Skip to main content
  • Archivaris
  • 422

kort nieuws

acceptgirokaarten

En ja hoor, nieuw gezeur om euro's. Een nieuw jaar betekent nieuwe abonnementen-euro's. En we hebben er een probleempje bij. Onze girokaarten hebben we moeten wijzigen omdat we niet altijd de naam- en adresgegevens doorkrijgen van de postbank. We hebben dan bijvoorbeeld wel een banknummer - en vroeger konden we dat dan opvragen bij de een of andere instantie - maar dat kan nu dus niet meer, handig... En zo is het in de afgelopen maanden voorgekomen dat abonnees geld naar 't Kleintje hebben overgemaakt maar dat wij niet hebben kunnen nagaan om wie het nu precies gaat. Er zijn zo een tiental betalingen bij ons binnengekomen die we niet hebben kunnen traceren. Het zou dus kunnen zijn dat je binnenkort een acceptgiro-kaart binnenkrijgt terwijl je wel degelijk betaald hebt. Neem het ons dan vooral niet kwalijk en laat ons dat middels een briefje of een mailtje weten. Het is voor ons het allergemakkelijkst en goedkoopst indien je zelf je abonnementsgeld naar ons overmaakt: zeventien-en-een-halve euro op postbanknummer 5349231 tnv Kleintje Muurkrant in DenBosch. Met veel dank en groeten, het muurkrantkollektief.

krantennietjes

Aangezien we hier bij 't Kleintje nogal wat dossiers vol krantenknipsels aanleggen over de meest fantastische onderwerpen (en dat al sinds 1980!) is er - sinds het kleinere formaat van een aantal landelijke dagbladen waaronder het Brabants Dagblad - een groot probleem ontstaan. Regelmatig raken medewerkersters van het muurkrantkollektief ernstig aan vingers, handen en muizen gewond vanwege de nietjes in die kleinere kranten. Het grote voordeel van de kleinere kranten - minder knippen - er staat namelijk aantoonbaar minder in de kleinere kranten en dat scheelt dus een hoop werk - wordt teniet gedaan door de problemen der nietjes.

Spaarlampen

Ik vertrouw ze allemaal voor geen eurocent. Eerst duwen ze ons decennia geld- en energieverslindende gloeilampen door de strot, dan weer liggen de winkels vol peperdure spaarlampen die helemaal niet zo lang meegaan als dat er op de doosjes staat. De lampen die werkelijk iets qua energiebesparing uitmaken (led-lampen) zijn nog steeds niet in de winkel te krijgen maar alleen via omwegen voor heel veel euro's te bestellen... Hier klopt heel veel niet. Wie zoekt dat eens uit? Een verse appeltaart en een levenslang gratis abonnement op het papieren Kleintje zijn je deel.
Het volgende stukje is eerder verschenen in Kleintje Muurkrant nr 270, 17 februari 1994 en dat hadden we overgetiept uit Allicht, nummer 4, winter 1993: "volgens de reclame is een spaarlamp zuiniger dan een gloeilamp. Een gloeilamp (van 25 watt) levert dezelfde lichtopbrengst als een PL5-spaarlamp (van 5 watt). Maar in werkelijkheid verbruikt een PL5-spaarlamp 11,6 watt, ruim twee maal meer dan de reclame belooft. De energiebesparing van 54% is dus veel minder dan de beweerde besparing van 80%. Navraag bij de PGEM in Arnhem bevestigde dit feit: de kleinere spaarlampen (van 5 en 7 watt) zijn relatief veel minder zuinig dan de grotere uitvoeringen. Maar er is nog een merkwaardig feit bij de onderlinge vergelijking van gloeilampen en spaarlampen. Gloeilampen produceren naast licht ook warmte, spaarlampen leveren nauwelijks warmte. Een laboratorium-proef bracht de volgende resultaten aan het licht. Een kamer van 3 bij 3 meter wordt achtereenvolgens verlicht met 12 gloeilampen van 25 watt, en 12 spaarlampen van 5 watt. De gloeilampen hebben elk een glasopppervlak van 54 vierkante centimeter, de spaarlampen elk 12,5 vierkante centimeter. Samen tellen de gloeilampen 648 vierkante centimeter en de spaarlampen 150 vierkante centimeter. Het verschil in oppervlak en warmtegevend vermogen zorgt er voor dat de kamer bij de gloeilampopstelling 3 graden warmer wordt dan bij de spaarlampen. In de laatste situatie moet er dus bijgestookt worden om eenzelfde kamertemperatuur te krijgen. De rekensom is gemakkelijk gemaakt: om in deze kamer een temperatuurverhoging van 3 graden te realiseren is ongeveer 2 kubieke meter aardgas nodig. Natuurlijk geldt het warmte verhaal alleen tijdens het stookseizoen, van september tot april. Zijn spaarlampen dan nog voordelig? Of worden gloeilampen oneigenlijk gebruikt als verwarmingselement?

