Skip to main content

september - 441

  • Archivaris
  • 441

Polen meld u zelf!

door Mark A.

Ik las laatst een goed bedoeld artikel ('t zoveelste) over Polen In Nederland (1). Het stoort me dat er meestal nooit echt kritisch wordt gekeken naar onze 'economische politiek' en het kapitalisme op zich in de meeste media. Zowel de rechtse als de linkse partijen lijken niet langer geinteresseerd in gelijkheid of gelijke kansen, in eerlijkheid. Er is geen geldtekort maar een tekort aan oprechtheid en zelfreflectie. We gebruiken de Polen als goedkope arbeidskrachten. betalen ze overal minder dan de Nederlanders en daarna gaan velen pvv stemmen. Dat stemt mij zeer ongerust mag u allen weten. Dezelfde taal leren (inclusief inburgeringscursus) is namelijk niet voldoende om Babylon overeind te houden. Zolang we niet naar elkaar luisteren, elkaar negeren en ongelijk behandelen en in 'klassen' blijven denken zal Babylon blijven beven totdat het instort van ellende. Niemand wil nog een reactie. Dat stoort alleen maar in tijde van crises toch. Dus dit stukje tekst is wellicht overbodig voor sommigen maar ik schrijf het toch. In de hoop dat het geplaatst en gelezen in een land dat ik al langer niet meer als 'vrij' of progressief beschouw maar eerder slaafs en onzeker...of onwetend?
Sterker nog, ' vrijheid' is een term geworden die wordt ingezet om deze te beperken en om mensen mee te manipuleren. Want wat hebben we het hier toch goed. Beter dan in Polen misschien ja maar dan vergeten we wel even de armoede en vrijheidsbeperkingen onder de zgn 'autochtone' Nederlanders. Jammer dat ik zelf nu ook dat verschil maak tussen buitenlanders en Nederlanders. Want veel ellende begint toch bij nationalisme, vaak gevoed door de staat en de media. Mag dit nog? Ik zal de duizenden voorbeelden van binnenlandse censuur en manipulatie u besparen. (Eentje dan toch; die jongen die werd opgepakt en beboet omdat hij een T-shirt droeg met daar op het justitie logo en er onder de tekst "corrupt", gewoon als geintje.) Dat kan dus al niet meer blijkbaar. Wat wel kan is dat in Ter Apel de 'gelukszoekers' aka internationale asielzoekers in de sloot werden gezet in afwachting van deporatie/uitzetting. Geen camping voor hun zoals voor de Polen. Alhoewel de huisvesting voor de gemiddelde Pool ook vaak te wensen over laat met dank aan al die vriendelijke Nederlandse huisjesmelkers. De wietpas zorgt er voor dat menig buitenlandse toerist paniekerend en onbegrijpend nu zijn heil moet zoeken in de illegaliteit en daarmee dus criminaliteit zonder enige echt zinnige reden voor een dergelijk uitsluitend beleid dat gebaseerd is op nog meer angsten en onwetendheid. Maar we hebben het hier toch goed, wat zeur ik nou? Het blijft ook goed vertellen de media ons gerustellend. Ondanks alle controle, BigBrother, media manipulatie, censuur, afbraak van de verzorgingsstaat en onze vrijheden gaat alles "goed". Ooit 'La Haine' gezien toevallig? (een goede Franse film). "Alles gaat nog steeds goed" De ellende die er wel is, is vooral van terroristische aard en dat bestrijden we met nog meer terreur, dus geen zorgen. Die oorlog gaat er wel komen zo. En de Polen zullen weer moeten slikken zeker want welk leger is er in de loop van de tijd niet over hun landerijen heen gewalst zonder enig respect voor de Poolse bevolking. Ach ja, oorlog, weer een kans om wat te verdienen en investeren voor de industrie en banken! Hun kinderen gaan zelf trouwens niet ( ze sturen wel wat Polen want die zijn goedkoper en werken