Skip to main content
  • Archivaris
  • 407

vanuit de amazone

De zwaarste droogte van de afgelopen zestig jaar slaat toe in het stroomgebied van de Amazone, orkanen teisteren Amerika en de Caribisch landen, moddervloed in Centraal Amerika, orkanen razen over Taiwan, overstromingen in Europa, grote droogtes in andere delen van Europa... ga zo nog maar even door met alle natuurverschijnselen die wijzen op een waterhuishouding die helemaal naar de knoppen aan het gaan is. Bedenk daar dan nog even bij dat we in de komende twintig jaar nog flink wat voor de kiezen zullen krijgen omdat de natuur nu eenmaal wat meer tijd nodig heeft voordat ze ergens op reageert. Indien we morgen op zouden houden met al ons vervuilen en vernietigen (wat een utopie!) dan zullen de zaken nog zeker een jaar of vijftien, twintig verslechteren voordat er iets zal verbeteren.

Tja, gelukkig is Nederland nog niet ondergelopen dus kan er nog even gedaan worden alsof het allemaal de "ver van onze bed show" is, dat het "de anderen overkomt". Dan sturen we toch weer wat centjes die niet op de plaats van bestemming komen (zoek maar eens na wat er met die honderden miljoenen voor de Tsunami-slachtoffers is gebeurd). Door de geschiedenis heen zijn er horden geleerden en andere knappe koppen, allemaal adepten van het grote voorbeeld drs. Vern Eukhuizen, het veld ingestuurd om de gevolgen van ons wangedrag te bestuderen en in kaart te brengen wat de consequenties zullen zijn op lange termijn. Uiteraard moeten dan de bevindingen/rapporten aan bepaalde criteria voldoen om de geldstroom op gang te houden. Nog niet al te lang geleden is er door achthonderd geleerden, in zes jaar tijd, tachtig miljoen Amerikaanse dollars uitgegeven om tot de briljante conclusie te komen dat het kappen van de oerwouden invloed heeft op de waterhuishouding van deze planeet. Een feit dat ze ook in de lesboeken van 't voortgezet onderwijs hadden kunnen lezen. Nu vraagt dit groepje nietsnutten er nog eens vijftien miljoen bij om hun rapporten te kunnen schrijven. Dat krijgen ze vast wel en dit is dan maar één klein voorbeeldje van de mega-verkwisting. Zo wordt het meeste geld dat de burger, via inzamelingen en belastingen, uit de zak geklopt wordt gewoonweg doorgesluisd naar de meest nutteloze verenigingen, fondsen en organisaties die niets anders doen dan hun infrastructuur in stand houden. Vrijwel niets van dit alles komt op de juiste plek terecht. Het wordt gebruikt voor het appelleren op al lang bekende feiten, het bestuderen van symptomen en snoepreisjes met dikke salarissen van allerlei niksnutten. Stel nu eens dat al dit geld besteed zou zijn aan kleine, sociaal-ecologische projecten ... zou dat niet meer zoden aan de dijk zetten dan een stuk oerwoud af te dekken met plastic om te zien wat verminderde regenval voor gevolgen zou hebben? Niets maar dan ook niets wordt gebruikt voor het oplossen van de problemen, het aanpakken van de oorzaken. Hoe ik deze bewering hard kan maken? Met al die miljarden die er zogenaamd naar de Derde Wereld gestuurd worden. Waarom is er dan nog niets verbeterd? Waarom verslechterd alles juist? Omdat al die centjes afvloeien naar de welbekende uitvreters die er bij gebaat zijn dat er in "de derde wereld" niets verandert omdat je daar dan lekker de zaak uit kan lopen nemen! Banken, olie-industrie, wapenhandel, speculanten en nog een rijtje van instellingen die er geen moeite mee hebben om, voor winst, gewapende conflicten uit te lokken, culturen te laten vernietigen, massamoorden te organiseren, vliegtuigen gebouwen in te laten vliegen, bommen te plaatsen in metrostations, verarmd uranium als pepernootjes rond te strooien en de ingeslapen burger aan alle kanten te bedriegen om voor elkaar te krijgen wat ze willen ... geld/macht!