speculaas

Ik krijg altijd goede zin van beurskoersdalingen, hoe zou dat toch komen? Jaloezie jegens de snelverdieners? Kortzichtigheid van mij om niet eerst te denken aan de vele zielige malloten die zich hebben laten verleiden hun spaarpot in een luchtbel leeg te schudden? Plaatsvervangende schaamte vanwege de domheid om te geloven in altijd maar stijgende winstkansen en de geeuwhonger naar meer, meer en nog meer? Ik weet het niet, maar het is iedere keer zo... schabouwelijk maar waar. Instortende beurskoersen leveren mij glimlachen en een goed gevoel op. Ik voorspel ook al jaren dat de hele boel met donderend geraas inelkaar stort, binnenkort te beginnen met het woekeren der huizen. Deze weken betekenen dus voor mij gelukkige dagen. Zenuwachtige grootgeldverdieners die haastig roepen dat er niks aan de hand is en miezerige, bleek en uitgedroogde dagtraders die hun windhandel pogen door te schuiven naar de volgende loser. Heerlijk! Chinezen die op de rem trappen omdat de economie aan het aanbranden is (moet je die sloppenwijken daar zien!). Hollandse overheidsinstanties die proberen de kapitalistische gieren in toom te houden en bankdirecteuren die eindelijk in de gaten hebben dat je niet iedereen ongestraft een hypotheek kunt verlenen waarvan zelfs een lagere school bezoeker kan inzien dat ie dat nooit van zijn langzalzeleven terug kan betalen. Prachtvol!

EU-referendum

Het samenwerkingsverband "Ander Europa" is een petitie gestart waarin de Tweede Kamer wordt gevraagd een referendum te organiseren over een nieuw Europees verdrag dat in de plaats komt van de Europese Grondwet. De initiatiefnemers vinden dat de kiezers (die zich in 2005 in grote meerderheid uitspraken tegen de Grondwet) zich ook over een nieuw verdrag moeten uitspreken. De verwachting is dat er door de EU gewerkt gaat worden aan een gecondenseerde versie van de Grondwet zonder de titel "Grondwet". Omdat dit nieuwe verdrag geen Grondwet meer heet, hoeft het ook niet aan een referendum onderworpen te worden, zo is de redenering van velen. "Ander Europa" vindt dat het bij voorbaat duidelijk moet zijn dat ook een nieuw verdrag weer aan een referendum wordt onderworpen. Daarbij sluit ze aan bij de opvatting in het PvdA-verkiezingsprogram waarin staat: "De uitslag van het referendum over de grondwet was glashelder. De PvdA zal niet accepteren dat er via een omweg toch aan gemorreld wordt. Voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag is een nieuw referendum nodig." De tekst van de petitie luidt: op 1 juni 2005 gingen wij naar de stembus om ons uit te spreken over de Europese Grondwet. Een grote meerderheid stemde tegen. Nu werken de lidstaten van de Europese Unie aan een 'oplossing' voor het Nederlandse en Franse NEE tegen de Europese Grondwet. Wat daar uit zal komen is nog onzeker, maar waarschijnlijk wordt het een nieuw EU-verdrag. Wij verzoeken de Tweede Kamer over dit nieuwe verdrag opnieuw een referendum te organiseren, zodat wij als kiezers ons erover uit kunnen spreken. Meer informatie is te vinden op www.wijwillenreferendum.eu
In dit Kleintje zit bijgevouwen (als alles tenminste is goed gegaan) een exemplaar van de "Sociaal Europa" krant. Een "krant van de Euromarsen tegen de bestaansonzekerheid, armoede en sociale uitsluiting". Een uitgave van de Stichting voor een Sociaal Europa. De krant is verschenen in een oplage van zestig-duizend exemplaren (!). Is die krant al uit dit Kleintje verdwenen en je wilt 'm toch hebben dan kun je de redactie van 't Kleintje even mailen, dan sturen we je er eentje toe: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Autoverminderaars

Steeds meer niet-autobezitters pronken met het bezit dat zij niet hebben. Duizenden fietsen in heel Europa zijn getooid met een sticker "Een auto minder!", "One Less Car!" of "O jedno auto min!" De stickers maken zichtbaar hoeveel mensen daadwerkelijk bijdragen aan de oplossing van de klimaatproblemen, aan verkeersveiligheid, een schonere lucht, een rustiger wereld. Ook heeft deze groep voldoende aan een veel kleinere hoeveelheid asfalt en beton. Tot dusverre kregen de autoverminderaars maar weinig aandacht, omdat zij niet beschikken over een groot zwaar luidruchtig opvallend metalen obstakel dat alle aandacht vraagt. En eerlijk gezegd willen de meeste autoverminderaars ook niet zo dominant op de voorgrond. De sticker op de fiets van drie bij dertig centimeter is precies groot genoeg om het niet-bezit van de autoverminderaar te signaleren zonder opdringerig te worden. De stickers "Een auto minder" zijn ontworpen door de internationale organisatie "Car Busters", die in Praag is gevestigd. De stickers zijn verkrijgbaar in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Kroatisch, Nederlands, Noors, Pools, Roemeens, Servisch, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds. In Nederland zijn de stickers verkrijgbaar bij "Omslag" in Eindhoven. Bestellen kan door 50 eurocent per sticker plus één euro verzendkosten over te maken op giro 753665 van Omslag in Eindhoven. Vermeld "Een auto minder!" of bestel via www.omslag.nl (meer over dit onderwerp op www.carbusters.org)

