat de Russen daarna verder van wapenleveranties aan Iran zouden afzien. Volgens de Republikeinen was de mogelijkheid op controle op naleving van dat contract minimaal. Verder vielen ze erover dat Tsjernomirdin in zijn brief aan Gore erop had aangedroncen details van de Russisch-Iraanse overeenkomst niet aan het Congres te melden. Daaraan had Gore gehoor gegeven zonder dat het Congres toen reageerde. Maar nu willen de Republikeinse afgevaardigden dat Gore met de billen bloot gaat en hebben inzage geëist voor eind oktober (een week voor de verkiezingen) nadat deze week een eerste poging is gestrand. Zij worden daarbij publiekelijk onder meer door de volgende luitjes gesteund: George P. Shultz, Henry Kissinger, James Baker III, Lawrence Eagleburger, Frank Carlucci en Caspar Weinberger. Nu kunnen we ernaast zitten maar waren dat niet dezelfde heren die in de jaren tachtig vlijtig bezig waren om in het geheim niet alleen Iran maar ook Irak van onvoorstelbare vernietigingswapens te voorzien? Zonder het Congres ook maar een flinter informatie te gunnen?

Ontruiming Kalenderpanden waarschijnlijk aanstaande dinsdag!

27 oktober 2000
Dinsdag 31 oktober is waarschijnlijk de datum waarop de Kalenderpanden in Amsterdam ontruimd worden. Het is nog niet officieel bevestigd, maar dit blijkt uit meerdere bronnen binnen de gemeente.
De bewoners en gebruikers van de Kalenderpanden zijn niet van plan om de ontruiming geruisloos te laten gebeuren en hopen daarbij op brede steun. De ontruiming staat immers niet op zichzelf. Door de hoge grondprijzen staat iedere niet hard-commerciele functie onder druk. Goedkope woonruimte, non-profitinstellingen en kleine bedrijfjes verdwijnen geruisloos. Het gevolg is dat Amsterdam onbetaalbaar, aangeharkt en saai aan het worden is. Als er dinsdag ontruimd wordt dan is maandagavond 30 oktober de avond voor de ontruiming. Rond de Kalenderpanden zal dan een grote manifestatie plaats vinden. Deze begint om 20.30. Het precieze programma wordt vrijdag bekend gemaakt. De bedoeling is dat het een groot spektakel wordt. Geert Mak, Her Seele, de nachtzusters, Warner & Consorten, de 4 tuoze matrozen, The Ex, Association of Autonomous Astronauts, het Eilandenkoor, de Kift en vele anderen hebben hun medewerking toegezegd. Na afloop van de manifestatie is er een bijeenkomst in de Kalenderpanden over de plannen tegen de ontruiming van de volgende dag.
Dinsdag 31 oktober (de ontruimingsdag!), zal radio Patapoe uitzenden vanuit de Kalenderpanden en het laatste nieuws doorgeven. Radio Patapoe zendt uit op 97.2 FM. Ook zal de Plantagedoklaan 8-12 open zijn als infopunt en hier zal waarschijnlijk ook de EHBO gevestigd zijn. meer informatie volgt nog...
Kalenderpanden zijn te bereiken via 020-6220947 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. & website

