Skip to main content
  • Archivaris
  • 399

schijt aan schijf van vijf

"Onze voedingswaren brengen uw gezondheid ernstige schade toe". Deze bewering zou boven elke supermarktingang dienen te worden aangebracht.

Door Theo Jonkhart

Het zijn namelijk niet alleen tal van gevaarlijke en desondanks toch door de EU goedgekeurde lichaamsvreemde chemische additieven welke aan industrieel bereid voedsel worden toegevoegd. Ook de als gezond aangeprezen verse land- en tuinbouwprodukten dragen, door structurele tekorten aan essentiële voedingsstoffen en teveel aan giftige chemische bestrijdingsmiddelen, in voortdurende mate bij aan het stijgend aantal chronische en degeneratieve ziekten. Steeds meer mensen van jong tot oud hebben -of krijgen- ermee te maken.
Artikelen in de gedrukte media en programma's op radio en tv welke voeding en gezondheid als onderwerp hebben hameren er voortdurend op dat als we gezond willen blijven of worden, we vooral vriendelijk onverzadigd plantaardig vet doch geen boosaardig verzadigd dierlijk vet dienen te nemen. Want dan vermijden we een zogenaamd 'te hoog' cholesterol gehalte en aldus hart- en vaatziekten. Door ook nog 'gevarieerd', 'verantwoord' en 'evenwichtig' te eten krijgen we 'voldoende' van alle benodigde voedingsstoffen binnen om gezond te zijn. Achter de tafel aangeschoven voedings'deskundigen', van Patricia Schutte van het Voedingscentrum, tot de Wageningse hoogleraar voeding en gezondheid annex lid van de Beraadsgroep Voeding van de Gezondheidsraad dr. ir. Frans Kok, etaleren hun onkunde door instemmend te knikken. Hun rudimentaire in de mode zijnde kennis is opgedaan aan academies waar het medisch denkniveau gedomineerd wordt door de vet/cholesterol mythe. Een midden vorige eeuw ontstane rammelende theorie van de Amerikaanse legerrantsoenuitvinder Ancel Keys (1), een sinds 1970 omhelsde en nooit meer losgelaten heilige medische leer. Eigenlijk zeg ik dit soort dingen liever niet en zou ik een en ander liever positief willen benaderen, maar helaas is dat een te ver gepasseerd station. Willens en wetens trekken de industriële landbouw en de voedingsindustrie, met in hun kielzog de farmaceutische industrie en de reguliere gezondheidszorg, onder leiding van politiek verantwoordelijke belangenbehartigers, beleidmakers en volksvertegenwoordigers, de mensheid steeds dieper in de schaduw des doods.

Het is buitengewoon treurig dat voedings'deskundigen' nooit getoond hebben lering te trekken uit voedselproduktie-methoden en eetgewoonten die met succes duizenden jaren stand konden houden. De laatste honderd jaar zijn, onder aanvoering van lichaamsvreemde koolhydraten als geraffineerde suiker, gemodificeerd zetmeel en witte bloem en gedreven door domheid en commerciële belangen, de voedselproduktie en eetgewoonten een dodelijke richting in geduwd. Dagelijks gegeten land- en tuinbouwprodukten bestonden ooit uit talloze varianten met vaak even zovele smaaknuances. Inmiddels zijn deze vervangen door één vrijwel smakeloze soort. Deze monoculturen worden met chemische stikstof en ander gif de grond uitgejaagd om zoveel mogelijk oogsten per seizoen te bewerkstelligen. Wisselteelt is afgeschaft en in de massa opbrengsten (waar de afgestudeerde landbouwers nog trots op durven zijn ook) zit nog maar een fractie, en veelal niet eens dat, van alle noodzakelijke micronutriënten die er gedurende de evolutie wèl in zaten. Voeg daarbij de toename van kooldioxide in onze atmosfeer (2) en we hebben de oorzaken van de meeste chronische en degeneratieve ziekten waarop de verantwoordelijken het antwoord schuldig blijven. Met lichaamsvreemde chemische middeltjes en technische kunstjes wordt je ziekte intussen een jarenlange lucratieve inkomstenbron. Genezen doe je nooit. De sterfdatum wordt handig vooruitgeschoven en de gezondheidsdominees blijven met droge ogen beweren "dat we met zijn allen steeds gezonder leven."