graag langer) want die zitten op Ibiza aan de cocktail samen met Rutger van Pow nieuws. Gezellig! Die halfgare rechts betaalde zender wist namelijk wel een plus punt te vinden in de Poolse immigrant, namelijk die 'lekkere wijven'. Mocht je dit willen censureren btw, gooi dan ook meteen je Tv uit het raam, wel net zo eerlijk. Lekker hoor. Het gaat kei goed! Niets racisme, seksisme of uitbuiting. Ga maar naar de wallen, daar zie je dat tegen betaling iedereen gelijk is in dit land..erg ' rood' en sociaal allemaal...en oooh zooo vrij! Achter een raam om de te hoge huur te betalen.Lekker neo-liberaal!
Een rechtse of kapitalistische dreiging van uitbuiting, censuur, eeuwige strijd, uitsluiting, vervolging, racisme etc is natuurlijk niet aan de orde. En ook een SP stem zal de boel niet redden want het is onze politieke structuur die alles tegenhoud en de macht daar houdt waar die altijd al zat. Als je die niet verandert heeft de rest 'bijstellen', een hoop reformisme, dus weinig nut. De Polen zijn wellicht verlost van 'totalitair communisme' maar bevinden zich nu in de nieuwe gevangenis van het totalitaire kapitalisme. In beide 'systemen' heeft een kleine groep de macht en controle maar predikt voor het volk te sreken, dus wat is nu eigenlijk beter op het einde? Geen van beide!
Mag je in dit land eigelijk nog wel kritiek hebben op de 'democratie' die ik persoonlijk compleet schijn(heilig) vind. Kan dat nog in de krant in deze tijd? Ik twijfel er wel eens aan namelijk. Vandaar deze reactie op het artikel over Polen in Nederland in "My World' nr 2. Nu zul je je afvragen; "Wat heeft dit alles met Polen te maken?". Nou, Polen zijn ook gewoon mensen en dus onderdeel van onze sameleving in z'n geheel, niet enkel bedoeld als soort van werkpaard. Ook zij worden niet vrolijker van het huidige polieke, verzuurde, ontolerante klimaat in Nederland Ook zij worden buitengesloten in de coffeeshop, want mag even eerlijk gezegd worden dat bijna alle Polen deze Nederlandse specialiteit (waar Doe Maar nog een ode aan heeft opgedragen) wel kunnen waarderen naast onze lokale bieren. Daarnaast gooi je dus een ontmoetingsplek bij uitstek dicht en op de werkplek is meestal weinig tijd voor een goed gesprek. Diezelfde Pool wordt in dit land gebruikt als ' loondrukker', als vervanging van de duurdere Nederlander. Dit is natuurlijk niet de schuld van de Poolse arbeider maar van onze eigen economische en politieke regelgeving. Daarnaast dienen ze ook dan nog eens al zondebok voor menig politici, inclusief meldpunt.En in een dergelijk klimaat krijg je vroeg of laat boze nederlanders die de Polen als banenpikkers gaan zien. En de groot geldverdieners zal al die sociale onrust een zorg wezen. Zo lang ze maar doorwerken, die Polen. Maar zolang een Pool minder geld verdient voor hetzelfde werk is dat simpelweg oneerlijke concurrrentie. Een voedingsbodem vor seperatie en racisme. Of moet ik dat dan op eens onder de noemer 'positieve discriminatie" zien? Kei goed gaat het hier, voor de kapitalist aan de eenzame top. Veder niemand welkom daar. En de Poolse arbeider denkt; Ik hou mn mond maar want ik heb er toch eentje (of meerdere) te voeden. Welkom in Nederland uitzendbureau! Ik zeg; Polen meld u zelf! Op het meldpunt voor 'racisme'. Niets doen is inderdaad geen optie.

Zie het artikel "Hoe zorgen we ervoor dat de Polen erbij gaan horen?" in het blad "My World" - nummer 2, 2012 (zie www.myworldmagazine.nl)

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 441, 9 september 2012