Beperkt houdbaar

Internationale vrouwendag 2007. Acht Maart was een toepasselijke dag om de documentaire "Beperkt houdbaar" op de beeldbuis te vertonen. Sunny Bergman maakte deze documentaire waarin het steeds absurdere schoonheidsideaal over en van vrouwen ter discussie wordt gesteld. Razendsnelle ontwikkelingen in de plastische chirurgie genereren nieuwe mogelijkheden je lichaam aan te passen aan de heersende norm. Daarnaast dragen ontwikkelingen in de beeldverwerkingstechnologie bij aan het veranderen van deze schoonheids norm. Dit alles heeft geleid tot een groeiende kosmetische industrie waarin miljarden dollars en euro`s omgaan. In Los Angeles is op iedere straathoek een plastische chirurgie kliniek te vinden waar vrouwen hun borsten kunnen laten vergroten, billen kunnen laten opspuiten, schaamlippen kunnen verkleinen of andere oneffenheden weg laten werken. Operaties die klanten duizenden dollars kosten leveren de chirurgen gigantische inkomens op. Een in de documentaire geïnterviewde chirurg verdient 350.000 dollar per maand. Met een grote grijns vertelde hij dat hij over drie jaar op het strand ligt terwijl twee compagnons hem een miljoen per jaar zullen opsturen. Big business in het wilde westen, terwijl een 15 jarig meisje zich laat interviewen over haar ingreep omdat ze dan 2000 dollar korting krijgt van de chirurg. Waarom laten zoveel vrouwen zich verbouwen, kun je je afvragen. Feministen die de vrouwenbeweging in de jaren zeventig en tachtig hebben meegemaakt verbazen zich in de documentaire erover hoe het schoonheidsideaal op een dergelijk grote schaal post heeft weten te vatten. Geïnterviewden dachten dat ze deze emancipatiestrijd inmiddels wel hadden gewonnen. Niets bleek minder waar. In ieder geval speelt de reclame en mode industrie een grote rol bij de beeldvorming. Vrouwenbladen en reclames op TV laten meestal onwaarschijnlijk 'mooie' vrouwen zien. Vroeger waren dit foto's van echt bestaande vrouwen, echter tegenwoordig wordt er met de computer zoveel aan de foto's geknutseld dat de echtheid ver te zoeken is. Juist aan een schoonheidsideaal wat gebaseerd is op deze gemanipuleerde beelden proberen vrouwen dan te voldoen. Een onmogelijke taak, maar eentje die wel kan leiden tot minderwaardigheidsgevoelens. Sunny sluit de documentaire af met een oproep tot actie over te gaan. Terecht want het is broodnodig iets aan deze wildgroei aan misleidende producten en ingrepen te doen. Op de website www.beperkthoudbaar.info kun je actieplakband bestellen om reclame borden mee vol te plakken. Ook kan je je ervaringen delen en kan er een vragenlijst ingevuld worden waarmee geprobeerd gaat worden producenten van kosmetische producten aan te pakken. Ik zou zeggen, bekijk de documentaire een keer rustig. Dit kan helemaal gratis vanaf de website www.beperkthoudbaar.info (Herman van Wietmarschen op www.biopolitiek.nl)

gentech koolzaad

Op www.gentechvrij.nl is de tekst van een petitie te vinden aan de ministers van VROM en LNV: "Wij willen niet dat dit gentech koolzaad en elk ander gentech gewas, dito zaden of andere afleidingen daarvan, geïmporteerd, op de markt gebracht, gecultiveerd (aangeplant) of verhandeld zullen worden in Nederland. Nederland moet gentechvrij blijven, zodat het milieu gespaard blijft van ongewilde vermengingen of uitkruizingen van biologisch -, traditioneel - en gentech zaad en pollen, afleidingen daarvan of andere onvoorziene gebeurtenissen. De biologische - en traditionele landbouw kunnen dan blijven voortbestaan. En dat de veestapel en wij niet bloot zullen staan aan onverwachte consequenties die inherent zijn aan het planten, verhandelen en consumeren (gezondheid!) van deze gentech gewassen, nu en in de toekomst. Wij zijn als consument belanghebbenden."