'Deskundigen' met nog een laatste restje gezond verstand zouden zich eens de zo voor de hand liggende vraag moeten stellen waarom de consument anno vroeger nooit en te nimmer lastig gevallen werd met geklets als dat rauwe melk, boter, kaas, eieren, spek, gehakt, kaantjes, worst en orgaanvlees slecht voor hem zouden zijn. Maar die vraag stellen is hem beantwoorden want mondiaal bestaat er in de eeuwenlange traditionele eetgewoonten een grote voorkeur voor vlees en het liefst nog zo vet mogelijk (3). Als dat zo slecht was als ons nu al decennia lang wordt voorgelogen, zou de menselijke evolutie al in een ver verleden moeten zijn gesmoord. Maar pas nadat in de loop van de laatste dertig jaar de dierlijke (verzadigde) vetconsumptie is gedaald en "we beter eten dan vroeger," met Becel, Vifit, magere zus en suikervrije zo, 'gezonde' plantaardige olie, en met miljardenwinsten opleverende bloeddrukverlagers en statinen als extra strijdmiddelen, gaat het die richting pas wèl uit.

De eens in uitmuntende gezondheid verkerende Noordamerikaanse Indianen aten voornamelijk bisonvlees dat veel vetter is dan dat van onze steeds minder buiten lopende polderkoeien. Het liefst aten ze ook nog eens de vetste gedeelten mèt de organen. De magere lapjes en biefstukjes waren minderwaardig en goed voor de honden. (4) Alpenbewoners leefden voornamelijk op ongepasteuriseerde volvette zuivelprodukten. Bewoners van de Hebriden op vis en schaal- en schelpdieren vol met cholesterol. Poolbewoners idem dito, maar ook walrussen, robben en beren werden niet versmaad. Minimaal twee stuks fruit per dag mevrouw Schutte? Net als het woord kiespijn kenden ze dat woord niet eens. Polynesiërs aten alle soorten zeevoedsel en vet varkensvlees. Vooral ook levensgevaarlijke kokosnoten berstensvol verzadigd en verdoemd cholesterolrijk vet. De Masai: vlees en nog eens vlees, runderbloed en rauwe melk. Georgiërs: ook veel slecht varkensvet, volle melk, kaas, kaas en nog eens kaas. De hoogste leeftijden ter wereld? Die vind je in Georgië! Het dieet van deze groepen bevatte daarentegen (refererend aan de situatie van 1935) vier keer meer mineralen en in water oplosbare vitaminen en een tien maal hoger gehalte aan in vet oplosbare vitaminen (5).
De weinige Europeanen wier dieet/gezondheids relatie ook heden ten dage nog als gunstig kan worden gezien zijn de Fransen, wier hang naar traditioneel voedsel hen gezonder en langer laat leven dan wij. Ze eten vier keer meer boter, drie keer meer kaas (meestal 70+), twee keer meer dierlijk vet, en ... ze roken Gauloises als ketters. Maar ze snacken veel minder, eten meer onbewerkte granen, meer groenten en gebruiken maar 6 (zes!) procent van wat wij aan suiker snoepen en de helft minder aan ... fruit! (6) Hallo, ben je er nog - schijf van vijf?
Redenerend vanuit de gedachtengang der officiële gezondheidspredikanten moet het cholesterolniveau bij bovenstaande bevolkingsgroepen dus dodelijk zijn geweest. Oude kookboeken ruimden veel plaats in voor een ruimhartig gebruik van wat de 'deskundigen' nu slechte vetten noemen (7). Toch waren hart- en vaatziekten en kanker ongewoon zeldzame aandoeningen. Maar ondanks alle Koks en Schuttes die ons wijsmaken "dat we beter eten dan vroeger" waardoor "we gemiddeld nog nooit zo oud zijn geworden", zijn deze ziekten inmiddels toch al jaren doodsoorzaak nummer één en twee in landen met een Westers voedingspatroon. En als je niet aan deze twee moderne pesten bezwijkt is er nog keuze uit een breed scala van andere aan slechte voedselkwaliteit gerelateerde en verwoestende ziekten die je leven ondraaglijk maken of de dood in jagen. Alzheimer, Parkinson, en talloze andere achternaamziekten. Diabetes, Artritis, MD, ME, MS, ALS, osteoporose, epilepsie, staar, glaucoom, astma, chronische maag-darm ziekten, rachitis (vitamine D tekort, weer terug van weggeweest), enz. Ook autisme en leerstoornissen zoals dyslexie, hyperactiviteit en agressie maken het leven van miljoenen kinderen tot een hel - om over dat van hun ouders maar te zwijgen. Een op de twee mensen krijgt te maken met een of andere chronische ziekte en ze zijn inmiddels al goed voor 75% van alle doodsoorzaken.

