Skip to main content

Actueel 22 - 31 januari 2002

22 mei 2017

Herhalingsoefening

31 januari 2002
26 oktober 1999, 9 uur 24. Een door de bekende Amerikaanse golfspeler Payne Stewart gecharterde Learjet stijgt op van het vliegveld van Orlando voor een vlucht naar Dallas.
Om 9.33 reageert de piloot op instructies van de vluchtleiding in Orlando. Direct daarop zoekt Orlando opnieuw contact met de piloot. Geen reactie. Vier minuten lang blijft de vluchtleiding proberen opnieuw de verbinding met de Learjet tot stand te brengen. Vergeefs.
Om 9.38 (!) waarschuwt de vluchtleiding de luchtmacht. Standaard procedure. Om 9.54 arriveert een F-16 op een hoogte van 46.000 voet in het gezichtsveld van de Learjet en er volgt een visuele controle. Achteraf haalde het niks uit en stortte het chartervliegtuig neer met een lege tank. Maar daar gaat het nu even niet om.
Zonder toestemming van bovenaf waarschuwt de vluchtleiding van Orlando geheel volgens de daarvoor van kracht zijnde standaardprocedure de luchtmacht en die stuurt een F-16 ter controle de lucht in. Al na een paar minuten. Wat is er dan in godesnaam gebeurd toen op 11 september jl. VIER vliegtuigen niet meer reageerden op oproepen van de verkeersleiding? En waarom heeft voor zover wij weten geen mens op zijn minst de zak gehad? Noch bij het personeel van de vluchtleiding, noch bij het militaire apparaat? Is er dan toch sprake van een nieuwe versie van operatie Northwoods in 1962, waarbij de militaire top van de VS na de Bay of Pigs-blamage plannen zou hebben ontwikkeld voor terroristische aanslagen op de eigen bevolking om die vervolgens in de schoenen te kunnen schuiven van Castro (zie “Voor Frank” van 3 november jl. in deze rubriek)? Mocht dat zo zijn, dan hebben de bewuste sterren en strepen nu meer succes gehad dan in 1962. Met alle gevolgen vandien.

Je bent een oen als je niet let op je pensioen

30 januari 2002
Een van de opvallendste slachtoffers van de implosie van de Amerikaanse energiemaatschappij Enron is het pensioenfonds van de staat Florida. Dat gaat voor 335 miljoen dollar het schip in. Voor een intrigerend deel eigen schuld dikke bult. Toen Enron in october jongstleden een verlies van 1,2 miljard dollar aankondigde kocht het bestuur van het fonds op advies van Alliance Capital Management (één van zijn geldbeheerders en ondermeer eigenaar van de ook bij ons actieve verzekeringsmaatschappij Axa) nog even lekker voor 7,1 miljoen dollar aan aandelen in het zinkende beursvehikel. En toen Enron in november moest erkennen dat het zijn winsten al geruime tijd met hulp van accountantsbureau Arthur Andersen driftig had opgepoetst, kocht het fonds tot ieders verbazing nog eens een pakket in voor 11,7 miljoen dollar. Tegen de toenmalige koerswaarde van 43 dollar. Binnen twee maanden zakte die waarde naar een pieterige 28 dollarcent en grepen de aangesloten gepensioneerden naar de aspirine. Inmiddels heeft het pensioenfonds aangekondigd Enron en mogelijk ook Alliance voor de rechter te slepen. Temeer daar men er nu pas achter zou zijn gekomen dat een topfunctionaris van Alliance ook aan de bestuursruif van Enron zat. Je moet het willen geloven. Opvallend is overigens dat gouverneur Jeb Bush van Florida tot nu toe in alle talen heeft gezwegen over de affaire en net doet of zijn neus bloedt. In wezen is zijn gedrag identiek aan dat van zijn broer in het Witte Huis. Beiden zijn namelijk door Enron zwaar gestiekt bij hun respectievelijke verkiezingscampagnes en hebben als waardering daarvoor in politieke zin het nodige teruggedaan in de vorm van privatiserings- en liberaliserings-initiatieven op energiegebied. Waar het vrijlaten van dit soort mondiale geldwolven toe kan leiden zien we nu ook in de Nederlandse pensioenwereld. Het ABP, één van de rijkste pensioenfondsen ter wereld, dat door Paars het groene licht is gegeven om zelfstandig de steppen van het kapitaal af te schuimen naar buit, kan een strop tegemoet zien van 15 miljoen dollar door de dreigende ondergang van het Amerikaanse telecombedrijf Global Crossing. Er wordt luchtig over gedaan, maar wie zegt ons dat dit het laatste echec zal zijn? Maar waar lullen we over? Het is toch heerlijk om met andermans geld monopolie te spelen?

