Skip to main content
  • Archivaris
  • 421

Miezerig rotland

Het begint salonfähig te worden om ons voormalige liberale gidslandje een naargeestig, xenofoob rotland te vinden. De verwoestijning van Nederland. Van intellectuele voorhoede en liberaal toevluchtsoord naar marginaal hekkensluitertje.
Dankzij koningin Femke gaat dat nu nog een tijdje door. Dankzij GL krijgen we nu vier jaar van sociaal reactionaire restauratie. Een christelijk fundamentalistische restauratie. Nog even en je durft als Nederlander de grens niet meer over.

Na jaren van verrechtsing, nodig om pluche-fähig te worden, kreeg La Halsema plots pluche-fobie. Gelukkig wist ze aan haar achterban te verkopen dat dit iets totaal anders is dan een strategische blunder van de eerste orde. Dankzij Femke juichen de anti-abortus kruisvaarders.

Er zijn ook pluspunten. Er komt weer enige solidariteit; een jaren vijftig solidariteit. Er komt aandacht voor sociale netwerken, maar dan in de vorm van steun aan het gezin; de samenlevingsvorm van de minderheid in dit land. Er komt aandacht voor het milieu; maar eigenlijk net zoveel om de door Balkenende 1-2-3 veroorzaakte achterstand in te lopen. Het land wordt weer socialer; meer precies beschouwd: het wordt allemaal jaren-vijftig-socialer, dus bevoogdender, kostwinnerachtiger, hoeksteenachtiger.

Maar ja, wat wil je. Beide liberale partijen hebben zichzelf, voorlopig, totaal belachelijk gemaakt, door ruzies maar bovenal ook door sleetse opvattingen over de verhoudingen tussen individu en netwerken [waaronder het gezin] en tussen burger en overheid.
Tja en een PvdA moet je nooit sturen om iets ingewikkelders dan jaren-zestig-vakbondsrechten of een pak suiker. De PvdA is nooit meer geweest dan een glijmiddel dat ingezet wordt als de VVD-bijl te grof werk afleverd.
Geen onderzoek naar hoe we de oorlog in Irak ingerommeld zijn; geen echte breuk met de afbraak van Balkenende 1-2-3; geen ontzuiling, geen fatsoenlijke benadering van mensen die hier minder dan 1-2-3 generaties zijn; geen herinvoering van onderwijs; enz.

Dan maar hopen op de oppositie. Drie kandidaten: De SP, valt af want te conservatief; de VVD, valt af want verlamd door intern gekrakeel; blijft over Femke. Wedden dat haar ook dat niet zal lukken.

Zand

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 421, 2 maart 2007