Skip to main content
  • Archivaris
  • 400

pro-CSA

Kleintje Muurkrant heeft de afgelopen maanden een paar keer aandacht besteedt aan het in DenBosch gevestigde CSA, een met Landmark te vergelijken peperdure training gericht op mensen die zich wat labiel voelen. Dit heeft geleid tot uitgebreide discussies tussen voor- en tegenstanders op de internet-pagina's van het Kleintje, www.stelling.nl/kleintje en dan kijken bij 'discussieforum'. Hieronder een bijdrage op dat forum:
"Ik heb het artikel gelezen over csa en wil graag reageren. Ik heb zojuist de basic en de advanced training afgerond en ik begrijp veel van de kritiek. Ik deel overigens niet in alles jouw mening. Bijvoorbeeld dat het een sekte zou zijn. Dat is echt absolute onzin. Een sekte kenmerkt zich naar mijn idee door het feit mensen gebrainwashed worden en uiteindelijk al hun power weggeven aan de charismatische sekteleider. Dit gebeurd bij CSA niet. Integendeel, alle power die jij hebt weggegeven aan je partner, je ouders, je baas of weet ik wie krijg je terug. Je wordt juist heel erg empowered door de training. Ja, er wordt enorm op je ingepraat op een indoctrinerende manier. Maar steeds met het doel om jou sterker te maken. Daarnaast is de agressieve manier waarop je wordt aangespoord om mensen te interesseren om ook zo'n training te doen heel vervelend. Ik heb ook twee mensen weten te interesseren die de basic gaan doen. Dit is echter maar om één reden: ik voel me echt heel erg goed na deze training en ik heb het gevoel dat diegenen aan wie ik het verteld heb hier ook profijt van zullen hebben. Ik heb ze niet verteld dat ze dit moeten doen. Ik ben mezelf geweest en men is vervolgens zelf met de vraag gekomen hoe het komt dat ik zo'n positieve uitstraling heb. Daar heb ik e.e.a. over verteld. That's all. Ik laat de beslissing om iets te gaan doen of niet helemaal aan de ander over. Dat is naar mijn idee de beste manier en laat iedereen vrij om zijn eigen keuzes te maken.
Ik realiseer me heus wel dat CSA een commercieel bedrijf is waarbij de bottomline is: geld verdienen. Dat ze met deze trainingen veel geld verdienen heb ik geen enkel probleem mee. Uiteindelijk helpen ze een heleboel mensen nieuwe wegen te bewandelen, een beslissing te nemen die hun leven een positieve wending geeft. Ik ken zat voorbeelden van andere commerciële bedrijven die ook veel geld verdienen maar die echt geen enkele werkelijke toevoeging hebben aan het leven van mensen. Denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola Company of EuroDisney. Dat zijn ook Amerikaanse bedrijven maar die bieden schijngeluk.
Het feit dat CSA weinig de publiciteit opzoekt heeft mijnsinziens een goede reden. Als ze bezig zijn met de dreamfoundation (waar ik overigens weinig tot niets van af weet) dan voegt het mijnsinziens niets toe dat ze melden dat er een link is met CSA. Als het gaat om iets vertellen wat er allemaal gebeurt in de training, dan is het puur functioneel om er weinig tot niets over te vertellen: onderwerpen en oefeningen die daar worden gesproken/gedaan hebben alleen maar impact als je niet van tevoren weet wat er gebeurt of hoe het in elkaar steekt. Het is dus gewoon functioneel om het 'geheim te bewaren'. Daar moet je niet al teveel achter zoeken. En ja, men begeeft zich mogelijk op glad ijs als ze in bepaalde sessies je meenemen naar je jeugd om je vervolgens in te laten zien dat je met bepaalde zaken kunt afrekenen en positief verder kunt. Wellicht is het in een enkel geval wel eens mis gegaan. Dat weet ik niet. Ik weet alleen maar wat mijn eigen ervaring is en die van zo'n 150 anderen mensen. Heel verhelderend en prettig. Ik denk dat een psychiater ook wel eens een misser maakt in zijn praktijk.

Ik hoop dat je open staat voor deze mening. Hartelijke groet,
een kritische maar tevreden csa trainee.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 400, 4 maart 2005