Batteries included (2)

29 januari 2002
Zoals wij gisteren al meldden wordt het Amerikaans/Nederlandse bedrijf Eagle Picher van vitaal belang geacht voor het functioneren van het geavanceerde Amerikaanse defensiearsenaal. Zonder de batterijen die het produceert zijn een hele reeks feestartikelen uit de serie "slimme" bommen en raketten onbruikbaar. Zoals bijvoorbeeld de oude vertrouwde Phoenix-raketten, waarvan ooit een voorraadje aan de sjah van Perzië werd verkwanseld als dodelijk standaard-aanhangsel van de Tomcat-straaljagers. In de jaren tachtig fungeerden ze nog als een nuttig ruilobject bij de gijzelaars-voor-wapens-deals als onderdeel van de Iran/Contra-affaire. Inclusief batterijen uiteraard. Na die periode was Iran aangewezen op regelrechte smokkel van reserve- en vervangende onderdelen voor het operationeel houden van bovenstaande vliegende combinatie. In veel gevallen via dezelfde figuren (Ghorbanifar en de gebroeders Lavi) die tijdens de Iran/Contra-operaties ook al bossen graantjes hadden meegepikt en via Nederland (zie "Irangate aan de Maas" in Kleintje Muurkrant nummer 325). Maar soms werden door de ayatollah’s andere bronnen aangeboord. Met name voor de broodnodige batterijen van Eagle Picher.
Op 25 februari 1997 bestelde Daniel Malloy, baasje van International Helicopters uit het Amerikaanse Northvale, op verzoek van zijn zakenpartner Joseph Balakrishna Menon uit Singapore 20 exemplaren voor Phoenix-raketten. Voor het leuke bedragje van 9000 dollar per stuk. De bedrijfsleiding van Eagle Picher vroeg aan Malloy wie de end-user was, maar voelde aan zijn water dat het om Iran ging. Het enige land buiten de VS dat over dergelijke air-to-air raketten beschikte. De zaak ging op de lange baan. In februari 1998 deed het duo een nieuwe poging. Precies de maand waarin Granaria en ABN/AMRO Eagle Picher overnamen. Mogelijk gokten Malloy en Menon erop dat tijdens die overname de alertheid bij het bedrijf op een wat lager pitje zou staan. De gok pakte verkeerd uit. De douane en de Marine Inlichtingendienst hadden de zaak al in het snotje en arresteerde Malloy wegens "conspiracy".
Danny en Joel Wyler (van wie de laatste toch al niet in de prijzen viel in de VS wegens zijn verleden als Zwitserse “shopkeeper” van Marc Rich ten tijde van diens activiteiten binnen het Iran/Contra-complex) en De Bank werden daarmee voor een blamage bespaard. Maar nu, drie jaar later zitten ze toch met de peren. Rotte.