Oude coke in nieuwe zakken

24 oktober 2000
Uit een goed gedocumenteerde reportagereeks in de Spaanstalige krant Nuevo Herald in Florida valt op te maken dat in de periode 1986 - 1994 de Amerikaanse drugsbestrijdingsclub DEA nauw heeft samengewerkt met het Colombiaanse Cali drugskartel om Pablo Escobar en zijn naaste medewerkers van het concurrerende Medellin-kartel op te sporen en voorgoed uit te schakelen.
Zij kregen daarbij hulp van de nationale politie en de terroristische paramilitaire groep Los Pepes. Die laatste groep presteerde het om in 1993 zes mensen per dag te kelen met als smoes dat zij bezig was met het uitroeien van Escobar's organisatie. Los Pepes stond en staat onder leiding van Carlos Castaño en zorgt ook nu nog voor een onvoorstelbare terreur in sommige delen van Colombia. Het is niet onmogelijk dat deze paramilitairen nog steeds samenwerken met de DEA. Ook al omdat de liaison tussen de DEA en Castaño bij de Escobar-bestrijding werd onderhouden door de DEA-agent Javier Peña, de huidige onderdirecteur van de Amerikaanse anti-drugsclub in Colombia.
De "Dritte im Bunde" bij de jacht op Escobar was een van de leiders van het Cali kartel: Miguel Rodriguez Orejuela. Dankzij deze door de successievelijke Colombiaanse presidenten Barco en Gaviria persoonlijk gesteunde samenwerking werd het Calikartel de machtigste cocaïneorganisatie ter wereld. Op het oog zijn de oude vrienden van toen nu elkaars bittere vijanden. Maar ook nu hebben zij in de "linkse" groepering FARC, die eveneens uit de revenuën van de drugshandel haar strijd financiert en daarmee de controle op de cokeprijs op de wereldmarkt verstoort, een gemeenschappelijke tegenstander. De recente formidabele financiële injectie van Clinton aan de bestrijding van de FARC doet vermoeden dat de oude alliantie nieuw leven is ingeblazen.

Gore geluiden uit de Bushes

23 oktober 2000
Af en toe zouden wij bijna geloven dat we met een vorstelijk staatshoofd heel wat beter af zijn dan met een gekozen president. Vooral bij het volgen van het nieuws in de Verenigde Staten over de strijd tussen Gore en Bush. Zo maakte de met de Republikeinen sympathiserende roddelpers in de afgelopen dagen nogal wat fuzz over een redaktionele ingreep bij het als afzichtelijk "liberal" beschouwde blad Rollin' Stone. Op de cover van het laatste nummer staat Al Gore in vrijetijdskleding: sportief open jekkie en een makkelijke broek. Al liep kennelijk tegen een lichte bries in, waardoor zijn scrotum volgens de redaktie wel wat al te geprononceerd te zien was. Die werd daarom licht weggeretoucheerd. En dat werd door de conservatieve prutpers tot het zoveelste bewijs verheven dat Gore manipulaties niet uit de weg gaat.
De wat minder rechtse, Democratische pers liet zich niet kennen en ging in de contra-attack. Nota bene via CNN pakte Larry Flint weer eens flink uit. De bekende voorvechter van de "vrije" pers en baas van het blootblad Hustler beweerde dat George Bush junior een rol had gespeeld bij een abortus-geval. Een van de doodzonden in de ogen van veel Republikeinen. Flint zei zelfs over onomstotelijke bewijzen voor die wandaad te beschikken. In feite haalde hij een oud paard van stal, want ook in de zomer van het vorig jaar deed dat gerucht al de ronde in de Amerikaanse pers. Waarom de onverschrokken vrije persridder dan niet zijn bewijzen in de openbaarheid slingert is vooralsnog een raadsel.
Gelukkig is het bij ons wat beter geregeld. Leden van ons Koninklijk Huis worden over het algemeen in zondagse kleren in beeld gebracht. Zonder tegenwind. En als ze op sexueel gebied per ongeluk al eens gederailleerd zijn geraakt dan laat onze pers het over aan de buitenlandse media om daar iets over te berichten. Dat heet zelfdiscipline en dat is goed.

Koersgroep actief binnen Milieudefensie

21 oktober 2000
Binnen de Vereniging Milieudefensie is een discussie losgebroken over de toekomst van de club "van beweging naar instituut".
Een groep Milieudefensie-leden organiseert onder de naam 'Koersgroep' her en der in het land discussie-bijeenkomsten. Wanneer je daaraan wilt deelnemen of meer over wilt weten dan kun je hier meer te weten komen...

Pim Fortuyn spreekt bij extreemrechtse Belgen

17 oktober 2000
Prof.Dr. W.S.P. (Pim) Fortuyn spreekt op 11 november aanstaande op een 'colloquium' van de extreemrechtse Delta-Stichting, uitgeefster van het tijdschrift TeKos. Zijn onderwerp zal zijn: "Het Taboe: de islamisering van onze cultuur. Nederlandse identiteit als fundament".
Met dit optreden maakt Fortuyn opnieuw duidelijk dat zijn ideologische standpunten extreemrechts zijn en niet "zomaar" rechts. Bij de Delta-Stichting en TeKos (Teksten, Kommentaren en Studies) zijn zeer veel extreem-rechtse, fel nationalistische types betrokken zoals Koenraad Logghe, Luc Pauwels, Alain de Benoist, Guy de Maertelaere en Marcel Rüter. In 't Kleintje hebben we over al deze heren al heel wat geschreven (te vinden in het archief).