Opperhoofd

Indianen, zo denkt menigeen, zijn een beter soort mensen: niet egoïstisch, milieuvriendelijk. Okee, ze roken, maar doen dat wel ten dienste van de vrede. En ze kunnen ontzettend goed bezorgd naar de horizon turen. Die karikaturale verering vond ondermeer gestalte in de publicatie van een toespraak van het Indiaanse opperhoofd Chief Seattle die in 1854 zou hebben gezegd: "Hoe kun je de aarde bezitten, hoe kun je de lucht bezitten?." Uit deze woorden spreekt een immaterialistische houding die veel westerse twijfelaars enorm aan spreekt. Precies wat ze verwachten van een wijs opperhoofd. Lastig is alleen dat het opperhoofd Seattle deze woorden nooit heeft gesproken. Hij hield in 1854 weliswaar een toespraak, maar daarin legde hij juist uit dat hij wel degelijk het land wilde verkopen (sommigen zien hem daarom als collaborateur). Maar wat hij precies zei is nogal ongewis want hij sprak in een dialect dat eerst in een ander dialect moest worden omgezet alvorens het in het Engels kon worden vertaald en opgeschreven. Veel doet dat er niet toe want deze zinnen komen helemaal niet uit die toespraak maar uit een filmscript dat ene Ted Perry begin jaren zestig schreef voor een Amerikaanse kerk die behoefte had aan een film over "het milieu". Perry werd wel geïnspireerd door Chief Seattle, maar bedacht de tekst voor negentig procent zelf. Van Chief Seattle weten we verder dat hij later in zijn leven katholiek werd, hetgeen je doet afvragen hoe Indiaans hij zich eigenlijk voelde. Het is al veel langer bekend dat deze zogenaamde wijze woorden uit een filmscript stammen, maar desondanks zie je her en der op het internet nog allerlei mensen die volharden in dit geromantiseer. Ach zou je zeggen, zo gaat dat met 'urban legends'. Totdat je leest dat ons nationale milieuopperhoofd, de heer Klaas van Egmond, hoofd van het Milieu en Natuur Planbureau in een recent stuk voor "Liberaal Reveil" (van de VVD) ook weer in deze val getrapt is en verwijst naar de wijze woorden die nooit gesproken zijn. Dat is verontrustend om een aantal redenen. Blijkbaar checkt Van Egmond de bronnen van zijn stukken niet en dat is op zijn niveau toch eigenlijk een doodzonde. Als hij dat wel had gedaan had-ie ook ontdekt dat de indianenstammen waar hij nu naar verwijst geen overheid kenden (en daar verwacht hij juist ontzettend veel heil van) en helemaal niet zo milieuvriendelijk waren. In het boek "1491" wordt uitgebreid gedocumenteerd hoe de pre-columbiaanse indianen het milieu net zo naar hun hand zetten als wij, gesmade bleekgezichten en dat ze bijvoorbeeld de bison zo overbejaagden dat deze daardoor met uitsterven werd bedreigd. Je wordt er niet vrolijk van dat een van de belangrijkste milieuwetenschappers van ons land zich blijkbaar laat inspireren door dergelijke naïeve filosofietjes. Zou dat doorwerken in zijn beleidsadviezen? (Theo Richtel - milieuscepticus - www.richel.org)

Hema kopen?

De Schone Kleren Kampagne roept consumenten op gezamenlijk de HEMA te kopen. Het grootwinkelbedrijf wordt door investeerder Maxeda afgestoten. Dit geeft volgens de Schone Kleren Kampagne de unieke mogelijkheid twee vliegen in één klap te slaan: de HEMA wordt écht Hollands gehouden, en het beleid op gebied van arbeidsomstandigheden kan revolutionair worden verbeterd. Iedereen vindt de HEMA leuk. Terecht, ze hebben mooie, degelijke spullen voor een normale prijs. Kortom, de HEMA is echt Nederlands: de winkel van het volk. Voor de zomer moet de HEMA verkocht zijn, en niet persé aan de hoogste bieder. Maxeda (onderandere V&D, De Bijenkorf, Praxis en Hunkemöller) vindt het belangrijk dat de HEMA haar eigen, eerlijke identiteit behoudt. En daar kan het volk nu juist voor zorgen. Want eerlijk en degelijk betekent dat voor de spullen niemand heeft geleden. De kleren, de elektronica, het speelgoed: hoogstwaarschijnlijk gemaakt door mensen die worden uitgebuit. HEMA heeft nooit serieus geprobeerd goede arbeidsomstandigheden in te voeren. Integendeel, de HEMA heeft zich aangesloten bij een zwak, door bedrijven gecontroleerd, systeem van arbeidsinspectie. Dit terwijl een belangrijk deel van het assortiment wordt geproduceerd in lagelonenlanden waar de arbeidsomstandigheden vaak erg slecht zijn. Op het gebied van kleding zijn daar vele schrijnende voorbeelden van, zoals zware onderbetaling en langdurig overwerk. De Schone Kleren Kampagne geeft de Nederlandse consument nu dè kans daar iets aan te doen. Door een gecoördineerde actie op te zetten om gezamenlijk de HEMA te kopen kan het beleid worden veranderd. Marieke Eyskoot van de Schone Kleren Kampagne: "Zou het niet heerlijk zijn bij de HEMA te gaan winkelen, en te weten dat je alles met een gerust hart kunt kopen? Dat is nu absoluut niet het geval." De aankoopprijs van de HEMA wordt geschat op 1 miljard euro. Dat betekent dat voor zo'n 60 euro per Nederlander de HEMA in collectieve handen komt. Maar natuurlijk kun je ook een half aandeel nemen, er heel veel kopen, of een stuk HEMA cadeau doen! Schone Kleren Kampagne-coördinator Floris de Graad: "Mochten we het miljard niet halen, dan zetten de gezamenlijke HEMA-klanten zoveel druk op de nieuwe eigenaar dat ze niet om ons heen kunnen. ECHT HEMA betekent eerlijk voor iedereen!" Inschrijven op aandelen kan via www.schonekleren.nl/hema. Daar wordt ook achtergrondinformatie verschaft, wordt bijgehouden hoeveel geld er al binnen is en valt meer te vinden over de Schone Kleren Kampagne, een actie-organisatie voor betere arbeidsomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie.

