Skip to main content
  • Archivaris
  • 411

Kort nieuws

I.M. Eveline van Onck

Op 3 februari 2006 is Evelien van Onck in Amsterdam overleden. Zij is jarenlang in DenBosch actief geweest, als activiste van de CPN en GroenLinks, als gemeenteraadslid en een periode als wethouder Sociale Zaken. Zie het vorige Kleintje voor een tekenend interview ("op eigen benen"). Ze genoot zó van het leven en toen, ineens, was ze dood. Shit!

Sing Ho! for the life of a Bear!
Sing Ho! for the life of a Bear!
I don't much mind if it rains or snows,
'Cos I've got a lot of honey on my nice new nose!
I don't much care if it snows or thaws,
'Cos I've got a lot of honey on my nice clean paws!
Sing Ho! for a Bear!
Sing Ho! for a Pooh!
And I'll have a little something in an hour or two!

kraak, kraken, gekraakt

De "weggeefwinkel" in DenBosch, eetcafe Knoflook en woonruimte voor zes bewonersters (inclusief ateliers) wordt gesloopt in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. De ontruiming van 't pand aan de Mayweg gaat begin juni aanstaande plaatsvinden. Wanneer de spoorwegen de bebouwing gesloopt heeft blijft de grond braak liggen, of wordt er wat al dan niet rijdend blik op geparkeerd, welk een schade! Alweer anderhalf jaar geleden werd het pand door de Vereniging Ontspoord gekraakt en in gebruik genomen. Betuig je steun, de weggeefwinkel en het eetcafe zijn gewoon open, elke dinsdag van 18 tot 20 en op zaterdag van 12 tot 15 uur aan de Maijweg 64a, DenBosch.

soms

Soms hè, dan denk je over de gekste dingen nèt iets te lang na. Zo loop ik me door vrijwel elke binnenstad al de hele winter te ergeren aan al die openstaande deuren in de grote winkels. Ja, lekker gemakkelijk naar binnen lopen ja, maar de energie die daaruit naar buiten lekt! Miljoenen kubieke meters warme lucht verdwijnen geheel zin- en effectloos in de buitenlucht. Ja, hoor je mensen dan vermoeid zuchten wanneer ik me beklaag, we betalen daar toch voor... niks aan de hand. Zo werk je de kernenergie-lobby wel in de hand ja. En heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom er nog steeds geen verzamel-plee in een trein zit zodat niet iedereen zijn/haar pis en poep langs de spoorbielzen klettert? Denkt iemand daar wel eens over na eigenlijk? En dan lees ik in een advertentie van een huis-aan-huis-blaadje in DenBosch een advertentie van "FC Den Bosch Uitzendbureau". Een nieuw initiatief van voetbalclub FC Den Bosch en de Amsterdamse uitbuit- eh uitzendorganisatie Nedflex. Zijn ze nou helemaal gek geworden bij dat voetbalkluppie? Bij de gemeente om euro's zeuren omdat ze regelmatig failliet dreigen te gaan en dan koppelbaas gaan spelen? Ongelooflijk, wat een wereld!

Het verkeerde paard

In mijn jongere jaren ging ik op een zondagmiddag met ome Arie naar de paardenraces. Bij aankomst drukte hij me een biljet van 25 gulden in de hand. Om mee te gokken. Ik zette alles in op het paard met de mooiste naam en verloor. Ik lag er niet wakker van. Het was geld van ome Arie en die had genoeg. Ik moet er steeds aan denken wanneer ik ferme politici hoor zeggen dat "we" naar Afghanistan moeten, ook al zal vermoedelijk lang niet iedereen die gaat levend terugkeren. Zelf zouden ze er niet over piekeren om daar ten strijde te trekken. Ook zorgen ze ervoor dat het niet hun zonen of dochters, broers of zussen, neven of nichten zijn die gaan. Het zijn altijd die van een ander. Die van ome Arie, zeg maar. Ik weet opeens weer hoe dat paard heette. Uruzgan. (overgeschreven van www.markverver.nl)