Niks nieuws uit Mexico

17 oktober 2000
De gouvernementsverkiezingen in de Mexicaanse staat Tabasco op 15 oktober jongstleden zijn nipt gewonnen door de al tientallen jaren aan de macht zijnde PRI. De links-democratische PRD werd met een verschil van één procent (44 tegen 43) verslagen, mede dankzij een overduidelijke computerfraude. De partij van de nieuwe president Fox (PAN), die op landelijk niveau een einde maakte aan het langdurige PRI-bewind, bleef op een kleine tien procent steken. Als Fox zich aan zijn verkiezingsafspraken had gehouden en een lijstverbinding was aangegaan met de linkse democraten, dan was ook hier de tot in zijn vezels corrupte PRI ten val gekomen. Maar de zo bejubelde nieuwkomer en vermeend corruptiebestrijder zag daar om onbekende redenen van af.
In het door hem pasbenoemde anti-corruptiecollege is een belangrijke plaats ingeruimd voor Francisco Barrio, de voormalige gouverneur van Chihuahua. In het boek "The secret history of drug trafficking" van de schrijver José Andrade Bojorges heeft deze Barrio eveneens een plekje gevonden. Hij zou tot 1997 op de pay-roll hebben gestaan van Amado Carillo, leider van het Juarez-drugskartel. Diens naam kreeg wereldwijd even bekendheid toen bleek dat Mecico's drugsbestrijder nummer 1, generaal Jesus Gutierrez, van Carillo aanzienlijke bedragen had ontvangen om de andere kant uit te kijken. Gutierrez belandde daarvoor in een staatshotel met een halve ster.
Auteur Andrade Bojorges is inmiddels spoorloos verdwenen en getuigen voor het verhaal over Barrio zijn vermoord. We hebben er in het artikel "Mexicocaine met een Hollands sausje" in De Morgenster al eens op gewezen dat de regering-Fox met handen en voeten gebonden is aan het recente verleden van Mexico en dat daarom van haar kant geen wezenlijke veranderingen zijn te verwachten.

Bob

16 oktober 2000
Op 13 september jongstleden stuurde Slobodan Mitric, alias Karate Bob, een boze brief naar de VARA. Daarin eiste de voormalige Joegoslavische geheim agent een schadevergoeding van 1 miljoen gulden voor uitspraken die over hem waren gedaan in een aflevering van "Het Zwarte Schaap" die Arie Olivier ten tonele voerde. Tijdens deze uitzending suggereerde één van Olivier's slachtoffers, de weduwe van de niet onbemiddelde tapijtproducent Keijzer, dat de zogenaamde meesteroplichter samen met Mitric ooit een plan had ontwikkeld om bij haar het kaarsje uit te blazen. Het duo kwam daarvoor volgens de Keijzer-versie zelfs bij haar op bezoek, waarbij Mitric zijn handschoenen zou hebben aangehouden. Om niet nader gespecificeerde reden kwam het niet tot uitvoering van het dodelijke voornemen.
Volgens de tegenwoordig in ellendige omstandigheden verkerende ex-agent (zie in Kleintje Muurkrant nummer 341 het artikel "Het schaduwcommando van de Prins - deel 5") zat de zaak heel anders in elkaar. Hij zette zijn verweer op een video-tape met als titel "De schaapherder, de terugkeer van Karate Bob" en legde bij de VARA de additieve eis neer om die tape uit te zenden. Tot nu toe heeft hij nog niets vernomen uit Hilversum. Inmiddels is op tape een vervolg verschenen onder de titel "Operation Margo" waarin ook bandopnames ten gehore worden gebracht van telefoongesprekken uit 1986 met Olivier, mevrouw Keijzer en CRI- en Rijkspolitiefunctionarissen. Die opnames stellen volgens de aankondiging de uitlatingen van Heer Olivier en mevrouw Keijzer bij "Het Zwarte Schaap" in een totaal ander daglicht. Dit schaap gaat nog een staart krijgen.

