Skip to main content
  • Archivaris
  • 414

Kort nieuws

Strategie van de spanning

Herhaaldelijk is in Kleintje Muurkrant en op de website geschreven over de scala van 'toevalligheden' over de kennis van veiligheidsdiensten met betrekking tot aanslagen. Soms gaat de kennis ver, vooral omdat de desbetreffende dienst of wat losgeslagen medewerkers betrokken waren bij het plegen ervan. Nee, niet direct aan Nederland denken (bedankt Telegraaf), maar aan de aanslagen in Italië waarin de Rode Brigades in eerste instantie beschuldigd werden. Of aan Madrid (zie de artikelen op de Kleintjesite onder 'de bomaanslagen van Madrid'). Nu kan zo'n opsomming nog wel wat langer, maar laten we het kort houden. Sinds kort kan aan dat rijtje ook Londen worden toegevoegd. Wat blijkt, MI5 (een soort moeder van de AIVD) had de verdachten getapt en opgenomen hoe ze spraken over het bouwen van bommen, en over mogelijke andere aanslagen Maar, helaas, helaas, door wat interne onvolkomenheden (perceived areas of improvement, noemen ze dat dan) binnen MI5, werd een en ander uit het oog verloren. De tapes zelf bestonden nog wel, maar dat kon maar beter worden achtergehouden voor het Parlement. Dat gebeurde, zodoende trof MI5 geen blaam in het onderzoeksrapport. Komt dat allemaal wat bekend voor?

De Lange

Gossie, wat zijn we weer geheimzinnig aan het doen. Er blijken de afgelopen dagen nog eens vier anonieme luitjes, die worden verdacht van het lekken van info over en mogelijk aan Mink Kok, achter het gaas te zijn gedeponeerd. Na de arrestatie van die goeie kennis van Rita Rechte Rug uit haar BVD-tijd. Fredje Teeven is dus verder gegaan op het pad dat hem ooit naar een Belgische petoet leidde en de beroemde pre-deal met Kok. Wat beweegt deze zo geliefde OM-bef in deze zaak? Ja, wie er gelekt heeft. Maar wat nog meer? Of is het een nummertje vooruit verdedigen? Want als gerenommeerd IRT-, BVD- en DEA-informant heeft de vloeiend Israëlisch sprekende Lange containers vol inside information binnengesleuteld over het whealen en dealen van het rijkgeschakeerde Nederlandse snuffelapparaat in de jaren negentig en begin deze eeuw. Inclusief de rol van Teeven zelf bij het zogenaamde begeleid doorvoeren van voddige marihuana als cover voor eersteklas coke, alsmede het inzetten van burgerinformanten.
Verder beschikt Mink over een weldadige hoeveelheid info over de avontuurlijke handel in wapentuig via Nederland en de problemen rond lekkende kranen. De moeite waard dus om te proberen hem tegen een gereduceerde prijs een nog wat langer verblijf in een staatsuitspanning aan te smeren. Want het duurt niet al te lang meer voor hij weer gerechtigd is de frisse graspollen op te snuiven en bijvoorbeeld op zijn fietsie een boodschappie te doen. Overigens zouden wij gezien een dramatische gebeurtenis in het recente verleden Kok geheel gratis willen adviseren met dat laatste wat voorzichtig te zijn. Het wordt zonder twijfel nog een hete zomer. Goddank wordt er druk gevoetbald. Dan heeft het volk er geen erg in, dat op een ander veld wat kromme ballen over het doel worden gepeerd. Oh, en als u meer wilt weten over deze langdurige affaire rond vriend Kok, raadpleeg dan vooral de artikelen "De lange schaduwen van de IRT" uit Kleintje Muurkrant 343 en "De Lange" op de site van De Morgenster (bereikbaar via de kleintjesite)