potten en pannen

29 januari 2002
Op het moment dat onze kloonprins en zijn aanstaande gemaximaal gaan trouwen, vinden er overal ter wereld solidariteitsdemonstraties plaats met het Argentijnse volk. 2/2/2 is namelijk stomtoevallig ook een dag van wereldwijd protest tegen de rijken en machtigen der aarde die deze week in New York als het World Economic Forum samenkomen (zie "the another world is possible coalition against the WEF").
De demonstraties zullen overal (naast Amsterdam ook in Barcelona, Berlijn, Bilbao, London, Madrid, Montreal, New York, Oviedo, Parijs, Porto Alegre en Toronto) de vorm hebben van "cacerolazos", de typisch Argentijnse manier van protesteren door hard met lepels op potten en pannen te slaan, actief en duidelijk.
Hierbij roept de aktiegroep 'Spoken uit het Verleden' iedereen op hetzelfde te doen. Kom met pannen en sla-gerei op 2/2/2 naar het Witte Plein (Koningsplein, Amsterdam), waar we tijdens de rijtoer (rond 12.30 uur) van ons laten horen!
Waarom?
* Om te laten horen dat we niet langer willen dat een kleine rijke elite (waartoe max en wax bij uitstek behoren) leeft en zich verrijkt ten koste van een groot deel van de bevolking - niet in Argentinië en niet ergens anders ter wereld.
* Om te laten horen dat er eindelijk gerechtigheid en respect moet komen voor de slachtoffers en nabestaanden van onderdrukkende regimes - in Argentinië en overal ter wereld.
* Om te laten horen dat we met steeds meer zijn, en dat we alternatieven hebben, coöperatie in plaats van competitie, mens- en milieu-gericht in plaats van winst-gericht, echte democratie in plaats van machtspolitiek - in Argentinië en overal ter wereld.
Meer informatia via het witte pleinH.I.J.O.S.latijns amerika centrum en bijvoorbeeld buro jansen & janssen.
Overigens:
* Wist je dat zaterdag iedere meter van de route die de Gouden Koets door de binnenstad aflegt door de politie te volgen is op een speciaal aangelegd videosysteem?
* Wist je dat 50.000 mensen, waaronder alle bewoners langs de route in de binnenstad, gescreend zijn. En dat er een database is aangelegd met daarin 18.000 namen?
* Wist je dat er tijdens het huwelijk 8.000 uniformdragers in de stad zijn. En dat dat er dat 2 maal zoveel zijn dan in 1966 en 3.000 meer dan tijdens de Eurotop?
Kortom de Amsterdamse binnenstad verandert komende zaterdag tijdens het koninklijk huwelijk in een heuse politiestaat. Uit interne politiestukken blijkt dat er vergaande veiligheidsmaatregelen zijn genomen die de privacy van de Amsterdamse burger en de bezoekers van de stad ernstig aantasten. Lees het volledige artikel op de website van Amsterdam Anders/De Groenen (klik door naar "opinie").

Batteries included

28 januari 2002
In de Verenigde Staten zijn momenteel twee militaire onderzoekscommissies bezig met een onderzoek naar kwalijke praktijken uit het recente verleden bij Eagle Picher. Een onderneming die ondermeer batterijen fabriceert die van vitaal belang zijn voor het functioneren van de besturingsapparatuur van attracties als anti-tankraketten, kruisraketten, de bijvoorbeeld in Afghanistan gebruikte "smart bombs" en zelfs atoombommen. Volgens bijna twintig ex- en nog in dienst zijnde werknemers van Eagle Picher zijn er in de afgelopen periode batterijen voor bovenstaande doeleinden de deur uitgegaan die bij voorafgaande testen als ondeugdelijk waren gekwalificeerd. Naar verluidt zouden ze nog niet in gebruiksklare wapens terecht zijn gekomen. Maar wat is zeker in deze tijd? En wie herinnert zich niet de malle afzwaaiers die in Afghanistan en zelfs Pakistan dorpen platlegden waarvan de inwoners net zoveel contacten hadden met Al Qaida of de Taliban als Pim Fortuyn met de kapper? In ieder geval greep Eagle Picher door bovengenoemde praktijken in oktober jongstleden al naast een nieuwe order voor de Minuteman-raketten. Een zeperd die de eigenaren van het bedrijf zeker geen Zwitserleven-gevoel zal hebben bezorgd. Dat zijn overigens Nederlandse ondernemingen: De ABN/AMRO en het Haagse Granaria van de steenrijke gebroeders Joel en Danny Wyler, van wie de laatste bij de overname van Eagle Picher in 1998 nog opmerkte dat het zo’n "superbly managed" bedrijf was. De gememoreerde onderzoeken zullen moeten uitwijzen of er net als twee jaar geleden sprake is van veel geschreeuw en weinig WOL. Wij houden de vinger aan de aorta.