Opnieuw de ABN/AMRO?

16 oktober 2000
Afgelopen woensdag meldden een paar dagbladen uiterst summier dat twee Italiaanse onderzoekrechters die dag naar Nederland zouden komen voor een onderhoud met een paar werknemers van de ABN/AMRO. Onderwerp van gesprek: het witwassen van 2 miljoen drugsguldens van Colombiaanse, Italiaanse en Amerikaanse origine. De suggestie dat De Bank hierbij betrokken zou zijn geweest was afkomstig uit de verhoren van een Siciliaanse accountant die de dag ervoor in Monaco tot zeven jaar gevangenisstraf was veroordeeld.
Een klein bericht, maar wel degelijk een grote zaak. Het ging om Agatino Pedicone, een bekende figuur uit de internationale autoracerij. De accountant deed al heel wat jaren zaken in Monaco. In verband met de oprichting van de firma Monte Carlo Promotor verwierf hij in 1998 zelfs een voorlopige vestigingsvergunning.
In de zomer van 1999 stuitten de Zwitserse autoriteiten op een drugsaffaire. Daarbij zou ruim zes miljoen Franse francs in verschillende tranches van Pedicone's rekening bij de Gotthardbank in Monack zijn overgeheveld naar een bankrekening van drugssmokkelaar Paul Murphy in Lugano. Het daar gevestigde filiaal van de ABN/AMRO en/of dat in Chiasso (zie ook het artikel "De Bank, deel 3" in Kleintje Muurkrant nummer 335) is waarschijnlijk vanaf dat moment een rol gaan spelen bij de witwasprocedure.
Het onderzoek van de door de Zwitsers gewaarschuwde justitiële snuffelaars in Monaco bracht aan het licht dat de deposito's van Pedicone op diens rekening bij de Gotthardbank herhaaldelijk bestonden uit tassen vol met cash. Verder werd vastgesteld dat zijn maîtresse de dochter was van Alfredo Bacerra, die al sedert 1977 in de files van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration voorkwam als een notoire Colombiaanse drugssmokkelaar. Daarnaast onderhield Pedicone nauwe persoonlijke contacten met de Sicilianen Giovanni Bini en Angelo Siina. Twee toplieden uit het inmiddels afgebrokkelde imperium van godfather Toto Riina, die onder anderen rechtstreeks betrokken waren bij de moord op onderzoeksrechter Falcone. Geen peanuts dus. De ABN/AMRO heeft al verklaard van niets te weten.

Amsterdamse wethouder getaard!

16 oktober 2000
Beetje oud nieuws misschien, maar de Amsterdamse wethouder Pauline Krikke is zondagmiddag midden op de Nieuwe Dijk getrakteerd op twee forse slagroomtaarten. Ze belandden midden in haar gezicht. Op dat moment opende ze samen met andere bestuurders, middenstanders en hotemetoten van de politie de gerenoveerde koopgoot tussen Dam en Centraal Station.
Politie-agenten in gala-uniform galoppeerden achter de taartgooiers aan en wisten met behulp van een agent op motor twee arrestaties te maken. De taartgooiers, lid van "taarters zonder grenzen afdeling Amsterdam" werden een dag later weer vrijgelaten. In een persverklaring werd uitgelegd waarom Pauline Krikke de tractatie verdiend had. Ze is medeverantwoordelijk voor de dreigende ontruiming van de Kalenderpanden. Daarbij liegt ze ook nog hevig, bijvoorbeeld waar het gaat om een raadsadres dat de bewoners in januari ingediend hadden, en dat volgens Krikke nooit ontvangen is, waardoor het niet tijdig op de agenda van de gemeenteraad terechtkwam. Daarnaast is Krikke natuurlijk een veel te rijke VVD-ster die een hekel heeft aan gewone mensen en dol is op projectontwikkelaars die woningen voor een miljoen of meer verkopen aan yuppen als zijzelf. "Ze mag blij zijn dat we slechts met taart gooien," verklaarde een sympathisant van de Taarters zonder grenzen die de actie vanaf de zijlijn gadesloeg. Een foto en verklarende tekst is te vinden op de website van de Kalenderpanden.