een andere wereld

Eind mei vond in Nijmegen het Nederlands Sociaal Forum 2006 plaats. Volgens de programmakrant een 'festival van ideeën' met workshops, seminars, films, debatten enzovoorts. Met de zegen van Novib, Kerk en Vrede, Roze Links, Milieudefensie enzovoorts. Het motto: 'Een andere wereld is mogelijk'. Ik ben thuisgebleven.
Het zit allemaal in dat ene woordje. Mogelijk. Mogelijk is veel. Balkenende bekent in het achtuurjournaal dat hij graag crack rookt met de onderbroek van een minnares op zijn hoofd: het is mogelijk. Karin Bloemen laat volgend jaar alle Kenianen haar hielen zien tijdens de marathon van New York: het is mogelijk. Maar het gebeurt niet. Op pagina 13 in de programmakrant nog zo'n kwestie. De kop: 'In 2015 mogen er in ons land geen kinderen meer in armoede leven'. Het klinkt een beetje alsof het nu wel mag, maar in 2015 moet het dus echt uit zijn met de pret. Het is mogelijk. Maar het gebeurt niet. Er was een tijd dat ik erheen ging, naar dat soort bijeenkomsten. Marathons. Uitputtingsslagen. Na afloop altijd zin in bier, hamburgers, hard autorijden, verre vliegreizen en concerten van Slayer. We deden zo ons best en hadden zoveel plannen, maar de wereld werd niet beter. Soort van een patiënt die het gewoon verdomt om een beetje mee te werken. Na een tijdje geeft de dokter het dan op.
Op een dag ergens in de vorige eeuw hield ik het voor gezien. Ik geloofde er niet meer in, in die andere wereld. Ik dacht: ze zoekt het verdomme voortaan zelf maar uit, die kutwereld!
Aanrader. Alles gaat erop vooruit en je wordt er ook nog eens een stuk vriendelijker van. Wanneer iedereen dat doet, wordt de wereld uiteindelijk misschien echt anders. Beter.
Het is mogelijk.
(www.markverver.nl)

Boek over autonomen op Duitse censuurlijst

Uitgeverij Assoziation A maakte bekend dat het ministerie "voor Gezin, Ouderen, Vrouwen en Jongeren" een van haar boeken heeft voorgedragen om op de zwarte lijst geplaatst te worden. Het boek "Autonome in Bewegung" dat al vier jaar geleden verschenen is, zou 'jugendgefährdend' zijn. Het gevolg van zo'n 'Indizierung' (dat soort zaken blijft toch goed klinken in het Duits) is dat het boek alleen nog onder de toonbank mag worden verkocht, er mag geen reclame meer voor gemaakt worden, geen verzendboekhandel mag 'm meer aanbieden en de boekwinkel moet 'm uit de schappen halen. Los van de bedenkingen die eenieder kan hebben op het gebied van censuur, zou het een grote schadepost voor de uitgeverij betekenen.
Het bewuste boek 'Autonome in Bewegung' is een wonderschoon gelay-out en geschreven boek over de geschiedenis van het radicalere activistische gebeuren in Duitsland en omstreken. Het is allerminst kritiekloos over de autonome beweging, maar doet ook niet moeilijk over pogingen om de politie in de pan te hakken en dergelijke, waarvan smakelijke beschrijvingen in het boek zijn opgenomen. De uitgeverij bedacht dat het betreffende ministerie voor Gezin etc. waarschijnlijk bedacht heeft dat het "naast het propageren van christelijke waarden zoals discipline, hoffelijkheid of respekt, nu ook op wil treden tegen politieke onbeminden en hun uitgevers". "Als dit boek daadwerkelijk op de index terecht zou komen, dan moet er gerekend worden op een werkelijke stortvloed aan nieuwe (indexerings-)voordrachten, niet alleen tegen boeken van onze uitgeverij". Vandaar ook het verzoek aan iedereen om te helpen ruchtbaarheid te geven aan dit geval: "Alleen een openlijke discussie en verspreiding kan zulke steeds weer opduikende censuurpogingen verhinderen".
Het boek is in Nederland te koop in de betere boekhandels zoals Het Fort van Sjakoo (Amsterdam) of de Rooie Rat (Utrecht)

REACTIE

Beste heer Zwitser,
Vandaag las ik uw artikel uit kleintjes muurkrant. Ik wil over de inhoud niet discussiëren, maar ik vraag me wel af waar die gefrustreerde toon vandaan komt. Heeft u negatieve ervaringen met christenen, wordt u allergisch van alpha-activiteiten, of heeft u zelf een moeilijke jeugd gehad?
U mag best van mening verschillen met mij, maar u veegt in uw artikel wel heel veel op een hoop. Alleen het feit dat ik mijn school verhuur, wil niet zeggen dat ik inhoudelijk iets te maken heb met de activiteiten daarbinnen. De gemeente die daar samenkomt was een afsplitsing uit een andere gemeente en zochten een gebouw. Omdat ze geen naam hadden, zochten ze aansluiting bij de naam van het gebouw...
Waarom steeds dat gristenen...komt dat beter over bij uw publiek ? In elk geval jammer dat u met zo;n tendentieus artikel leuk wilt scoren ten koste van anderen.

Ik nodig u graag uit voor een persoonlijke kennismaking op school.
Met vriendelijke groeten
Bert Wiltink

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 414, 16 juni 2006