Anti-Fascistische Actie

De door AFA georganiseerde manifestatie op zaterdag 4 maart in Ysselsteyn zal gewoon door gaan. Wij zullen naar Ysselsteyn gaan om daar onze stem te laten horen tegen de verheerlijking van het nationaal-socialisme en oorlogsmisdadigers. We weten dat de NVU op dezelfde dag in Nijmegen een demonstratie zal houden. Voor ons is de NVU geen prioriteit meer. Zolang clown Kusters het binnen deze partij voor het zeggen heeft zal de NVU geen enkele grote groei doormaken. We hebben de afweging gemaakt en voor ons weegt een openlijke Blood & Honour herdenking van SS'ers zwaarder. Elke keer als de NVU probeerde te groeien kwamen er ruzies en scheurde de partij. Enkele jaren geleden splitsten wegens ruzie een groot deel van de partij zich af om Stormfront Nederland op te richten. Enkele jaren later verliet oud partijvoorzitter Joop Glimmerveen met slaande deuren de partij. De laatste grote ruzie had tot gevolg dat een deel van de NVU-leden vertrok en de Racial Volunteer Force oprichtte. Ook krijgt de partij het voor elkaar om met werkelijk iedere andere extreem-rechtse organisaties in Nederland ruzie te maken. Deze ruzies worden bij voorkeur beslecht door op internet wederzijds met modder te gooien. Dit is geen politiek bedrijven, dit is een soap. De NVU slaagt er niet in om een stabiele groeiende partij te zijn en zal dat naar verwachting in de toekomst ook niet worden. Buiten het feit dat een herdenking van SS'ers en verheerlijking van het nationaal-socialisme onacceptabel is, is dit de eerste keer dat Blood & Honour openlijk een actie in Nederland aankondigt. Wij vinden het belangrijk om een krachtig signaal af te geven. Daarnaast is het gekozen thema te ranzig voor woorden. Wij roepen iedereen op om naar Ysselsteyn te komen! Er gaan onder andere bussen vanuit Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Kijk voor de laatste info op www.stopssherdenking.tk

oorlog

In Brussel vindt op zondag 19 maart een, hopelijk grote, betoging plaats tegen de oorlog in Irak, ongeveer drie jaar na de invasie aldaar. De demonstratie vertrekt om 14 uur bij het Brussel-Noord-spoorwegstation en gaat naar de ambassade van de Verenigde Staten.
Wereldwijd willen sociale bewegingen hun solidariteit uiten met het Iraakse volk en de vredesbeweging uit de diverse oorlogvoerende staten. In 2003 heeft het verzet tegen het voornemen om deze oorlog te starten de grootste mobilisatie gekend uit de wereldgeschiedenis. Ondertussen is duidelijk geworden dat de vredesmanifestanten het bij het rechte eind hadden. De oorlog is onder valse voorwendsels en zonder mandaat van de Verenigde Naties gestart door een "coalitie" onder Brits-Amerikaanse leiding. De invasie en daaropvolgende bezetting brachten chaos, geweld en leed voor de Iraakse bevolking. Het land zit economisch aan de grond, en er is vandaag de dag een burgeroorlog aan de gang. Meer informatie over de betoging in Brussel op www.geenoorlog.be