Corrupte ambtenaar in DenBosch

13 oktober 2000
Op de internetpaginaas van freelance-journalist Paul Kriele uit DenBosch staat vandaag een intrigerend bericht te lezen. Letterlijk staat daar het volgende bericht te lezen: "Als er nu al voor 2001 voorspellingen zouden worden gedaan, staat er opnieuw een crisis in de bestuurlijke gelederen van Den Bosch genoteerd. Na wethouder Paul Kagie en Ruud Rottier, beiden PvdA-ers die om persoonlijke redenen het veld moesten ruimen, haakt in 2001 opnieuw - dit keer- een hoge ambtenaar af. Aanleiding voor diens opstappen is een relatiekwestie. De ambtenaar rommelt met gemeentelijke opdrachten. In zijn persoonlijke ambitie weet hij geen onderscheid meer te maken tussen - wat heet - "de zaak en het meisje". Hierdoor worden bij stadsprojectan bepaalde zakenpartners bevoorrecht. © paul kriele, 12 oktober 2000."
Kijken wat het Brabants Dagblad daar vandaag mee doet!

Voortrekker

9 oktober 2000
De 47-jarige Matthew Glavin, tot vorige week woensdag voorzitter van de oerconservatieve Southern Legal Foundation, moet deze week voor de kadi verschijnen. Volgens een recent proces verbaal heeft hij op een wat al te vriendelijke manier ean undercover FBI-agent benaderd en deze vervolgens getracteerd op een spectaculaire masturbatie-act. Glavin had zich in 1996 ook al eens aan een dergelijk staaltje coming-out gewaagd, maar was er toen met een proeftijd en een boete vanaf gekomen.
Zijn Foundation wist vorig jaar het Hooggerechtshof van Arkansas te bewegen een hernieuwd onderzoek in te stellen naar de vraag of president Clinton in het proces dat Paula Jones tegen hem had aangespannen onder ede zou hebben gelogen over zijn relatie met Monica Lewinsky. Zo ja, dan zal de Foundation er alles aan doen om te voorkomen dat Clinton als advocaat aan de slag gaat na zijn presidentschap.
Een ander "hot item" voor Glavin's moralistische keurtroep was haar strijd tegen de entree van homofiele hoplieden binnen de padvinderij. Die strijd heeft door het optreden van haar (ex-)voorzitter ernstige schade opgelopen. Maar wie trekt moet de bal verwachten.

Einde aan de apartheid

9 oktober 2000
Het platbombarderen van iedere olietanker; van ieder handelschip. Voor vliegtuigen geen landingsrechten meer waar dan ook. Geen telecom, geen satelliettoegang en het uit de lucht plukken dan wel verminken van alle data-verkeer. Geen water.
Deels nieuw, deels beproefd, deels lekkend, maar nu absoluut en onmiddellijk noodzakelijk tegen Israël.
Palestijnen en Arabische Liga gooien een 24 uur bommen en mortieren tapijt op de laatste apartheidsadapten. Daarna mogen de arrogante quasi-racistische hun joodsheid misbruikende minkukels met Barak, Netanyahu en Sharon voorop binnen 7 dagen een accoord met Palestijnen en VN overeenkomen.
Een echt accoord, dus overdracht van minimaal de bezette gebieden en dus ook Jeruzalem; en niks met protectoraten, of gezamenlijk of internationaal bestuur. Overdracht of oorlog en boycot.
Zo niet, dan wereldwijde oorlog tegen ieder Israelisch belang tot en met iedere Amerikaanse under cover steun. Full scale, met klassieke en digitale bommen, en een tikje zand. Hackers unlimited: aan de slag!

Zand

PS
1 - Israëli's sluiten Palestijnse ziekenhuizen af zodat gewonden niet naar binnen kunnen.
2 - Massieve bestorming van Knesset en zo mag natuurlijk ook.
3 - Het en passant uitschakelen van het laboratorium waar Israël biologische wapens ontwikkelt zou ook een leuk doelwit kunnen zijn. In dit centrum werken twee voormalige Stasi-medewerkers met twee Zuidafrikanen aan de verbouwing van de tot Mandela in Zuid-Afrika in ontwikkeling zijnde bom die exclusief zwarten dood naar een bom die exclusief Arabieren dood. Componenten voor deze bom zaten overigens volgens VS documenten in de El Al Boeing die op de Bijlmer sodemieterde, maar dit terzijde.