Aldi voor de rechter

Aldi moet de rechter binnenkort uitleggen waarom de chauffeurs op het distributiecentrum in Culemborg elke zaterdag moeten werken. Volgens FNV Bondgenoten, die over deze maatregel een proces aanspande tegen het Duitse supermarktconcern, laat de CAO slechts toe dat een chauffeur één zaterdag per maand werkt om Aldi-filialen te voorzien van levensmiddelen. Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg zegt dat het uitzonderlijk voor de supermarktbranche is dat de rechter er aan te pas moet komen. "Aldi is de uitzondering. Met dat bedrijf valt niet te praten." De bond ziet geen andere mogelijkheid dan een proces omdat de directie niet van plan is haar beleid te wijzigen. In februari werd Van der Ploeg de toegang ontzegd tot het distributiecentrum van Aldi in Best waar hij wilde vergaderen met de belangengroep Logistiek, een zelforganisatie van werknemers van de vestiging. Dit en het feit dat het de belangengroep nog steeds verboden is om bijeen te komen in het Aldi-gebouw is in strijd met de afspraken die Aldi, bonden en belangengroep enkele jaren geleden maakten en die zijn vastgelegd in een contract. Henk van der Ploeg: "Al jaren voeren we een strijd met het Aldi-concern, want ze zien ons liever gaan dan komen. Werknemers worden onder druk gezet, de naleving van de gemaakte afspraken deugt van geen kant." Nieuwsberichten over Aldi spreken niet alleen van niet-nagekomen afspraken en het negeren en tegenwerken van de zelforganisatie van werknemers, maar ook van intimidatie, misleiding en wurgcontracten. De bonden voelen zich al geruime tijd gedwongen hun toevlucht te zoeken tot de rechter. Dat gebeurde bijvoorbeeld nadat Aldi begin maart 2004 het actieve vakbondskaderlid Willem van den Broek ontsloeg nadat deze in een radio-uitzending kritiek op het arbeidsomstandighedenbeleid van Aldi had gegeven. De discounter moest dit besluit echter ongedaan maken na tussenkomst van de rechter. En drie jaar geleden vochten de bonden met Aldi al voor de rechtbank een conflict uit over de zogenaamde wurgcontracten van de discounter. Het bedrijf verplichtte bedrijfsleiders destijds contracten te tekenen, waardoor ze gedwongen werden om structureel te veel uren te maken. De datum van de nieuwe rechtszaak is nog niet bekend. (meer informatie op de website van FNV-Bondgenoten: www.fnvbondgenoten.nl - onder zoekterm "Aldi" en kijk op www.supermacht.nl)

Anti-nazi symboo

Het dragen van het swastikasymbool is in Duitsland niet verboden zolang er een streep doorheen staat. Dat heeft het Bundesgerichtshof in Karlsruhe deze maand bepaald naar aanleiding van een aanklacht tegen een distributeur van antinazi materiaal. Het hof verwierp hiermee een eerdere beslissing van een rechtbank in Stuttgart, die in september vorig jaar een producent van stickers, buttons en t-shirts tegen extreem-rechts tot een boete van 3200 euro veroordeelde, omdat hij nazisymbolen had gereproduceerd. Dat het gaat om swastika's met een duidelijk kruis erdoorheen of swastika's die in een vuilnisemmer belanden, deed er volgens die rechter niet toe. Het Bundesgerichtshof zet nu een streep door deze veroordeling. Volgens het hof zijn de activiteiten van de producent niet strijdig met de achterliggende gedachte van het Duitse verbod op nazi-symbolen - de afkeuring van het naziregime - en is het zeer onwaarschijnlijk dat neonazi's misbruik zouden maken van zijn reproducties. Er rust in Duitsland een "fundamenteel taboe" op de reproductie van nazisymbolen. "Het gevaar van gewenning is altijd aanwezig", zei de rechter. Producent Jürgen Kamm van Nix-Gut die het anti-nazimateriaal te koop aanbiedt via internet, zei destijds na zijn veroordeling niet te kunnen begrijpen dat hij gezien werd als iemand die extreem-rechts probeerde te steunen. Augustus 2005 viel de politie het kantoor en een woning van het postorderbedrijf Nix-Gut binnen. Meer dan 10.000 spullen, waaronder alle catalogi, werden in beslag genomen. De schade bedroeg tussen de 60 en 80 duizend euro. Voor de medewerkers van Nix-Gut kwam deze inval als een totale verassing. Het Duitse postorderbedrijf is gespecialiseerd in punkmuziek en aanverwante spullen zoals t-shirts, opnaai-emblemen en buttons. Naast merchandising met punk gerelateerde afbeeldingen, verkoopt Nix-Gut ook merchandising met de afbeelding van een swastika in een verbodsbord. Door de huiszoeking en de procesgang heeft Nix-Gut de nodige publiciteit gekregen. Het postorderbedrijf lanceerde een speciale website voorzien van achtergrond informatie over de inval en aanklachten. Naast deze druk bezochte website werden er ook solidariteits t-shirts en cd's gemaakt. Ook bleef Nix-Gut doorgaan met de verkoop van de gewraakte t-shirts en buttons. (zie www.nix-gut.de & http://dagegen-bleiben.de met dank aan www.ravagedigitaal.org)