Maxima, doe het niet!

26 januari 2002

Aan Máxima Zorreguieta, p/a Dhr. W.A. van Oranje-Nassau, Noordeinde 66 2514 GL Den Haag

Máxima doe het niet! Remember Diana!
(Open brief aan Máxima Zorreguieta)

Lieve Máxima,
We hebben je leren kennen als ’n aantrekkelijke en intelligente jonge vrouw. Je had bovendien 'n leuke baan in New York. Maar nu wil je met "onze" Willem trouwen!
Natuurlijk, als dochter van 'n Argentijnse "slager" lijkt 'n huwelijk met 'n prins een sprookje.
Vergeet het maar! Je sluit jezelf levenslang op in een glazen kooi vanwaar je 'core business' lintenknippen en dergelijke gaat worden (we citeren je aanstaande schoonvader).
Uiteraard staat er een aardige uitkering tegenover (zo'n 1,6 miljoen guldens hebben we begrepen), maar is dit nu ècht iets voor jou - met jouw capaciteiten? Na 'n tijdje word je toch al die diners, dat eeuwige handjes schudden en steeds maar blijven glimlachen en zwaaien spuugzat. Je zou er toch knettergek van worden. Of manisch-depressief zoals Claus. Of je gaat uit pure verveling de beest uithangen zoals Bernhard en nog vroeger Hendrik.
Overweeg het nog eens goed: je wilt met Willem trouwen en dat is best ''n aardige knul (dol op sport, pils & watermanagement). Maar je zei al ‘n keer héél terecht dat hij wèl 'n beetje dom doet.
Willem moet later, zodra Beatrix er bij de gratie Gods genoeg van heeft, "de koninklijke poppenkast" voortzetten. Het gaat hierbij om een achterhaald, miljoenenverslindend bedrijf ter versiering van de Nederlandse natie. Jij wordt in dat spektakel 'n overbetaalde actrice, 'n aangetrouwde 'broedmachine'. Want er moet op termijn natuurlijk nog een nieuw koninkje komen. Eigenlijk is dat hele koningshuis toch alleen maar een héél raar, feodaal instituut! Denk vóórdat het allemaal gaat mislopen nog eens aan Diana. Haar droom werd uiteindelijk ook 'n helse nachtmerrie: depressies, koopziekte, eetstoornissen, het paleis uitgevlucht en korte tijd later dodelijk verongelukt!
Dat wensen we niemand toe.
Tot slot willen we het nog even over Argentinië hebben. Onder aanvoering van de regering, waar je vader helaas zo enthousiast aan meedeed, zijn tienduizenden slachtoffers gevallen. Ook nu is de situatie in jouw land heel kritiek. We vinden dat er niet nog meer Argentijnse mensenlevens verloren moeten gaan. We denken daarbij ook aan jou! Vergooi je leven niet aan die Oranje vertoning. Kies voor de vrijheid! Trouw niet! Vergeet dat feestje en doe iets zinvols met je leven!