ABN/AMRO en het Russische goud

7 oktober 2000
Onlangs heeft de als uiterst recalcitrant te boek staande Amerikaanse publicist Sherman Skolnick een fors aantal artikelen op het internet gezet waarin ondermeer de ABN/AMRO en haar dochter LaSalle National Bank in Chicago een rol kregen toebedeeld in de verdwijning van tweeduizend ton goud uit de Russische staatskas in de beginperiode van het Jeltsin-regime. De ultra-rechtse Skolnick, die al decennialang een kruistocht onderneemt tegen de enorme corruptie binnen het justitieel apparaat in de "Windy City", beweerde verder dat De Bank het goud in de omgeving van Zürich had opgeslagen en daarmee onder andere in de VS een aantal bankbedrijven had opgekocht. Verder zou de ABN/AMRO in samenwerking met bijvoorbeeld de Bank of England het voorraadje edelmetaal hebben gebruikt voor manipulaties van de goudprijs om een stel grote handelaren onder wie de ook al niet als erg deftig bekend staande George Soros de nek om te draaien.
Voornaamste bron voor dit verhaal was de met vele enigma's omgeven voormalige advocaat Jim Vassilos, die deze informatie al in 1997 naar buiten had willen brengen in het televisieprogramma van Skolnick. Iets wat door voortijdig ingrijpen van justitie in Chicago werd voorkomen. Vassilos zegt dit verhaal te hebben gehoord van zijn ex-zwager Theo Bark, in het Jeltsin-tijdperk ettelijke jaren het baasje van ABN/AMRO in Oost-Europa voor hij via Canada naar het Verre Oosten verhuisde...
Wij hebben al eerder aandacht besteed aan deze materie in het artikel "De achterzijde van het beursschandaal" in Kleintje Muurkrant nummer 317. In dat artikel werd verband gelegd tussen de kaping van de tweeduizend ton goud en de activiteiten van de in Zwitserland gevestigde Mississippi-groep van de Nederlander Dirk de Groot, één van de hoofdfiguren van dat schandaal. Hoe apocrief de bijdrage van het duo Skolnick/Vassilos ook mag lijken, alleen al gezien de duistere praktijken van zowel de ABN/AMRO als Mississippi bij het witwassen van enorme hoeveelheden avontuurlijk verworven geld, zou ook dit verhaal gewoon waar kunnen zijn. Mogelijk werpt het nog steeds voortdurende onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie naar de in het verleden ontplooide minder welvoeglijke activiteiten van een stel beursgoeroes binnenkort ook wat meer licht op deze affaire.

"sla gaten in hun muren"

6 oktober 2000
Actievoerders hebben maandagnacht 3 oktober een koker met daarin tien toekomstvoorspellingen over de burgerluchtvaart uit de Domtoren in Utrecht ontvreemd. Hiermee kon een elite-feestje, dat gepland stond voor aanstaande zaterdag, niet doorgaan. In een persverklaring haalt de actiegroep fel uit in de richting van de machthebbers en hun asielbeleid.
De koker met toekomstvoorspellingen van tien prominenten uit de jaren vijftig werd in de nacht van maandag op dinsdag gestolen uit een dichtgemetselde nis in de onderdoorgang van de Domtoren. De koker zou, zoals in 1959 bij het veertigjarig bestaan van de KLM werd bepaald, op zaterdag 7 oktober 2000 geopend worden. Donderdag gelastten de gemeente Utrecht en de KLM de feestelijke onthulling van de toekomstvisies af wegens de diefstal van de koker.
"Heel vervelend allemaal", zegt Van Gangelen, projectleider Domkoker. "Vooral voor de gasten, onder wie vertegenwoordigers van de KLM en mensen van de universiteit. Wat de financiële gevolgen zijn van het niet doorgaan van de onthulling, is nog niet duidelijk", zegt hij. "Dat moeten gemeente en KLM nog nagaan. Erg groot zal de strop niet zijn", vermoedt hij.
"Koningen, directeuren, politici en wetenschappers bouwen steden vol met consumptiepaleizen, banken, kantoren en luxe appartementen. In die wereld is geen plaats voor mensen zonder papieren, buitenlanders, werklozen, gekken of idealisten." Dat schrijft de anonieme actiegroep die de Domkoker in bezit heeft. Onder verwijzing naar het thema van de Kinderboekenweek noemen de leden zich 'driftkikkers' en stellen dat de 'feestvarkens van de Dom' hebben gefaald. De actiegroep laat op een foto, die bij het Amsterdamse actieblad Ravage werd bezorgd, zien de Domkoker daadwerkelijk in bezit te hebben. Verklaring en foto komen nadat de gemeente en de KLM gisteren de feestelijkheden rond de onthulling van de geheimen in de koker hebben afgeblazen.
Voor de foto en de integrale tekst van de persverklaring: hier klikken.