kwakzalverij

Op 17 februari 2007 kwam op het secretariaat van de Vereniging tegen de Kwakzalverij de lidmaatschapsopzegging per 21 februari van een prominent lid binnen. Betrokkene was al sinds de VSM-affaire uit 1994 lid en trad in 2003 toe tot de adviesraad van het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij. Ronald Plasterk, bioloog-geneticus en PvdA-politicus, maar ook bekend als columnist - eerst van Intermediair, later van De Volkskrant en Buitenhof - wordt minister van Onderwijs en zegt al zijn lidmaatschappen en nevenfuncties op. Het is een gevoelig verlies voor onze Vereniging, maar een goede zaak voor het landsbelang dat ons ook zeer ter harte gaat. Of er een verband bestaat met de toetreding van Plasterk tot het kabinet dat is ons niet bekend, maar een curieus feit is dat tot drie dagen voordat de definitieve tekst van het regeerakkoord tot stand kwam het concept-regeerakkoord (van de ChristenUnie, beschikbaar via de website van BNR) de paragraaf Volksgezondheid en zorg op pagina 39 de volgende passage bevatte:"Met betrokken partijen zullen afspraken en doelstellingen over preventie worden vastgesteld. In dat kader kan aan de orde komen het ontwikkelen van nieuwe verzekeringsvormen waarin het ondersteunen van een gezonde leefstijl, voorzorg, preventie en alternatieve geneeswijzen een plaats krijgen." In het definitieve regeerakkoord (op pagina 40) zijn uit deze opsomming de alternatieve geneeswijzen geschrapt. Dat scheelde dus maar een haar! (van de website www.kwakzalverij.nl)

van god los

Veel dingen zijn katholieken nadrukkelijk verboden en dus vergrijpen zij zich daaraan met des te meer enthousiasme. Zo verpoost de clerus zich tamelijk massaal op, voor hen, aangename wijze met onder meer misdienaartjes en gelovigen die hulp nodig hebben. Daar kunnen de geestelijken zelf niets aan doen. Het blad Echo der Liefde van de in Den Bosch gevestigde Roomse kruisvaardersstichting Kerk in Nood/Oostpriesterhulp Nederland opent in september 2002 het hoofdartikel met: "Het mysterie van de schuld" is erin geslaagd het gewaad van heiligheid van de Kerk te besmeuren. Vertaald: het is de Boze die het Kerkgewaad besmeurt, niet de priesters met hun geile vlekken. Iets verder: Toch valt het "Mysterie van de schuld" de Kerk opnieuw op boosaardige en dreigende wijze aan, zoals nu in de Verenigde Staten. Uit geld- en machtzucht profiteren gewetenloze tijdgenoten van enkele priesters en kloosterlingen. Media die de Kerk vijandig gezind zijn, overdrijven mateloos het aantal gevallen waarin priesters betrokken zijn. Ze willen het aanzien van de Kerk, waartoe nog steeds een vierde van de bevolking in de Verenigde Staten behoort, ondergraven. Velen vergeven het de katholieke Kerk niet dat ze het celibaat verdedigt en vecht tegen abortus, euthanasie en doodstraf. Ze haten de Kerk zoals de duisternis het licht. Bij de ongeveer één procent die beschuldigd werden van kindermisbruik, betrekken ze de hele clerus. Enkele honderden beschuldigden, van wie weinigen gerechtelijk werden veroordeeld, zijn aangegroeid tot bijna de hele clerus van 46.075 priesters in de Verenigde Staten. Men doet alsof dit vreselijke kwaad alleen de Katholieke Kerk betreft en geen teken is van het morele verval van onze zieke maatschappij. De statistieken tonen aan dat kindermisbruik in de meeste gevallen in familiekring plaatsvindt. Wij willen deze duivelse strategie, die de invloed van de media gebruikt, ontmaskeren. (...) Alsof één procent, en dat betreft dan nog slechts degenen van wie bekend is dat zij kinderen en behoeftigen beklimmen, niet al meer dan ruim voldoende is om je heel stilletjes in een hoekje hartstikke dood te gaan zitten schamen! Maar nee, dan trek je je bek open, roept "dat kindermisbruik in de meeste gevallen in familiekring plaatsvindt" en beschuldigt de media via een zweefkezenkreet als "het mysterie van de schuld" van een satanisch pact. Mag in dát duivels strategische medium even worden opgemerkt dat de naam Echo der Liefde zo wel een héél dubbele bodem krijgt?