Stuur deze brief naar Maxima door hierop te klikken

Criminalisering

25 januari 2002
Afgelopen woensdag 16 januari 2002 werd op klaarlichte dag, in een Albert Heijn-supermarkt in het centrum van Amsterdam, de 35 jarige Spaanse kraker Juan Ramón Rodríquez Fernández (Juanra) door een arrestatieteam opgepakt. Met een zak over zijn hoofd werd hij afgevoerd en vastgezet op het Amsterdamse hoofdbureau van politie om kort daarop overgebracht te worden naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te Vught waar hij onder verzwaard regime wordt vastgehouden en papieren kleren moet dragen. Juanra wordt sinds augustus 2001 door de Spaanse autoriteiten gezocht wegens vermeende ondersteuning van het `Barcelona-commando' (ook wel aangeduid als comando Gorbea) van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De arrestatie van Juanra staat niet op zichzelf. Het afgelopen jaar is in Spanje een criminaliseringscampagne tegen de kraakbeweging in (met name) Barcelona op gang gekomen. Er zijn diverse mensen uit de Barcelonese kraakscene opgepakt op beschuldiging van ondersteuning van de ETA. Juanra is nauw betrokken bij het Barcelonese krakersbolwerk "Kasa de la Muntanya" (het Berghuis) - een in 1989 gekraakte voormalige Guardia Civil-kazerne aan de westrand van de Barcelonese binnenstad. Tevens is hij zanger in de politiek geëngageerde hardcore band "Kop". Hij schrijft ook geregeld boekrecensies voor een aantal semi-alternatieve bladen.
Na de arrestatie van Juanra werd in de vroege ochtend van donderdag 17 januari, om 3.30 uur "Vrankrijk" (het pand in Amsterdam waar hij tijdelijk logeerde) binnengevallen op zoek naar bezittingen. Het complete pand werd doorzocht (zowel de Spuistraat -als de Singelzijde- hoewel er alleen voor de Spuistraatzijde een huiszoekingsbevel was). Gevonden werden er één Spaanstalige roman en twee mobiele telefoons, die in beslag werden genomen. De politie wist in welke kamer Juanra had gelogeerd, maar desondanks werd er in alle kamers uitgebreid een kijkje genomen. Met het huwelijk van WA en Maxima voor de deur is het voor de politie natuurlijk erg interessant om rond te neuzen in het "beruchte krakersbolwerk". Als reactie op de inval en de arrestatie van Juanra werden bij burgemeester Cohen de ruiten ingegooid en het Spaanse consulaat te Amsterdam besmeurd.
Juanra zit momenteel hoogstwaarschijnlijk in de EBI te Vught. Die behoort tot het penitentiaire complex "Nieuw Vosseveld". Justitie omschrijft de EBI als een gevangenis binnen de gevangenis. De EBI heeft een dubbele bestemming zij is zowel huis van bewaring als gevangenis. Plaatsing in de EBI geschiedt voor een periode van zes maanden. Deze periode kan telkens voor zes maanden worden verlengd. De feiten waar Juanra van verdacht wordt staan in geen verhouding tot het regime waarin hij is geplaatst. Hij wordt niet verdacht van zeden- of geweldsmisdrijven en uit niets blijkt dat hij überhaupt vluchtgevaarlijk is, laat staan extreem vluchtgevaarlijk. Het is zelfs maar de vraag of de feiten waarvan hij wordt verdacht wel strafbaar zijn. Er is ook geen enkele reden voor maatschappelijke onrust in geval van ontsnapping. Dat deze onrust wellicht toch zou kunnen ontstaan is het gevolg van de mediahype waarin Juanra geheel ten onrechte tot ETA-lid is gebombardeerd en waar elke verdachtmaking van terrorisme genoeg is om de onschuldpresumptie en overige rechten van verdachten (zoals het gebruik om niet met naam en toenaam, inclusief foto in de media te verschijnen) met voeten te treden. Het kan echter niet zo zijn dat Juanra door plaatsing in het EBI-regime wordt gestraft voor een mediahype die buiten zijn toedoen is ontstaan.
Het Barcelonese dossier over ontwikkelingen in de politierepressie tegen de actiebeweging is in het Spaans verkrijgbaar bij de Amsterdamse boekhandel het Fort van Sjakoo of op deze website te raadplegen. Aanstaande zondag 27 januari om 15.00 uur 's-middags vindt er een zwaaidemonstratie voor Juanra plaats in Vught. Achtergrondartikelen over de inval in het "Vrankrijk", het regime in de EBI Vught, het Europese anti-terreurbeleid en andere zaken klik hier. Freejuanra is te bereiken op 06-19322304 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leefbaar Rechts