Of daar nu de natuur, culturen of mensen in het algemeen de dupe van worden dat zal hen allemaal vette Hema-worst zijn. Het is de afgelopen jaren toch wel overduidelijk gebleken hoe de burger een rad voor ogen wordt gedraaid in het voordeel van een paar scrupuleuze uitvreters en dat de "democratisch gekozen wereldleiders" ronduit gelogen hebben om hun sponsors tegemoet te komen. Bush/Blair/Balkenende... en de rest ... zitten er nog steeds en in plaats van dat men in opstand komt trekt men de kop nog iets verder in om zich af te schermen van andere maatregelen die de mondigheid terug zal brengen tot vrijwel nul. En jullie burgers ... worden jullie straks pas wakker van de prik waarmee de ultieme chip, overigens voor jullie veiligheid, ingespoten gaat worden? Het is niet de "ver van ons bedshow", het is niet de schuld van "de anderen". Je staat er met je neus bovenop, zolang je het laat gebeuren maakt dat je medeverantwoordelijk en medeplichtig aan wat er op deze aardbol al dan niet gebeurt. Wat je kan doen?
Ophouden met "meedoen" ... massaal weigeren belasting te betalen, weer op straat gaan liggen zoals in zeventiger jaren, ophouden met uit gemakzucht het rad voor ogen maar te accepteren ... burgers zijn er veel... politici zijn er maar een paar! Hoeveel handtekeningen zijn er nodig om in Nederland, als burger zijnde, een motie in te dienen en Den Haag te dwingen om bepaalde stappen al dan niet te ondernemen? Zou dat via internet niet voor elkaar te krijgen zijn? Hoef je niet eens uit de luie stoel te komen. Voor het eerst in de geschiedenis hebben "Mien en Jan met de pet" de mogelijkheid om een massa-medium te gebruiken, dit is nu niet meer het monopolie van de uitgevers en krantenmagnaten die de door hun gewenste (des)informatie al véél te lang de wereld in hebben gegooid, doelen dienend waar de gemiddelde burger vrijwel geen weet van had. Hoeveel talenten, ideeën, en andere mooie dingen zijn er wel niet door het riool gegaan omdat deze niet in het straatje pasten van de "touwtjestrekkers"? Hoeveel rommel en desinformatie is er wel niet door onze strot gedrukt in al die jaren? Voor het eerst hangt het niet meer van de geijkte instanties en organisaties af, wat iemand ergens van denkt. Tegenwoordig kunnen we alles nazoeken, alles vertellen en/of direct aan de betrokkenen vragen of die Arabieren nou echt kindjes eten voor het ontbijt ... of de communisten bloed drinken voor het slapengaan. Voordat we eropaf stappen met geweren en "de barbaren" even een lesje te leren omdat een Blair'osaurus, uit naam van zijn vriendje, meneer Lockheed, een stel kinderen zo gek krijgt om op medemensen te gaan lopen schieten. Indien het menselijke ras niet van deze mogelijkheid gebruik gaat maken om wat aan deze wereld te doen dan zal "mother nature" ons waarschijnlijk door het kosmische riool spoelen met 't stempeltje "jammer, volgende keer beter!" Dan gaan we de dinosaurussen achterna om onze fosfor weer in de kosmische voorraad terug te storten om voor een ander experiment gebruikt te worden. Met een paar miljoen jaar loopt er wel weer wat nieuws rond! Moeder natuur maakt het niet zoveel uit, gooit wel vaker de boel overhoop als er teveel parasieten op haar hoofd krioelen, daar kunnen wij met onze atoombommetjes nog een puntje aanzuigen. Zolang we de wereldgeschiedenis laten bepalen door "de gevestigde orde" zullen we met het schaamrood op ons kaken naar de afgrond sukkelen en mogen we niet klagen over de afloop, we staan er met onze neus bovenop. Wie ik ben, waar ik zit en wat ik doe? (René van Oudenniel - www.theothersite.com.br)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 407, 21 oktober 2005