Twee-en-eenhalfjaar later opent de Echo der Liefde in januari/februari 2005 het hoofdartikel met: "De jonge priester was moedeloos: "Ik verdraag het niet meer", zei hij tegen de kardinaal. "Ik verdraag het niet meer dat ze mij aanstaren omdat ik priester ben en dat ik op hun gezicht de vraag lees: ben ook jij een kinderverkrachter?" Vele priesters ervaren hetzelfde. De campagnes in de USA en ook in Europa hebben diepe kloven van angst en onzekerheid geslagen in de ziel van vele van deze jongemannen. Het is bijna als een Kaïn-teken. Velen wagen zich niet meer in priesterkledij op straat en wat erger is: ze hebben hun onbevangen verhouding met kinderen en jongeren verloren. Men heeft hen de onbevangenheid van de kinderen Gods ontnomen. In de huidige ideologiestrijd zijn dat de overwinningen van het kwaad." Wéér zijn het de anderen, "het kwaad", dat overal de schuld van is. Tegenwoordig komt het onderwerp in Echo der Liefde nauwelijks meer ter sprake. Volgens de beste Goebbeliaanse traditie wordt thans ter afleiding ingehakt op een zondebok die tot op het bot wordt uitgebeend: de islam. (zie de rubriek "Kleintje Actueel" op www.stelling.nl/kleintje)

spass-guerrilla

Neonazi's zijn in Duitsland een ernstige zaak. Ze nemen drastisch in aantal toe en een van hun voornaamste hobby's is het doodslaan van mensen, en dat laatste mag je letterlijk nemen. Gelukkig is er ook een sterke antifascistische beweging, die de nazi's van de straat probeert te houden. De vraag is: hoe? Door alleen voortdurend de confrontatie aan te gaan, loop je de kans ze tot een underdog te maken, waarvoor dan weer mensen sympathie gaan krijgen die dat anders misschien niet zouden doen. Bovendien geeft het die griezels weer de kans om stoer terug te doen, wat een aantrekkingskracht op een deel van de Duitse (vooral mannelijke) jongeren schijnt te hebben, die dan ook zin krijgen om zich bij de kale knokkers te voegen. De vraag is dus of er ook andere methodes zijn om het extreemrechtse gepeupel te bestrijden, zoals uit het arsenaal van de 'kommunikationsguerrilla'. In dit filmpje (www.polylog.tv/videothek/videocast/2316) worden voorbeelden van dat soort tactieken getoond en wordt een debat gevoerd over de vraag of het wel mag, nazi's belachelijk (proberen te) maken? En hier staat ook een heel mooi voorbeeld van grimlachen: www.youtube.com/watch?v=XCQxjWnVsIA