Wereldwijd onderzoek naar eetgewoonten versus gezondheid van nog maar zeventig jaar geleden, bij tal van volkeren, stelt onomstotelijk vast dat een dieet met voornamelijk dierlijk vet uitermate gunstig was voor de gezondheid (5). Voedings'deskundigen' vinden het maar zwaar te pruimen dat de bevolking in nog afgelegen gebieden een prima gezondheid hebben. Hun dieet bestaat echter grotendeels uit wat door deze 'deskundigen' is gedemoniseerd en waar we van af dienen te blijven: verzadigd dierlijk vet! Want boter, spek en rundvet van op gras levende dieren zijn in het westerse dieet inmiddels bijna vervangen door 'gezonde' plantaardige olie uit de supermarkt. Plantaardig is het hedendaagse voedings politiek correcte toverwoord. Er liggen nog nauwelijks produkten in de schappen met dierlijk vet. Alle vlees is er nauwkeurig van ontdaan om te worden 'vervoederd' tot goedkoop en kwalijk 'krachtvoer' voor herbivoren die nauwelijks nog gras zien, laat staan eten. Maar verzadigde vetzuren hadden toch altijd allerlei onmisbare functies in de menselijke biochemie? Jawel, en dat hebben ze nog steeds, want alleen deze verzadigde vetten zorgen voor de noodzakelijke vijftig procent van onze celmembranen en geven er de nodige stevigheid aan. Tevens spelen ze een essentiële rol in de botkwaliteit; beschermen de lever tegen de opname van alcohol (8), verbeteren het auto-immuunsysteem (9), zijn nodig voor een optimale benutting van goede Meervoudig Onverzadigde Vetzuren (10) en ze beschermen ons tegen schadelijke bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Verzadigd vet is vooral ook de drager van de in vet-oplosbare vitaminen A en D waaraan mede dankzij het demoniseringsproces miljoenen mensen nu een chronisch tekort hebben. De rijkste bronnen van deze vitaminen zijn orgaanvlees, spekvet, vette vis, kuit, schaal- en schelpdieren, eieren en boter. Maar behalve de vette vis, mogen die niet meer van onze voedingsdominees. De èchte vitamine A (retinol) uit dierlijke bron is toch wel even wat anders dan zijn plantaardige voorloper caroteen. De omzetting van caroteen naar vitamine A in het menselijk lichaam is slechts een compromis dat zelfs onder optimale omstandigheden nauwelijks kan tippen aan kant-en-klare vitamine A die onderandere de celgroei en -deling reguleert en een sleutelrol vervult in de gezondheid van de schildklier (11). Vitamine D is niet alleen belangrijk voor calciumopname in de botten. Ook helpt het mee tegen hoge bloeddruk en spasmen, en aan een gezond zenuwstelsel en tandvlees en aan het voorkomen van hartritmestoornissen, tegen bepaalde kankersoorten, diabetes type 1, MS en reumatoïde artritis. De campagnes tegen zonnebaden en verzadigd vet doen hun werk uitstekend: het aantal mensen met een vitamine D tekort neemt intussen epidemie-achtige vormen aan en wordt ook nog eens te vaak door artsen ten onrechte gediagnostiseerd als fybromyalgie. Want vitaminentekorten komen volgens de meesten van hen niet meer voor (12).

Plantaardige vetten (meestal in de vorm van onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren) zijn ook gezond, vooral noten en zaden zitten er vol mee en, mits op de juiste wijze, kan er hoogwaardige en gezonde olie van worden gemaakt met omega 3-6 en 9 vetzuren. Alleen jammer dat behalve sommige soorten extra vierge olijfolie, alle andere gezonde olie in de supermarkt ontbreekt. De geachte clientèle, inclusief de populaire kookwonders en mevrouw Schutte, (13) menen desondanks dat de daar verkochte mais- en zonnebloemolie de gezondheid ten goede komt. De schrijnende werkelijkheid is wel even anders.

