Skip to main content
  • Archivaris
  • 399

identificatieplicht

Eén van de voordelen van de Europese Unie - zo werd ons jaren geleden voorgehouden - was dat iedereen zonder paspoort de interne grenzen kon oversteken. Inmiddels heb je een paspoort nodig wanneer je een envelop in de brievenbus gaat doen.

door Lucas Treffers

Sinds 1 januari jongstleden geldt immers in Nederland een algemene identificatieplicht. Iedereen moet zich voortaan legitimeren zodra een politieambtenaar daar om vraagt. Daar moet zo'n politieambtenaar dan wel een goede reden voor hebben, maar 'het handhaven van de openbare orde' is, volgens de nieuwe wet, reden genoeg. En dat is een erg ruim begrip, dat wordt met de dag duidelijker. Zie de website www.gelijkoversteken.org/contact.html voor een prachtige actie waarbij iedereen opgeroepen wordt om ook de agenten om een identificatie te vragen.
Gelukkig zijn de eerste schavurken reeds op de bon geslingerd. Wij -achterlijken- denken natuurlijk dat deze nieuwe wet gebruikt gaat worden tegen "het terrorisme", maar de eerste slachtoffers van deze bureaucratische guerrilla waren een paar jonge fietsers die het hebben gewaagd zonder afdoende fietslampjes de openbare weg te betreden. De boete bedraagt vijftig euri's voor het ontbreken van een identiteitsbewijs en vijfentwintig voor 't ontbreken van de verlichting. En dan te bedenken dat je ook nog eens verplicht bent om voor dit verplicht stukje papier euri's te dokken. Ik sluit me aan bij de groep mensen die principieel weigert zo'n bewijs van nationaliteit bij me te dragen, zijn ze nou helemaal!

Hierbij worden jullie uitgenodigd voor Reclaim the Streets Tegen de I.D. Plicht die op zaterdag 12 februari om 14.00 uur op het Willemsplein te Arnhem van start gaat. Er zal muziek, theater en show ter plaatsen zijn. Jouw inbreng is nodig en zeer welkom. Nodig al je vriendjes, vriendinnetjes en kennissen uit om de straat weer van ons te maken en laat je paspoort thuis.

De huidige maatregelen die de overheid neemt om zogenoemde terroristen de voet dwars te zetten brengen ons allemaal steeds hechter in de tentakels van BigBrother. De drastische inperking van de vrije meningsuiting neemt schandelijke vormen aan. Onder het mom van 'terrorisme-bestrijding' wordt 't bijvoorbeeld verboden om je juichend uit te laten over de vliegende bommen van Osama op het NewYorkse WTC. Dus dat mag niet meer. Mocht je die neiging hebben dan wordt je opgezocht, opgepakt en opgeborgen. Zijn ze nou helemaal gek geworden? En wat als ik me kritisch uitlaat over de dagelijkse oorlogsmisdaden van Amerikaanse en Engelse soldaten jegens Iraakse soldaten en burgers? Hoezo vrijheid van meningsuiting? Vele tienduizenden camera's op de openbare weg ("angst voor 'zinloos' geweld"). Afluisteren van vele tienduizenden telefoonlijnen ("angst voor criminaliteit"). Standaard controles op postzendingen, bibliotheek-, winkel-, ziekenfonds en bankpasjes en de (vrijwel verplichte) openbaarvervoer kaartmachines. En nu komen daar dus (grootschalige) identiteitscontroles op de openbare weg bij. Een dergelijke controle-rol van de overheid zou enkele jaren geleden ondenkbaar zijn, een te verse herinnering aan "ausweiss" wellicht. Sinds het ineenstorten van 't WTC in NewYork zijn er wereldwijd krachten los gekomen die het mogelijk maken dat iedere burger compleet in kaart wordt gebracht en je hiertegen verzetten maakt je per definitie verdacht. je hebt toch niets te verbergen soms?

