Skip to main content
  • Archivaris
  • 424

Ehsan Jami: agent-provocateur

Nog even en dan steken moslims inclusief afvallige moslims de Veluwe naar de kroon. Nog even en deze kleine luyden zijn beter ingeburgerd en kleinburgerlijker dan onze home grown bible belt fundamentalisten.
Prachtig hoe volken en staten en hoe quasi democratieën zich opknopen in het niet wezenlijk scheiden van hobby en staat, sorry: kerk en staat. Vermakelijk om te zien hoe Ehsan Jami als een olifant door de heilige huisjes van de PvdA dendert.
Waar het om gaat is dat het uit één godsdienst stappen altijd fout is. Het enige dat kan deugen is uit godsdienst stappen. Het enige dat kan deugen is de grondwet en mensenrechten rabiaat boven godsdienst of boven de bedenkelijke term godsdienstvrijheid stellen. Afscheid van een geloof nemen zegt niks; is een quasi positief gebaar dat vaak leidt tot een soort anti-geloof of toetreden tot een ander geloof. Het enige dat van belang kan zijn, vermeldenswaardig kan zijn is afscheid nemen van het verschijnsel geloven.
Waar het nog veel meer omgaat is dat de manier waarop Ehsan en zijn comité van afvalligen werkt wel heel erg lijkt op wat de lesboekjes over low intensity conflict beschrijven. Een doctrine die er in alle simpelheid op neerkomt om een scala aan omtrekkende, ontregelende, sturende, aanzuigende, splijtende, criminaliserende, twijfel zaaiende, en zo meer technieken los te laten op circuits (moslims) waarbinnen een te bestrijden fenomeen (jihadi's) dekking zoekt.
Kortom er is maar een aspect in de fuzz rond Ehsan echt interessant. Wie stuurt hem aan, en wie stuurt de tegenkrachten aan. Nu de AIVD via tientallen mislukte zaken en projecten heeft ontdekt dat ze te stom zijn om telefoon- en datataps te snappen en op tijd te verwerken, infiltreren ze zich tienmaal in de rondte bij veronderstelde polderjihadi's, in diverse moslimorganisaties, in de moslim pers, in organisaties van hoog opgeleide moslims, in Allah mag het weten waar. Zit de AIVD achter Ehsan? Zou kunnen. Als dat zo is, is het waarschijnlijk dat hij daar niks van merkt en een IM is, een Inoffiziele Mitarbeiter. Maar het kan evengoed de MIVD zijn die als vanouds de AIVD in de wielen zit te rijden, of de nieuwbakken spionage afdeling van het College van Procureurs Generaal, of de buitendienstmedewerkers van de Nationale Coördinator Terreurbestrijding, die vinden dat de AIVD teveel met de ogen van gisteren kijkt, of de Mossad. Allah mag het weten.
En Ayaan Hirshi Ali dan? Werkte die ook als agent-provocateur. Welnee, daar is zij veel te dom, te ijdel, te geil, te narcistisch, kortom te onstuurbaar voor. Daar zijn haar nieuwe Amerikaanse vrienden inmiddels ook achter aan het komen.
En Wilders, en Verdonk, en ... inderdaad, Pim niet.

Zand

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 424, 14 juni 2007