Skip to main content
  • Archivaris
  • 419

Handel in Geluk

In respons op ons vorige stukje over Landmark ("handel in geluk" in Kleintje Muurkrant nummer 418) kregen we deze reactie binnen:
Dank dat ik jullie kritische site heb ontdekt! Ik heb onlangs deelgenomen aan een introductie bij het Landmark Forum bij iemand thuis. Aangezien ik zelf nogal wat boeken over het boeddhisme, zelfhulp en zelfrealisatie op de plank heb staan, was ik nieuwgierig naar het Landmark Forum. Op zich hoorde ik geen nieuwe dingen en ik ben mans genoeg om te beseffen dat een gedragsverandering zeker niet van vandaag op morgen plaatsvindt als je het al jaren lang onderdeel hebt gemaakt van je eigen systeem. Kortom oude wijn in nieuwe zakken, een glad verhaal.
Het echtpaar waar ik op visite was, was volledig getransformeerd. Zij besluiten nu ook hun kinderen naar het 'kinderforum" te sturen. Ik ben absoluut geen heilige of moraalridder, dat is juist de reden naar mijn bescheiden mening, waarom wij hier op aarde zijn gekomen. Juist om fouten te maken, dingen te ontdekken en elke dag weer opnieuw te leren. Waar ik wèl een voorstander van ben is dat elk mens de keuze heeft om er hier op aarde wat van te maken. Vaak weet je als mens al waar het aan schort maar je doet er niet meteen iets mee. Of je gedrag belemmert jou niet in je dagelijks leven of je kunt er goed mee leven.
Ik schrok behoorlijk van de constateringen die ik op deze Kleintje Muurkrant internetnetpagina's tegenkwam met betrekking tot het Landmark Forum maar ook met betrekking tot de Dalai Lama en met name onze vriend Sogyal Rinpoche. Ik heb zijn boek het "Tibetaans Dodenboek" gelezen en ik vond dat een heel bijzonder en inspirerend boek. Het feit dat de man zich vergrijpt aan een dame om haar via slinkse wijze tot seks te bewegen, getuigt van het feit dat hij ook maar gewoon een mens van vlees en bloed is. Hetgeen mij weer doet lachen. Ook hij is geen heilige en kan met al zijn boeddhistische achtergrond en studie een simpele drift dat je een vrouw lekker vindt en het met haar wil doen niet onderdrukken. Armoedig vind ik wel dat de man niet kan of wil vertrouwen op zijn eigen mannelijkheid en daar het boeddhisme voor misbruikt. Als je de lijn doortrekt naar andere religies dan zijn er in de naam van god, allah of noem maar op de meest vreselijke dingen gebeurd.
Betreurenswaardig vind ik het dat ook het boeddhisme of althans de aanhangers en ja zelfs coryfeeën binnen het boeddhisme hun boekje te buiten gaan en in naam van Soekiamoeni Boeddha iemand van het vrouwelijk geslacht te grazen nemen. Terwijl het boeddhisme toch een van de meest geweldloze vormen van religie is.
Dat alles valt m.i in het niet bij de schunnige op de Scientology Church-achtige sektarische gebaseerde praktijken van het Landmark Forum. Al twee keer ben ik gebeld door een dame van het Landmark Forum dat ik de juiste stap moet zetten en deel moet nemen aan het Forum. Gelukkig zei een stemmetje in mij dat ik het internet moest raadplegen op zoek naar meer informatie over deze organisatie. Ik begrijp nu waarom de cursusleider vrijwillig zijn klanten werft. Ik had verwacht dat hij toch iets meer in zijn mars zou hebben of iets meer bereikt zou hebben dan een meubelmaker te zijn, waar niks mis mee is natuurlijk. Achteraf gezien vond ik hem toch niet zo heel sterk. Ik heb de neiging om het gezin waar ik op visite was te waarschuwen voor het gevaar van deze organisatie. Anderzijds, iedereen heeft zijn verantwoordlijkheid en is mans genoeg om te besluiten of ze ergens voor kiezen. Om te voorkomen dat ik nog meer mensen van het Landmark Forum over mij heen krijg omdat ik kritiek heb laat ik het zo. Medelijden heb ik nu al met het gezin en vraag me af waar dit gaat eindigen als ze nu ook al hun kinderen naar het forum willen sturen! Nogmaals dank voor uw kritische blik, keep up the good work en open de ogen van onze vaak argeloze medemens... (zie meer reacties op www.stelling.nl/landmark en bij de discussiebijdragen over CSA op www.stelling.nl/kleintje)

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 419, 14 december 2006