Skip to main content
  • Archivaris
  • 429

Goede Doelen Gekte

Recent is op de digitale snelweg tussen Randstad en Brussel een comité opgericht om de strijd aan te binden tegen de goede doelengekte (GDG). Aanleiding is de schaamteloze campagne van de jongerenorganisatie CJP en de zorgverzekeraar Agis om klanten te winnen ten koste van mensen in Afrika. Het eerste doel van het nieuwe comité is dan ook geen enkel wettig middel te schuwen om die campagne de grond in te boren.
De gekte op de Nederlandse charimarkt is ontstaan door de volslagen mislukking van de tientallen jaren volgehouden ontwikkelingshulp, waardoor talloze burgers de indruk hebben gekregen dat zij zelf net zo goed of zelfs beter naar warme landen kunnen afreizen om de mensen daar van de ondergang te redden. Bekende Nederlanders zijn hun voorgegaan en nu is het hek van de dam. Geen wonder dat CJP en Agis een wedstrijd op touw zetten, waarin de hoofdprijs bestaat uit een "foundation" met de naam van de winnaar en een eigen project in een warm land, waar hij of zij op werkbezoek gaat met een leuke vakantie op de koop toe. Natuurlijk komt er ook nog een grote hulporganisatie aan te pas - in dit geval AMREF Flying Doctors - want waar moet je anders zo gauw een project vandaan halen, maar dat is slechts een formaliteit (www.winjeeigenfoundation.nl) Ondertussen vraagt niemand zich af, of ze in dat warme land wel op 'ons' zitten te wachten. Of ze het daar langzamerhand niet spuugzat zijn alsmaar naar de pijpen van hun weldoeners uit de koude landen te moeten dansen. In plaats van 'creatief helemaal uit hun dak te gaan voor Afrika' zouden de jongeren, voor wie de wedstrijd is bedoeld, ook eens een site kunnen bezoeken waar uit de doeken wordt gedaan, hoe we met onze wereldeconomie extreme armoede en ongelijkheid in de hand werken. Maar aan dat alternatief hebben de meer dan ooit door eigenbelang gedreven spelers op de charimarkt volstrekt geen boodschap.
Het anti-GDG comité is opgericht door mensen uit verschillende organisaties en milieus, die het standpunt delen dat de huidige hang naar liefdadigheid de aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat in het streven naar een menswaardig bestaan voor alle aardbewoners. En dat is niet dat er meer moet worden gegeven, maar dat er minder moet worden afgepakt. Iedereen die dit standpunt deelt kan zich bij het comité aansluiten. Adhesiebetuigingen worden zeer op prijs gesteld, maar zijn niet nodig. Hoofdzaak is dat zoveel mogelijk mensen - in de geest van ons standpunt - hun stem laten horen en aan de slag gaan (contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 429, 14 december 2007