Veiligheid über Alles

Wanneer ik tot op de meest intieme plaatsen betast wil worden, neem ik wel een relatie. Ik hou bovendien niet zo van kortstondig, verkleden en ruig. Vrijdagavond (*) voor station Holland Spoor was er echter geen ontkomen aan. Mannen en vrouwen in politie-uniformen gedroegen zich alsof ze zich in een darkroom bevonden. Ik werd door twee mannen en een vrouw belaagd.
"Armen spreiden en benen wijd," sisten de mannen me toe. De vrouw keek toe vanaf een afstandje, waarschijnlijk wond dat haar meer op.
"Sorry, ik ben hier toevallig verzeild geraakt en ben niet op zoek naar een one-nightstand. Bovendien wanneer ik jullie een goede raad mag geven, zou ik wat subtieler te werk gaan. Zelf hou ik altijd wel van een rustige aanloop. Wat kaarsjes aan, een glaasje perensap, lekker muziekje en dan de stemming een beetje opbouwen."
"Benen wijd professor!" snauwde de vrouw die een paar stappen dichterbij was gekomen. "Nee is nee. Hebben jullie dat nooit geleerd. Wanneer jullie zo doorgaan doe ik aangifte bij de bevoegde autoriteiten." Ik wilde even zien hoe ze op een woord met vier lettergrepen zouden reageren. "En nou bek dicht en uit elkaar die benen klootzak." De ander schopte van binnenuit tegen mijn enkel.
Terwijl de eerste me overal begon te betasten. De vrouw stond met een zelfvoldane glimlach toe te kijken. Om me heen zag ik overal graaiende handen, kwade gezichten. Mensen op de grond liggen, met als agenten verkleedde perverselingen als aanranders op hun rug.
Mijn mannetjes lieten iets voor mijn ogen bungelen: "Wat is dit." "Dat is mijn sleutelbos." "Waarom heb je daar zo'n lange sleutel aanzitten, daar kun je mensen mee verwonden." "Ja misschien. Maar ik doe er meestal mijn deur mee open." Hij nam de sleutelbos in beslag en vroeg naar mijn ID-kaart. Ik had deze toevallig op zak en met het doorgedrongen besef dat het hier om perverselingen in functie ging, die bovendien handelden in opdracht van onze burgervader, besloot ik voor één keer aan te tonen dat ik de wijste was.
Hij keek ernaar en knikte dat ik kon gaan.
De vraag hoe ik nu binnen moest komen wuifde hij weg. "Straks wordt ik nog door één van je collega's opgepakt wegens inbraak. Kan ik dan naar jou verwijzen? Wat is je naam of je nummer? Hoe werkt dat bij jullie soort?"
Hij had zich ondertussen gewend tot een Marokkaanse jongen. Ik mompelde een onverstaanbaar fascist.
(Dit stukje is geschreven door Harry Zevenbergen, door 't Kleintje overgenomen van de -nieuwe- website van Konfrontatie naar aanleiding van een "preventieve fouilleeractie" van politie Haaglanden op 17 februari jongstleden. In totaal werden er door honderd politiemensen 1283 voorbijgangers gefouilleerd en 166 auto's en scooters doorzocht. Af en toe werd er ook een tram aangehouden en werden alle inzittenden gefouilleerd (!)

Snuiven onder de soutane

Als iemand ons het boekje "Een vertrouweling van de mafia spreekt" kan bezorgen, houden we ons aanbevolen. Is pas verschenen in Colombia en geschreven door een bef, Gustavo Salazar. Daarin staat dat geklofte jongens als Pablo Escobar en zijn tegenhanger Gustavo Gaviria uit Cali in de jaren tachtig, toen de Iran-Contra tot volle bloei kwam, meloenen dollars hebben geschonken aan de kerk. In casu aan twee kardinalen: Rubiano (aartsbisschop van Bogota) en kardinaal Alfonso Lopez (voorzitter van de Vaticaanse raad voor familieaangelegenheden). Die poen werd rechtstreeks doorgesluisd naar Rome om de kas te spekken. Was ook wel even nodig, want de duistere activiteiten van de P2/mafia-clan van kardinaal Marcinkus, Gelli, Calvi, Sindona en andere gangsters hadden voor een flink gat in de Romeinse begroting gezorgd.
De twee Colombiaanse rokkendragers ontkennen uiteraard bij god ooit in contact te zijn geweest met de betrokken snuifhandelaren. Laat staan dat ze ooit wit bestoven poen hebben aangenomen. Wat overigens in de jaren tachtig noch een delict noch een zonde was in die contreien. Maar bef Salazar zegt over voldoende getuigen uit de keuken te kunnen beschikken om zijn beschuldigingen waar te maken. Met name kardinaal Lopez zou het volgens hem kakelbont hebben gemaakt. De sub-vertegenwoordiger van onze lieveheer zou de beide illustere snowdogs herhaalde malen in hun eigen clubs hebben bezocht. Als ie uit zijn limo stapte kusten de heren zijn ring en ze trokken zich dan gezamenlijk terug om een vorkje te prikken en iets achterover te kiepen wat in de verste verte niet leek op weiwater. Bij het afscheid kreeg Lopez dan een valies met een voorraadje dukaten mee naar huis. Met de groetjes aan pappa Woytila. Of de duivel ermee speelt, kardinaal Marcinkus overleed pasgeleden in Sun City, Arizona. Zich zeker doodgeschrokken van de nieuwe onthullingen. (overgeschreven van onze eigen Kleintje Actueel-site www.stelling.nl/kleintje/actueel.html)

