Skip to main content
  • Archivaris
  • 413

In "de dolle tol"

Ik zit zonet het nieuwe Kleintje door te bladeren en mijn oog blijft steken op een artikel over vrijplaatsen en veiligheid. Het gaat over ontruimingen en controle-invallen bij de zogenoemde vrijplaatsen. Terwijl ik het stukje aandachtig zit te lezen besef ik ineens dat wij iets soortgelijks een paar weken geleden ook hebben mogen meemaken hier bij ons op "de Dolle Tol" (Achter de Tolbrug 28 te 's-Hertogenbosch).
Vele blikken ME'ers, een arrestatie-eenheid, brandweerwagen, ziekenwagen, platte petten en veel blauw voor de deur. Wat was er in vredesnaam allemaal voorgevallen om dit blauwe leger op te trommelen en te rechtvaardigen?
Ik zal proberen om het zo goed mogelijk weer te geven hoewel het een vreemde gewaarwording is, want op de plek waar ik dit zit te schrijven stonden een paar weken geleden nog ME'ers met schilden en knuppels, het maakt me wederom woest.
Zaterdag 18 februari jongstleden kwamen zo'n honderdvijftig vrienden en bekenden hier bijeen om onder het genot van een drankje bij te kletsen en te genieten van een paar punk bandjes (die elders in deze "ontmoetingsstad" geen podia kunnen krijgen). Tevens een mooie gelegenheid om met de pet rond te gaan om op die manier giften te verwerven voor de 11.000 euro's die "de stoofstraat-krakersters" moeten dokken.
Tijdens het derde bandje stond "de buurtcoƶrdinator" (Koolman) voor de deur. Wat er allemaal aan de hand is. Nou we hebben een klein feestje met vrienden, zijn er klachten binnen gekomen ofzo? Nee, nog niet, maar wat vragen jullie bij de deur? Nix, het zijn immers onze vrienden. Juist ja, en wat vragen jullie voor een biertje? Nix, wij verkopen geen bier. Oh, mag ik even binnen komen kijken dan? Nee, het is alleen voor vrienden, maar we houden alles rustig, zoals je hier buiten al kunt zien. Mochten er klachten of iets dergelijks komen klop maar even aan dan komen we daar vast wel uit, een goedenavond... Nou, nix aan 't handje dus... and the bands play on... Net toen de laatste band "die nakse bananen" hun gitaren aan het stemmen waren werd er wederom op de deur geklopt, weer Koolman "de coƶrdinator". Ha Gehard, zijn er klachten over geluid of zo? Nee, maar iedereen moet over een kwartier het pand uit zijn. Pardon? Je hebt me wel gehoord. Eind discussie. We kunnen toch niet al onze vrienden uit huis donderen, de meesten blijven sowieso hier slapen. Wat? Moeten de bewoners er ook uit? Ja, iedereen eruit, over een kwartier moet iedereen het pand verlaten hebben. Op grond waarvan dan wel als ik zo brutaal mag zijn dit te vragen? De loco-burgemeester (op dat moment nog Jetty Eugster) heeft dit besloten op grond van de drank- en horecawet. Juistja, en als we dit niet doen? Dan komt de Mobiele Eenheid de boel ontruimen en wordt iedereen aangehouden. Nou Koolman, in dat geval vorderen we je bij deze het terrein te verlaten. Een woordvoerder van ons wil het pand weer in maar wordt door Koolman vastgepakt, mensen die achter de deur staan trekken hem naar binnen en in mijn ooghoek zie ik blauwe M.E.bussen de straat in komen scheuren. het is menens...
De barricadebalk gaat voor de snel, snel iedereen de trap op, daar ligt een stevige barricade van radiatorplaten die middels een in de muur geschoven balk vergrendeld kan worden. Nog voordat dit luik neergelaten is, staat de Mobiele Eenheid als een dolle de voordeur in te beuken. Boven worden de aanwezige mensen op de hoogte gebracht over de gang van zaken en de muziekapparatuur wordt "in veiligheid" gebracht. de mensen die absoluut niet opgepakt willen worden kunnen via de brandtrap aan de zijkant van het pand nog snel wegkomen. Er heerst een raar sfeertje, sommige drinken onverschrokken hun biertje leeg alsof er niks aan de hand is maar anderen staan met stukken hout en stenen in hun handen bovenaan de trap om de M.E. welkom te heten. Rustig blijven alsjeblief, er wonen ook nog mensen en zo.
Iets verderop staan twee meisjes elkaar vast te houden met tranen in de ogen, heel heftig allemaal, ik ben toch wel iemand die niet vies is van een verzetje maar dit lijkt toch wel een beetje op een slechte film, gelukkig ben ik op dat moment nog broodnuchter.
Het luik op de trap begeeft het niet, en de politie moet op zoek naar een andere manier om het pand binnen te komen. Zaklampen flitsen langs de ramen, heen en weer. Uiteindelijk weet de M.E. door een van de branddeuren binnen te komen (waarschijnlijk door iemand open gelaten in een poging het pand te verlaten).
Achteraf bleek er al een brandweerwagen om de hoek klaar te hebben gestaan dan was onze voorruit nog heel gebleven. De binnengekomen ME'ers staan een beetje in de gang te staan, hebben nog niet in de gaten dat ze er aan de andere kant -vanwege het luik- niet meer uitkunnen. Een stuk of honderd mensen aanhouden is ook een behoorlijk gedoe. Uiteindelijk wordt er een soort deal gesloten met die Koolman. Het komt er op neer dat iedereen een vrije aftocht krijgt en dat Koolman een rondleiding door het pand krijgt met twee bewoners.
de barricade gaat van het trapgat af en de mensen worden vervolgens door de leden van de Mobiele Eenheid richting uitgang gedreven. Dit gaat echter niet zo snel omdat de M.E.'ers die beneden staan iedere keer maar twee mensen doorlaten. de M.E.'ers die boven staan beginnen te duwen, er wordt met de wapenstok geprikt en enkele mensen krijgen een tik. Ook een van de bewoners die bij "de rondleiding" aanwezig zou zijn wordt door de M.E. uit zijn eigen huis gezet.
Buiten gekomen wil ik wat gaan roken op de stoep naast het pand. Een M.E.'er komt op me af. Achter de linie en snel. Ja, maar ik woon hier. Heel snel zegt ie en dreigt met zijn wapenstok. Okee, okee... Vervolgens zie ik hoe een arrestatie-eenheid onze biervoorraad overmeestert en vervolgens afvoert.
Twee mensen die weigeren het pand te verlaten worden op bekende lompe wijze buitgemaakt. Einde feest.