22 januari 2002
Leefbaar Nederland trekt veel extreemrechts volk aan. Uit een stukje uit het dagblad De Gelderlander van vandaag 't volgende:
Hij behoort tot de elf 'rechts-extremisten' op de lijst van Leefbaar Nederland, aldus 'Kafka'. Nederland is propvol en Pim Fortuyn gaat daar iets aan doen, is de stellige overtuiging van Klaas Hilberink. Kamerlid hoeft hij niet te worden. Misschien senator. Oprichter van de ultrarechtse Herstelpartij Klaas Hilberink is van plan om zijn politieke vehikel na zeven jaar op te heffen en de verenigingskas te storten in die van Leefbaar Nederland. "Voor Pim", zegt hij. De Edenaar staat niet te kijken van vermelding van zijn naam op een lijst van elf rechts-extremisten die de antifascistische onderzoeksgroep Kafka aantrof onder de kandidaten van Leefbaar Nederland. "Oproerkraaiers die niets beters te doen hebben. Die lopen in de ww of bijstandswet", aldus Hilberink. Dat hij rechts genoemd wordt, vindt hij een compliment. Extreemrechts acht hij niet van toepassing. "Ik ben consequent". Hij richtte in 1995 de Herstelpartij op, omdat hij het helemaal gehad had met de 'slappe politiek' van PvdA en CDA. Hij heeft er, net als toen, geen moeite mee om Nederland te vol te noemen. Het politiek-correctere 'te druk' van LN-voorzitter Nagel spreekt hem niet aan. "Alsof je kleine kinderen wat moet uitleggen. We kunnen ons drinkwater niet zuiver houden vanwege de virussen. Natuurlijk kan dit volgepropte land het niet meer aan. Fortuyn kan zorgen voor een evenwichtiger samenstelling van de bevolking". De leden van de Herstelpartij heeft hij aanbevolen zich bij Fortuyn aan te sluiten. "Of er meer op de groslijst staan? Dat zeg ik u niet". Hij begint over allochtonen en belandt allengs bij de aanslagen van 11 september. "Die zogenaamde rechts-extremisten, zoals ze nu zeggen, hebben misschien iets op tijd gezien." In één vloeiende gedachtegang legt Hilberink een relatie tussen moslimextremisme en het gebrek aan parkeerplaatsen dat voorzien is bij de nieuwe moskee in zijn Edese woonwijk. "r staan 52 plaatsen gepland. Ik heb uitgerekend dat 't er 240 moeten zijn. Zo zie je hoe de zaak wordt bedonderd."Hilberink voerde afgelopen tijd fel actie tegen de komst van de gebedsruimte voor islamieten. De 65-jarige LN-aanhanger wil op tal van manieren steun geven aan de politieke beweging van Fortuyn. Behalve de clubkas heeft hij ook privé geld over. "Niet om een zetel te kopen. Als zakenman, omdat allerlei zaken voor het midden- en kleinbedrijf worden aangepakt. Als mens, omdat ik van mijn land en ons volk houd. Wist u dat 80 procent van de moorden door allochtonen zijn gepleegd? De christenen die hard gewerkt hebben om dit land op te bouwen, groeten elkaar op de weg. Mensen die niet mogen groeten vanwege hun geloofsovertuiging, boeien mij niet zo geweldig." LN-Partijvoorzitter Jan Nagel wil niet inhoudelijk reageren op de kandidatuur van Hilberink. Bij de presentatie vorige week van de groslijst had Nagel al gemeld dat namen nog niet gescreend waren op 'wie er fout was in '14-'18'. "We gaan dat lijstje van Kafka -dat zijn GroenLinksers maar dat terzijde- bekijken. We zijn een fatsoenlijke partij, dus horen eerst de mensen zelf. Wie een extreemrechts verleden heeft, wordt door het bestuur afgevoerd van de lijst."

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 mei 2017