Skip to main content
  • Archivaris
  • 415

Zieke waakhonden

En, hoe voelt dat? Even verlost van het juk der democratie. Weer midden in het ritueel dat wezenlijk bij ons aandoenlijke bananenlandje hoort. Weer even privébezit van een clan, pardon, een dynastie. Haar leidster beslist over het missionair dan wel demissionair zijn van het kabinet; over verkiezingen, en zo meer.
Een gruwel die democratie-onderbreking, hoewel, toegegeven, het is een leuk gebaar van Haar om de VVD onder de pet te verzoeken Verdonk te dumpen. Ze deed dit niet door ook maar een wenkbrauw te verroeren, niet door ook maar een woord te spreken maar door de twee meest heftige wenkbrauwen van dit land te benoemen tot formateur. Wenkbrauwen waarvan bekend is dat ze die ijzeren dame wel kunnen vreten.

So far so good. Met bovenstaande is niks mis. We willen dit zo. Met open ogen hebben wij afgesproken af en toe geen democratie te zijn.
Mijn probleem is dat de waakhonden, pers en politiek, er weer eens een potje van maken. Eerst brengt Zembla een programmaatje over leugens en laat dit onderbouwen door direct betrokkenen, vervolgens breken de dijken, waarna Verdonk de oplossing uit de hoge hoed tovert: Er zijn geen leugens en ze laat dit onderbouwen door diezelfde direct betrokkenen.
De waakhonden zijn zo gedrogeerd door het pluche dat ze het zwarte pieten niet meer beheersen. Achter iedere pilaar staat een andere hoofdpiet: Zembla, Ali/Magan, Verdonk, D66. Gaap.
In de criminologie gaat het altijd om het bewijs, het moordwapen en het motief. Wie had er belang bij de val van het kabinet. Even afgezien van de oppositie, die dat belang altijd heeft maar de macht niet, zijn dat natuurlijk CDA en VVD. Voor de bühne hebben ze het verhaal dat ze willen doorregeren om via het oogsten veel kiezers aan zich te verplichten. De werkelijkheid is uiteraard anders. Nog voor de geplande verkiezingen komen er nieuwe bezuinigingen dus kan het kabinet beter vallen. En wel op een moment dat nog vol overtuiging gezegd kan worden dat de oogst eraan komt.
Maar ja, wie doet het dan, wie laat het kabinet vallen? CDA of VVD? Simpel, het CDA natuurlijk die zijn veel achterbakser en vooral veel meer op één lijn dan de VVD.
De uitvoering: Verhagen steekt Van Beek een vraag toe waarop Balkenende de beroemde verspreking kan uiten. Te simpel voor Shakespeare; voldoende voor dit polderland.

Mooi om te zien hoe een verhaal kiept. De hoofdrolspelers: Ali, Verdonk en D66, blijken in werkelijkheid slachtoffer. De echte hoofdrolspeler staat met pretogen in de coulissen. En de waakhonden slapen verder. Waarom zag bijvoorbeeld niemand dat Verdonk en Ali/Magan twee dagen voor de Zembla uitzending overleg hadden over hoe om te gaan met die uitzending?

Zand

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 415, 21 juli 2006