The dark side of Google
Kijk, wanneer je op internet rondsurft dan moet je ervan uitgaan dat elke beweging wordt vastgelegd. Je internet-provider heeft per definitie een logbestand dat precies laat zien op welke internet-pagina's je bent geweest en wat je eventueel gedownload hebt. Met wie en wat je hebt gemaild en welke informatie je hebt gelezen. Dat weet je, althans dat zou iedereen behoren te weten. Het is een kwestie van vertrouwen in je internet-provider hoe je daarmee om gaat. Indien je bijvoorbeeld een hotmail-adres gebruikt maak je je extra kwetsbaar voor microsoft-controle, net zoals bij het gebruik van Internet Explorer en een of andere versie van Windows (en al helemaal Windows XP aangezien dat programma buiten jouw controle om contact zoekt met microsoft internet-pagina's). Dat ook de internet-zoekmachine Google alles wat je doet bijhoudt en in logbestanden opslaat is minder bekend, maar het zou volkomen logisch moeten zijn (het is een aan de beurs genoteerde onderneming dus winst - en meer winst - maken staat voorop). Recent is er een artikel verschenen in de Amerikaanse krant The Boston Phoenix (21 januari 2005) waarin precies beschreven staat hoe ieders internet zoektocht opgeslagen wordt. Maar nogmaals, daar hoor je je als internet-gebruiker bewust van te zijn. Je laat uitdrukkelijk sporen na (iedere individuele internetgebruiken heeft een uniek nummer - IP-adres - dat naar jouw computer is te herleiden) en daar moet je rekening mee houden. Zo zijn in de VS vele mensen opgepakt nadat ze muziek hebben gedownload via bijvoorbeeld KaZaa. De muziekindustrie heeft middels detectives de IP-adressen van KaZaa-bezoekers herleid naar individuele computers (middels invallen en dwangbevelen bij de diverse internet-providers). "Google" (hihi) op internet maar eens naar het begrip "cookies" en/of "spyware" - kleine programmaatjes die via duizenden internetsites allerlei informatie van jouw computer afhalen of er juist opzetten - en je realiseert je hoe onveilig internetgebruik feitelijk is. (citaat: "In other words, Orwell was wrong. Huxley was right. We're not losing our privacy because the forces of evil and oppression are taking it away from us. We're losing it because we're giving it away, whether we know it or not. What we're getting in return is stuff, convenience, information, an easier way of life. And we like it". (www.bostonphoenix.com/boston/news_features/top/features/documents/04414489.asp)

In DenBosch is men wederom haantje de voorste met een repressie-maatregel. In 't lokale Stadsblad publiceerde men de eerste advertenties waarin huurhuizen worden aangeboden voor potentiële huurdersters met een gegarandeerd crimineel-vrij verleden. Bedoeld voor nog enkele leegstaande huizen in "De Bartjes" met name rond Lariksplein, Eikendonkplein en Dageraadsweg. De selectie verloopt met behulp van dossiers van politie en justitie en is een indirect gevolg van de rellen in de Graafsewijk drie jaar geleden. De selectieve woningtoewijzing betekent dat alle potentiële huurdersters worden gescreend. Kom je in de dossiers voor dan kun je een woning in die wijk vergeten en burgemeester Rombouts neemt de uiteindelijke beslissing (zie ook www.stelling.nl/kleintje/356/Rellen.htm & www.stelling.nl/kleintje/368/Fortuyn.htm).

Dat ze hier in DenBosch de ene megablunder na de andere begaan is blijkbaar geen punt. Een Maaspoorthal waar heel veel geld in verdween. Het Sportiom dat zonder (steeds meer) gemeenschapsgeld blijkbaar omvalt. FC DenBosch die het niet zonder gemeentesubsidie kan redden. Diverse musea die handophoudend verderstrompelen. Nu weer nieuwe plannen met betrekking tot een concertzaal die je de billen doet samenpersen. En dan die geweldige soap die zich af aan het spelen is over de ondergrondse parkeerkelder onder het nieuwe Bossche Stadskantoor! Vele miljoenen euri's weggegooid omdat een stelletje eigenwijze ambtenaren en niet-controlerende goedbetaalde politici zonder enig verstand van zaken in zee zijn gegaan met een clubje amateurs die zonodig moeten experimenteren met een automatische (nog niet uitontwikkelde) parkeergarage. Ja ontwikkelen kost geld, en als je als bedrijf dat op kosten van de gemeenschap kan doen, dan zal je dat niet laten. En wat die politici betreft, dat zal de partijdiscipline wel zijn geweest, die ze prikkelde om de ogen dicht te houden. De waanzin ten top... de voorstelling loopt nog, gaat dat zien! Wedden wie de zwarte piet krijgt toegespeeld? Van de doden niets dan goeds.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 399, 4 februari 2005