Nieuw raadsel rond "de Hakkelaar"

6 oktober 2000
Een dezer dagen ontving 't Kleintje informatie die mogelijk een nieuw licht werpt op de zaak rond Johan Verhoek, alias "de Hakkelaar". In de periode voorafgaand aan de arrestatie van deze roemruchte drugshandelaar zou op uiterst geraffineerde wijze zijn ingebroken bij diens zakenpartner uit het zogenaamde witte circuit, H. vd M. Een zeer specifiek deel van de administratie van de toen in Bilthoven kantoor houdende zakenman plus het luttele bedragje van 35.000 gulden zouden daarbij zijn ontvreemd. Zonder dat de zeer geavanceerde alarminstallatie van zijn kantoor ook maar een kik gaf. Binnen de kennissenkring van de voormalige topman van het aannemingsbedrijf BAM en het grootgruttersconcern Unigro baarde het gebeuren veel opzien. Maar al binnen een paar dagen werd iedereen dringend verzocht verder zijn mond erover te houden. Niet lang daarna werd Verhoek op 21 januari 1996 gearresteerd, met in zijn kielzog V.d. M. Naar verluidt vertrokken na die dramatische gebeurtenis V.d. M's geliefde en haar hoogzwangere zuster (die het zo gerespecteerde beroep van advocaat uitoefent) richting Curacao om een weekje uit te blazen. De zakenman werd al na drie dagen op vrije voeten gesteld, hield uitverkoop en vertrok naar België. Tijdens het geruchtmakend proces rond Verhoek kwam de naam van diens zakenpartner maar mondjesmaat ter sprake. De uiterst merkwaardige inbraak helemaal niet.

Nieuwe getuige

2 oktober 2000
In de continuing story rond de bomaanslag op de schilder Rob Scholte in november 1994 in het hart van de Amsterdamse Jordaan heeft zich een verrassende ontwikkeling voorgedaan.
Enige tijd geleden is namelijk een nieuwe getuige op het tapijt van Scholte's advocaat Nico Meijering verschenen. Het zou gaan om een Palestijn die ten tijde van de aanslag in de Jordaan werkzaam was. Een uur voordat de BMW van de schilder 's ochtends het luchtruim koos was de man op weg naar zijn werk via de hem vertrouwde route langs ondermeer Scholte's atelier. Op dat moment verschenen volgens de nieuwe getuige uit de tegenover het atelier gevestigde galerie de eigenaresse van de bewuste kunstwinkel in gezelschap van de criminoloog/dichter/performer Koos Dalstra. Een ex-compaan van Scholte, die in een bitter juridisch gevecht is gewikkeld met de schilder omdat deze hem in het openbaar ervan heeft beschuldigd verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslag. Iets wat volgens Dalstra volledig uit de lucht is gegrepen. Terwijl de performer zich verwijderde in de richting van een paar geparkeerde auto's zou de galeriehoudster de Palestijn de weg hebben versperd en hem hebben toegevoegd dat het te gevaarlijk was en dat hij beter een andere route naar zijn werk kon nemen. De getuige zou zich pas nu hebben gemeld omdat hij in 1994 nog geen vaste verblijfsvergunning bezat. Zonder twijfel zal zijn verschijnen opnieuw voor kruitdamp zorgen in het juridische gevecht tussen Dalstra en Scholte en wellicht voor nieuwe onthullingen over de achtergronden van de zaak.