Unilever en collega-fabrikanten bewerken alle grondstoffen, van zaden en noten tot sojabonen, op een manier dat aan de ene kant bestanddelen van de daarvan afkomstige olie wordt omgezet in voor de mens toxische producten en er aan de andere kant micronutriënten worden uitgehaald die de mens juist nodig heeft. Deze bewerkte oliën worden vervolgens gebruikt voor alle producten waarin olie en vet zit verwerkt, van mayonaise tot Becel en Linera. De grondstoffen worden voornamelijk zo extensief bewerkt om de concentraties aan gebruikte pesticiden te verlagen. Daarnaast heeft het farmaceutische zuiverheidsdenken ook in de olie-industrie toegeslagen: olie moet vooral reukloos, kleurloos en smaakloos zijn. Tijdens het eerste raffinage-deel gaan al eiwitten, vezels, mineralen en vitamines verloren, waaronder in vet oplosbare antioxidanten. Dan volgt de behandeling met het sterk corrosieve natronloog (NaOH) om de pesticiden te verwijderen. Er blijft toch nog te veel achter en bovendien gaat deze stap gepaard met een verlies van vrije vetzuren, fosfolipiden en nog overgebleven mineralen. De volgende stap is het bewerken met fosforzuur (zit ook in schoonmaakmiddelen en frisdranken), hierbij verdwijnen lecithine, chlorofyl, calcium, magnesium, ijzer en koper. Tijdens het 'bleken' gaat bètacaroteen en de natuurlijke smaakstoffen er ook vakkundig aan. Door al dit 'food-technology' gepruts wordt de olie echter rans. Om dit teniet te doen is het noodzakelijk de olie te verhitten tot 180-240 graden celsius met alle gevolgen vandien: nog verder verlies van het beetje goede stoffen dat de vorige kunstgrepen nog had weten te overleven, waaronder vitamine E. De nu ontstane 'olie' waarmee onderandere zo 'gezond' kan worden geroerbakt bevat gefragmenteerde moleculen, polymerisatieproducten, vetzuren die een dubbele-bandshift hebben ondergaan en cyclische koolwaterstoffen. Helaas is ons lichaam hierop nooit voorbereid en de gevolgen voor onze gezondheid vertalen zich in chronische ziekten. Deze volgens de 'deskundigen' gezonde plantaardige oliën zijn nog toxischer dan transvetzuren en worden ook nog eens in plastic flessen verpakt. De weekmakers hierin hebben echter de eigenschap in het verpakte spul door te dringen, waardoor onze hormoonhuishouding danig wordt verstoord met talloze gezondheidsklachten als logisch gevolg (14).

Dit biologisch dode wanprodukt zit in alle mayonaises, sauzen en margarines, inclusief de dure 'gezonde' dieetmargarines waarvan de reguliere medici en voedings'deskundigen' onophoudelijk beweren dat we onze hart en bloedvaten er zo'n plezier mee doen. Paradoxaal genoeg zit het - in ruime hoeveelheden - ook in de steeds populairder wordende 'gezonde' vleesvervangers en hebben we ook al een nieuwe taaie kaassoort die geen kaas mag heten en daarom luistert naar de lieflijk klinkende naam Zonnezuivel. Een eigentijdse Lupardi heeft de onverzadigde vetzuren hierin vervangen door mismaakte omega-6 vetzuren voor onze 'gezondheid'. Om margarines smeerbaar te maken moeten deze oliën ook nog gehydrogeneerd of gefractioneerd worden. Waterstof wordt onder hoge druk door de olie geleid bij temperaturen tot 210 graden celsius met behulp van een katalysator bestaande uit aluminium en nikkel. Hierbij ontstaan transvetzuren, een zeer kwalijk soort onverzadigd vet. Transvetzuren (gehard- of gedeeltelijk gehard plantaardig vet) komen voor in praktisch al het fabrieksmatig bereid voedsel dat op de schappen in de supermarkt staat te lonken. In brood, snoep, cake, koek, muesli-repen, crackers, biscuit, pannenkoekenmix, pindakaas, instant-soepen, chocoladerepen, toetjes, chips, kant-en-klaar maaltijden, enz. Iedereen die zijn leven lief is zou al deze rommel moeten vermijden. Het zegt eigenlijk al genoeg dat de wet het gebruik van gehard plantaardig vet in babyvoeding verbiedt.