Star Wars

Frank Zappa zong ooit 'Star Wars won't work'. Wijze woorden. Helaas is hij nooit president van de Verenigde Staten geworden. Republikein Ronald Reagan wel en die bedacht op een zonnige morgen in zijn zomerhuis het plan om een scherm boven zijn vaderland te bouwen die ervoor moest zorgen dat vijandige raketten nooit het Amerikaanse luchtruim mochten penetreren. Wellicht synoniem voor zijn impotentie. De Europeanen haalden lachend hun schouders op. Die gekke Reagan.
Democraat Bill Clinton voelde zich tijdens het einde van zijn loopbaan geroepen om een stevig stukje te lobbyen in Europa voor het aloude Star Wars plan, het Strategic Defense Initiative (SDI). Als HIJ niet meer mocht penetreren, dan niemand meer. De Europeanen haalden hem lachend binnen.
President George W. Bush heeft een regering die bloedserieus is over SDI, al heet het nu NMD (National Missile Defense). Europa stopte plotseling met lachen totdat de VS voorstelde om samen te werken. Dat was dan weer leuk voor Europa. Alleen Rusland gromt nog wat.
Is er misschien iemand die vermoedt dat zo'n vreselijk duur project wellicht een ander doel nastreeft? Want zeg nou eerlijk, miljarden dollars pompen in een 'scherm' over Amerika dat een raket van Noord-Korea of Iran - niet direct Amerika's buren - moet tegenhouden, kun je toch echt niet serieus nemen. Toch herhalen journalisten dat steeds. Iran en Noord-Korea: zo'n beetje de laatste landen op Aarde die geen vriendjes van de Amerikanen zijn. Zouden er wel nucleaire raketten bestaan die zo'n afstand ongemerkt kunnen overbruggen?
Is het NMD project dan misschien een dekmantel? De Duitse dokter Jonathan Tennebaum is daarvan overtuigd. Hij verbindt het NMD project met een geavanceerd arsenaal elektromagnetische wapens, omdat dezelfde technologie wordt gebruikt. Lichamen vernietigen brengt teveel weerstand op onder de bevolking. Het individuele denken vernietigen, dat heeft veel meer potentie. Deze keer geen massademonstraties zoals die begin jaren tachtig tegen de atoombom en neutronenbom werden gehouden. Van een bom weet iedereen wat daarvan de impact is. Van onzichtbare elektromagnetische wapens weet niemand iets af.
Maar ook nucleaire wapens blijven de charme houden van de machthebbers in deze wereld. De oorlogszuchtige Bilderberg-ontkenner Tony Blair heeft met zijn parlement eerder deze maand een nieuwe generatie duikboten met nucleaire wapens van de Amerikanen besteld, met een totale vernietigingscapaciteit die je kan vergelijken met 1400 Hiroshima bommen. Als het om globale dreigingen gaan, dan is volgens mij de milieuvervuiling een grotere vijand dan de Russen, Koreanen of de moslims in Iran. Maar voor het terugdringen van het broeikaseffect heeft Tony Blair ook een oplossing: het Britse volk overtuigen dat ze hun apparaten niet in de stand-by stand moeten laten staan. De industrie en de auto's mogen hun gif de lucht in blijven pompen, als je dvd en tv maar uit staat tijdens de uren dat je niet kijkt. Dan komt alles weer in orde met de wereld.
Zouden die elektromagnetische golven onze intelligentie al hebben aangetast? (Dennis Rodie)

niet meer van deze tijd

De Partij voor de Vrijheid wil verbieden dat rechters, officieren van justitie, politieagenten, ambassadeurs en militairen een dubbele nationaliteit hebben. Daarmee geven Wilders en de zijnen in feite aan geen boodschap te hebben aan een gezegde als "gedane zaken nemen geen keer". Het berufsverbot hoort immers bij de tijd die wij godzijdank in 1945 definitief achter ons hebben gelaten! Tot een politieke vertaling daarvan is het echter nog steeds niet gekomen, zoals het rumoer rond de PVV bewijst. Die broodnodige vertaalslag wordt echter niet tegengehouden door deze vrijheids(!)partij, maar door ons partijpolitieke bestel, dus door alle(!) partijen. Deze houden zich namelijk primair bezig met de waan van de dag, waarvan de discussie over de dubbele nationaliteit een sprekend voorbeeld is, ten koste van de werkelijkheid of waarheid. Wat dat betreft wordt het allengs duidelijker dat wij ons, als mensheid, in een onomkeerbaar (want evolutionair!) proces van mondialisering bevinden. Langzaam maar zeker groeien wij daardoor toe naar mondiale eenheid in mondiale verscheidenheid. Dus naar een ware family of men, ofwel de democratie in optima forma, waar de Verenigde Naties sinds 1945 symbool voor staan. Via ons partijpolitiek bestel zal dit alom onderschreven democratisch eenheidsideaal echter nooit van de grond kunnen komen, omdat partijen nu eenmaal op macht in plaats van op eenheid gericht zijn. Het wordt dan ook tijd dat de media hun democratische waakhondfunctie waarmaken, door met elkaar een publieke discussie te starten over een stelling als: "Ons partijpolitiek bestel is niet meer van deze tijd, omdat het geen afspiegeling is van de tijdgeest, die gericht is op wereldomvattende eenheid en daardoor boven de partijpolitiek staat". Kortom, om de mondiale eenheid (onder VN-vlag) in het vizier te krijgen, zullen we onze hoop niet moeten vestigen op de politiek (die bovenstaande stelling nooit zal lanceren), maar op de media als waakhonden der democratie. In het bijzonder denk ik daarbij aan de publieke omroep. Programma's als NOVA-politiek lenen zich door hun grote bereik bij uitstek voor die waakhondfunctie. Er daarbij van uitgaande dat dit soort programma's niet zijn bedoeld als propaganda voor de tijd- en plaatsgebonden parlementaire democratie, dus als verlengstuk van het perspectiefloze (want achterhaalde!) bevoegde gezag. (Wouter ter Heide)

Re-integratie

Een hoopje leugen
voor de zeugen
van verdriet
een schamper pogen
van de drogen
Maatschappij
om een voorraad
nieuwe TBR
te scheppen bij verbod op slavernij
bij gebrek aan deugdelijke omgang
in hun gretige opvang
naar beneden schoppend
op de cirkel weerloosheid
die hun boosheid en hun angst
niet meer kunnen luchten
en vervolgens vluchten
in dat bed voor hun
gespreid
re-integratiebeleid

(door kanariepietje)

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 422, 6 april 2007