Het is niet de eerste keer dat een feestje op zo'n manier opgedoekt wordt door de smeris. Kortgeleden nog op de Weerdkampweg in DenBosch waar de Mobiele Eenheid een einde maakte aan een feest. Daar werden zo'n dertig mensen opgepakt en de hal is door de gemeente ontoegankelijk afgeplankt. En ook recent is het pand aan de Schilderstraat door petten leeggeveegd, met honden en al.
Overeenkomst met de Weerdskampweg en de Dolle Tol is dat in beide gevallen er een groot feest aan de gang was in de Brabanthallen en de Mobiele Eenheid dus paraat stond. Maar de inzet van zulk een knokploeg van de staat (M.E.) tegen haar eigen burgers brengt grote risico's met zich mee. Het is dan ook meer aan het gezonde verstand van de bezoekersters te danken dat het niet tot een werkelijk grote escalatie is gekomen. Wie weet wat de toekomst brengen zal, hoe dan ook, kraken gaat door...

Bovenstaand ooggetuigeverslag hebben we overgeschreven uit de "Wartaal" nummer 25. Bij het artikel staat ook het "verslag binnentreden woning" afgedrukt dat ondertekend is door brigadier van politie regio Brabant Noord, district 4, de heer Davy Hendrikus Wilhelmus Sanders. Daarin staat beschreven dat de inval plaatsvond om 03.15 uur, met hulp van dertig opsporingsambtenaren op grond van artikel 20 lid 2 en 3 van de Wet op de Economische Delicten en artikel 3 en 4 Drank en Horecawet en artikel 110 algemene politieverordening gemeente 's-Hertogenbosch. In de woning zijn inbeslaggenomen: 26 kratten bier, per krat 24 volle flessen bier; 3 kratten Bavaria bier, per krat 12 volle flessen bier; 4 volle flessen witte wijn; 2 volle flessen rode wijn. De woning is verlaten op 19 februari 2006 te 06.00 uur. De dag na deze politie-inval schreef het Brabants Dagblad dat Politiewoordvoerder Van der Wielen verklaart dat "alles binnen proporties is gebleven".

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 413, 12 mei 2006