Samen staan we sterk

1 oktober 2000
Afgelopen donderdag was premier Kok op bezoek bij Bill Clinton in het Oval Office, waar voor de kenners nog een verschaalde geur van sigaren waarneembaar was. Een van de besluiten die het duo nam was de intensivering van de onderlinge samenwerking bij de bestrijding van de Nederlandse export van xtc naar de VS en drugs in het algemeen. Ondanks het feit dat de coöperatie ook nu al goed te noemen viel. Een imposant voorbeeld van dat laatste was kortgeleden de arrestatie van een aantal avontuurlijke ondernemers die hun bankrekeningen spekten met de opbrengsten van de smokkel van Turkse heroïne naar de VS via Nederland en Panama. Langs diezelfde lijn zorgden zij eveneens voor de aanvoer van grote hoeveelheden in Nederland gefabriceerde xtc in het Amerikaanse markt clubcircuit. Tot de deelnemers aan deze illegale handel behoorden ondermeer:
- Oscar Osorio Barraza, een vriend van de huidige Panamese president Mireya Moscoso;
- Murat Candanpolat, een Turkse zakenman;
- Blas "Toto" Velasquez, de tweede man in de leiding van het vliegveld van de Panamese hoofdstad;
- Abdul Rabbah, een verder niet nader gespecificeerde Arabier;
- Antonio Vincenso Brusamolin, echtgenoot van
- Thea Moear, jarenlang de zakenpartner van de 1991 omgebrachte Nederlandse drugslord Klaas Bruinsma.
Barraza zou voor het contact hebben gezorgd tussen een Amerikaanse koper en de vorig jaar door journalist Bart Middelburg als "Godmother" geportretteerde Moear. De koper was lid van de Panamese onderwereld, maar bleek bij deze zaak in het veld te zijn voor de Drugs Enforcement Administration en binnen dit kader ook in Nederland te hebben geopereerd. Oude tijden herleefden. Ook bij de IRT-operaties waren burgerinfiltranten actief voor al dan niet buitenlandse inlichtingendiensten (zie ondermeer het artikel "De smokkel van smoke en coke" op de morgenster). Een onderzoek naar hun rol bleef echter jammerlijk achterwege. In het parlement werd na de enquète inzake het IRT bepaald dat het gebruik van burgerinfiltranten niet meer zou worden toegestaan. Of daaronder ook buitenlandse specimen vielen is niet duidelijk. Gezien de afspraken die Clinton en Kok nu op dit terrein hebben gemaakt en de recente geburtenissen in de "zaak-Moear" wordt het hoog tijd voor de Tweede Kamer om opnieuw vast te stellen wat wel en wat absoluut niet kan. Voor er weer ongelukken gebeuren.

Buitgemaakte militaire documenten beschikbaar

1 oktober 2000
Vandaag, zondag 1 oktober: Burgerinspectie van Vliegbasis Volkel. De militaire documenten die de aktiegroep Onkruit in de nacht van 27 november 1999 buitmaakte op de Vliegbasis Volkel, zijn vanaf vandaag te bekijken op "dit internet-adres". Dit melden de organisatoren van "Akties tegen Kernwapens" tijdens de manifestatie die vandaag plaatsvindt voor de poort van Vliegbasis Volkel, onder de leus 'Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel'.
Defensie heeft de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Volkel nooit willen bevestigen. De buitgemaakte documenten maken echter gewag van oefeningen ('Strike-operaties'), verplaatsingsorders en 'nuclear surety and safety inspections'. Vandaag om 16:00 uur zal op Volkel een groots opgezette Burgerinspectie van de vliegbasis plaatsvinden. Aan de inspectie doen parlementariers, juristen, schrijvers, medici en tientallen vredesactivisten mee van allerlei leeftijden. Zij willen volledige openheid over de aldaar aanwezige Amerikaanse kernwapens, en algehele nucleaire ontwapening.
De inspectie maakt deel uit van een cultureel-politieke manifestatie voor de hoofdpoort van de vliegbasis, onder het motto: 'Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel'. De manifestatie duurt van 12:00 tot circa 17:00 uur.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 mei 2017