Schinveld revisited

Na het massale verzet vanuit de Limburgse bevolking bij de twee dagen durende ontruiming van het actiekamp in de Schinveldse Bossen, dacht ieder weldenkend mens dat de regenten in Den Haag en Brussel hun lesje wel geleerd hadden. Niets blijkt helaas minder waar te zijn. Staatssecretaris van Defensie Van Der Knaap heeft pasgeleden gezegd dat komende winter er nog meer bos gekapt gaat worden in Schinveld vanwege de NAVO-basis in 't nabij gelegen Duitse Geilenkirchen. Het eerste plan was om 20 hectare bos te kappen. Zes hectare moest tot op een meter hoogte afgezaagd worden, en in de overige veertien hectare moesten alle hoge bomen tot op één meter afgezaagd worden. Elk jaar zou opnieuw bekeken worden of de overige bomen niet te hoog zijn geworden. Ook deze bomen zullen dan afgezaagd worden. In eerste instantie gaat het dus om vele honderden bomen verspreidt over het bos.
De Raad van State oordeelde op 2 december 2005 dat er, in eerste instantie, alleen de 6 ha gekapt mag worden. Voor de overige 14 ha moest de Rijksoverheid haar huiswerk overdoen. Defensie verwacht dat komende winter alles rond is om alsnog de overige 14 ha te kappen. Zelf spreken ze (Defensie) liever over "het kappen van 1 ha en een onderhoudsplan voor de overige 13 ha". In het kamerdebat werd duidelijk dat het hier niet gaat om een blok van 1 hectare maar over vele honderden bomen verspreid over 14 hectare. De plannen zijn dus ongewijzigd. In de praktijk zal dit onderhoudsplan waarschijnlijk op het geleidelijk aan kappen van het bos neerkomen. Door het neerhalen van alle grote bomen (o.a. een 200 jaar oude Beuk van 20 meter hoog en 4 en halve meter omtrek) worden grote gaten geslagen in het bos. De bevolking van Schinveld, Brunssum en geheel Limburg hebben al laten zien hoe strijdvaardig ze kunnen zijn. Mocht het nogmaals nodig zijn, dan is een nog groter verzet te verwachten. In de pers circuleerden al allerlei berichten dat GroenFront! bezig zou zijn met het voorbereiden van een nieuw actiekamp. De verkennende voorbereidingen zijn uiteraard al lang gedaan in de periode dat het actiekamp in december 2005 en januari 2006 in Schinveld was. GroenFront! is altijd voorbereid om ergens in Nederland of België een actiekamp te beginnen. Of dit nu in Gent, Groningen, Leuven, Twente of Schinveld is maakt weinig uit. Je weet nooit waar of wanneer er opeens GroenFront!activisten opduiken en een actiekamp beginnen. Maar mocht het echt nodig zijn, dan zit GroenFront! binnen de kortste keren weer in Schinveld. Met de Limburgse bevolking is een hechte vriendschap ontstaan en vrienden helpen elkaar als dat nodig is. Zie voor veel meer informatie www.groenfront.nl (binnenkort hierop ook meer informatie over de "Lente Gathering" van 6 en 7 mei 2006, voor iedereen die betrokken is bij radicale ecologische directe actie- of iedereen die dat zou willen zijn. Twee dagen lang een plaats om te rond te hangen, discussiëren, van elkaar te leren, mensen te ontmoeten, complotten te bekonkelen, te informeren en strategieën door te nemen, kampvuur te stoken en je te laten inspireren)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 411, 3 maart 2006