Binnen tien jaar
Natuurlijk is alle kritiek op Balkenende 1, 2, 3 en 4 terecht en geboden. Zo ook alle kritiek op Fortuyn. Het echte kwaad zit echter in hun gezamenlijke wortel: Paars 2. Dat kabinet heeft inhoud en ideologie dood gemaakt. Dat kabinet heeft individualisering verengd tot narcisme en beurs. Dat kabinet heeft ons land inhoudelijk leeg gemaakt. Zo dood en leeg dat er ruimte kwam om de onderbuiken te mobiliseren en om de zalmen der aarde de politieke en sociale autist uit Krabbendijke te laten ringeloren.
De leegte is angstaanjagend en oorverdovend. Tegenwoordig kan het maanden duren eer er een buitenparlementair geluid is van zodanige omvang of van zodanig belang dat het de voorpaginaÆs, de borreltafel of het publieke domein haalt. Of een geluid van een belangenorganisatie of van, moderner, een ngo. Hoeveel deuken hebben milieugroeperingen, homo-organisaties, vakbonden en consumentenorganisaties het afgelopen jaar in pakjes boter geschopt? Nul. Links, haha, is dood, ook autistisch en allergisch voor Haagse agendaÆs. De afbraak ging snel; de opbouw is zelfs in aanzet nergens zichtbaar.
De leegte is angstaanjagend en oorverdovend. Als de regering voorstelt het openbaar vervoer te privatiseren praat iedereen mee. Kamerleden, consumentenorganisaties, vakbonden, pers en zo meer. Polderen. Niemand staat stil bij de vraag of dat wel kan: openbaar vervoer privatiseren. Naar mijn idee is het beter om eufemismen te begraven en dingen gewoon bij de naam te noemen. Dus dient openbaar vervoer privatiseren voortaan gewoon als volgt te heten: openbaar vervoer afschaffen en vervangen door particulier vervoer. Los van de vraag of dat erg is, is het wel meer waar dan de idiote kreet openbaar vervoer privatiseren. Openbaar is openbaar, publiek domein, punt uit. Al het andere is privaat of particulier.
Als blijkt dat we onze verkiezingen, de verkiezingsmiddelen, hun beheer, de controle erop geprivatiseerd hebben en dat het een zootje is dan noemen we stemcomputers toch liever stemmachines want dat klinkt iets vriendelijker.
Als kranten subsidie willen omdat ze zo beconcurreerd worden door gratis kranten komt niemand meer op het idee om eens te kijken wie die gratis bladen uitgeeft. Juist ja, grotendeels de krantenbedrijven die subsidie aanvragen.
Het enige dat nog telt zijn de bereikbaarheid van parkeerplekken voor funshoppen, bij de Gamma, bij Ikea (lekker die balletjes), bij de Outletcentra en het boeken van vakantiebestemmingen boven de 2000 km.
Zand
Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 418, 10 november 2006