Skip to main content
  • Archivaris
  • 401

Brigate Rosse Olandese

Het hing al een tijdje in de lucht. Het werd onvermijdelijk. En nu is het dan zover: de Brigate Rosse Olandese is opgericht.
Zonder het zelf te beseffen heeft deze gewapende tak van de onderbuik dan wel van de kinderen van het verlichte weldenkende deel der natie vier founding fathers: Jan-Peter Balkenende, Thom de Graaf, Volkert van der Graaf en Mohammed B.

Politiek en bestuur in Nederland lijken als twee druppels water op het Italiƫ van eind jaren zestig. Een verstikkend regentendom onder reactionaire christen-democratische leiding. Instabiele parlementen met daaraan gekoppeld een braindrain. Politieke moorden, letterlijk en figuurlijk. Stuiptrekkingen in de senaat. Een in pluche en regentendom vastgelopen sociaal-democratie. Een van het buitenparlementaire werk vervreemde linkse oppositie. Geen kaliber in parlement, kabinet en bestuur.
Lichtgewichten alom. Neem nou Thom en Ed. De een heeft het tactisch inzicht van een zoutpilaar en kan nog geen Smart wegzetten op het Rode Plein; de ander komt schaamteloos op voor de sociaal-democraten die op het gemeentepluche willen blijven zitten.
Het kan zijn dat uw columnist ernaast zit want de heren (!) commentatoren van de pers meenden dat het de afgelopen weken over de grondwet, of iets inhoudelijks, of de verhouding tussen Eerste en Tweede Kamer ging. Uw columnist volhardt er echter in dat het ging om een clash tussen twee minkukels; en dat pers en parlement als derde en vierde minkukel dit amper ontmaskerden.

Het CDA ruikt weer fris naar de jaren 60 van de vorige eeuw; jaren 50 zelfs kopte Humo. D66 heeft niets geoogst binnen paars en nu nog minder onder Balkenende. Deze twee partijen en vooral de magerte van hun voorlieden, 'n Donner, 'n Balkenende, 'n Dittrich (ach arme), 'n De Graaf, hebben samen met twee kogelregens het autochtone terrorisme een dienst bewezen.

De oprichtingsbijeenkomst was in stijl. Zwarte kistjes; meer mannen dan vrouwen; 020 voerde weer het hoogste woord; twee cellen kwamen met oude brandweerwagens (jaja met de fallussen erop); en er werd weer veganistisch gegeten, maar ditmaal wel met een pilletje ernaast.

Tip voor de DKDB, BSB, BBE, BBE-M, BBE-Kmar, BBE-Politie, BBE-SIE en al die andere al dan niet geprivatiseerde persoonsbeveiligers: Let wat meer op knieschijven de komende tijd. Ietsje lager kijken dus.

Zand

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 401, 8 april 2005