Skip to main content
  • Archivaris
  • 414

NOS/NPS Staatsomroep KOP

De geschiedenisboeken zullen er niet over uitgepraat raken. Columnisten roepen het al enkele jaren; buitenlandse columnisten. Ze roepen moord en brand. Ik spreek over de Dutch landslide die het begin van de 21ste eeuw markeert. De razendsnelle verbouwing van ons land tot naargeestig asociaal niet-tolerant xenofoob gedrocht. Nederland: gidsland in Dutch courage. Wie van de Muurkrant generatie had gedacht dat mee te maken? Wie had gedacht dat vijf gebeurtenissen zouden uitgroeien tot de ijkpunten van die Dutch landslide. De vijf:
de maatschappelijke blindheid van Paars-2
de politieke geilheid van Fortuyn
de kogel van Van der Graaf
de intellectuele domheid van Alias Ali, en
de daadkrachtige domheid van Verdonk

Intussen hebben wij, op papier, vrijheid van meningsuiting en vrije pers. In real live hebben we nooit een wakkere kritische pers gehad. Dat geldt al decennia zeker voor het meest slaafse deel van de pers, het gouvernementele lippendienstdeel, ofwel vooral de Volkskrant en het conglomeraat NOS/NPS. Politieke correctheid en vakonbekwaamheid voorkomt dat de pers de rol speelt die ze hoort te spelen.
Nu Bakker, Atsma en Kroes het Mediapark in rep en roer gebracht hebben begint die gouvernementele slaafsheid echter walgelijke vormen aan te nemen. Deerniswekkend en komisch zijn de achterhoede gevechten. Vermakelijk is de focus op de Medianota, als verwoording van het kwaad. Het gaat echter niet om die nota; het gaat om de geur en de mensen erachter. Die nota zelf is een vodje van voorbijgaande aard, alleen ontstaan vanwege politiek gekonkel, Paasaccoord genaamd.
De nota markeert, zonder dat zelf te beseffen, wel een reeks omslagpunten. Het definitieve einde van de arrogantie van de publieke omroepen; een plafond aan het ongebreidelde geld; het terug naar de publieke taken; het begin van de aanpak van de corruptie en de illegale partiƫle privatiseringen/commercialiseringen binnen de publieke omroepen.
Echt walgelijk wordt het als gekeken wordt naar het effect op de inhoud van de programma's. Vooral NOS en NPS weten in hun verdwaasde onbeholpenheid niet hoe slaafs ze naar Den Haag moeten zijn. Ze maken programma's waar de honden geen brood van lusten. Den Haag hoeft maar te piepen en NOS en NPS springen in het gelid in de hoop te mogen overleven in door henzelf gewenste vormen. Anders gezegd Den Haag kan de afdelingen voorlichting opheffen. NOS en NPS vervullen die rol, onderwijl afgevend op het BBC-model, met graagte.

Wie buiten Nederland ziet segregatie en herzuiling als verlicht? Wie loopt er meer achterop met integratie? Wie heeft een nog ergerlijke tweedeling tussen Moslim en beter? Wie had kunnen bedenken dat beschaving de dikte van die vijf ijkpunten heeft.

Zand

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 414, 16 juni 2006