Roomboter, kokosvet, varkens- en rundvet zijn de enige vetten waarmee, als het dan toch moet, kan worden gebakken en gefrituurd. De moleculaire structuur van deze verzadigde vetzuren blijft ondanks verhitting altijd dezelfde en tast daarom onze cellen niet aan. Met olijfolie kan hooguit gesmoord worden, maar in principe is het voor deze olie beter om haar de 50 graden celsius grens niet te laten overschrijden (15). Bij olijfolie is de vetzuursamenstelling trouwens minder interessant als wordt voorgesteld. Juist de vele secundaire ingrediënten als fytosterolen, octacosanol, carotenoïden, ligninen etc. maken olijfolie zo gezond.
De geschiedenis van ons dieet laat zien dat een 'hoog' cholesterolniveau, maar ook 'slecht' cholesterol nooit een probleem voor de gezondheid is geweest. De meeste cholesterol in ons bloed komt trouwens niet uit de voeding maar wordt heel gewoon in de lever aangemaakt. Het is ondermeer onontbeerlijk voor de hersenontwikkeling en een gezond zenuwstelsel en vormt een krachtig antioxydant dat bescherming tegen kanker biedt. Cholesterol zorgt er voor dat de gal zijn werk kan doen om vet te verteren en vormt adrenaline, het hormoon dat (vooral in deze tijden) noodzakelijk is om stress te weerstaan. Het hijgerig gedoe en de doorlopende ophef over een zogenaamd 'te hoog' cholesterolnivo door onverzadigd dierlijk vet is bijna kolderiek te noemen en een al jarenlange goed geregisseerde doelbewuste misleiding van een wereldwijd publiek. De primaire oorzaak van het ontstaan van arteriosclerotische aandoeningen is echter het al zeventig jaar lang gemeten dalende niveau van vitaminen en mineralen uit de aan ons aangeboden gewassen (16). De in diezelfde periode dramatisch toegenomen consumptie suiker en andere geraffineerde produkten er bij opgeteld zorgen er voor dat onze vaatwanden chronisch verzwakken en beschadigen, waardoor cholesterol en calciumneerslag er zich als natuurlijke reactie op vastzetten als reparatiemiddel met het logische gevolg dat de slagaders uiteindelijk dichtslibben (17). Het cholesterolniveau in het bloed verlagen biedt oppervlakkig gezien wel soelaas maar zal uiteindelijk een hart of herseninfarct nooit kunnen voorkomen. Het zelf met voedingssupplementen versterken van de vaatwanden met vooral vitamine C en E (18) en andere micronutriënten die uit ons voedsel zijn geroofd vormt nog de enige optie voor hen die de eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid serieus nemen.

Maar de nu nog vrij verkrijgbare supplementen zijn echter, als het aan de Europese Commissie ligt, binnen afzienbare tijd verleden tijd. Onder het mom van 'harmonisatie'- en 'veiligheids'wetgeving, een bedenksel van de door de pharma-industrie opgezette "Codex Alimentarius commissie", zal een groot gedeelte van essentiële micro voedingsstoffen zelfs compleet verboden worden. Ja u leest het goed: voedingsstoffen die van nature in voldoende mate in ons voedsel horen te zitten, waar je recht op hebt, maar waaraan je, door de 'moderne' landbouw- en voedingsindustrie en buiten je schuld een tekort krijgt, worden als supplement van ons afgepakt. De dan nog vrij te laten natuurlijke voedingsstoffen in pilvorm worden gemedicaliseerd en onnodig duur gemaakt. Ze kunnen dan nog slechts in te lage dosering en op recept via de arts worden verkregen. Dit, de volksgezondheid bewust nog verder ondermijnende en door het pharma-kartel geregisseerde schandalige EU wetgevingskunstje, voltrekt zich momenteel geruisloos zonder aandacht van de media die weer eens aan zelfcensuur schijnen te lijden. De op hun achterste benen staande schaamteloze 'deskundige' opportunisten die er altijd weer als de kippen bij zijn om mensen uit de niet orthodoxe geneeskunde als kwakzalvers af te branden houden zich nu als muisjes zo stil. Geen wonder: chronische ziekten zullen dan in nog sneller tempo oprukken waardoor de koersen van hun aandelen in ziekten nog hoger stijgen. Tenminste als de voorstellen zoals die er nu liggen worden aangenomen.

Als de relatie tussen de belabberde voedselkwaliteit en ziekten door de verantwoordelijke instanties zou worden onderkent zou het voorkomen en genezen van tal van chronische ziekten slechts een kwestie van tijd zijn. Maar de enorme financiële belangen die met het in stand houden van ziekten en het ontstaan van nieuwe ziekten - en ook het zogenaamde onderzoek er naar - gemoeid zijn zullen dit niet toestaan. In de VS zijn de Codex plannen na massaal protest in 1994 t