Skip to main content
  • Archivaris
  • 360

Het gaat hartstikke goed!

Als overrijpe of rottende appels zijn ze gevallen, de wethouders alhier in de Brabantse hoofdstedelijke metropool: Van Onck (Groenlinks) weg en Paanakker (Bosch Belang) weg en dat min of meer als gevolg van stenengooiende jongeren.

door De Gek met 't Hondje

Niet groen en helemaal niet links, veel praten uiterst weinig daden, van Onck de wethouder van de slappe thee, niks gemerkt van een socialer gemeentelijk beleid, eerder het tegenovergestelde. Een bestuurlijk lijk wethouder Paanakker, geen hond die er iets van merkt of hij wel of niet wethouder is. Toch wordt hij de lijsttrekker van zijn partij voor de komende verkiezingen, om je ziek te lachen. Een bruisend partijtje, dat Bosch Belang.
Dan wethouder van Beers (CDA). De heer van Beers heeft zich de afgelopen jaren als wethouder van publieke werken zo bestuurlijk sufgeneukt met het asfalt- en betonbedrijfsleven dat hij echt geen verstandig woord meer kan uitkramen. Het gaat hartstikke goed in deze stad! bralt hij en verlaat vervolgens het zinkende schip om burgemeester van Mill (Oost Brabant) te worden. Jawel, van Beers is tegenwoordig burgemeester van een afgelegen onguur bioindustrieel oord, kan hij voor de afwisseling het de komende jaren gaan doen met de heren van het BSE-MKZ bedrijfsleven. Dolle pret dus voor burgemeester van Beers, het gaat hartstikke goed.
Mag de gek met het hondje het Bossche gezag hartelijk feliciteren met deze grandioze prestatie? De ene bestuurlijke stommiteit na de andere en zie: 's-Hertogenbosch bestaat!
Neem bijvoorbeeld burgemeester Rombouts, die man kan echt alleen denken in termen van paleiskwartieren, kantoorparken, snelwegen en winkelhorecatoeristenpret, zodat hij op den duur helemaal vergeet dat hij ook hoofd van de politie is. Ik was het eveneens vergeten, echter de gebeurtenis - een dodelijke politiekogel- maakte hem onaangenaam wakker uit zijn betonslaapje en wat deed hij? Een voetbalwedstrijd verbieden, jawel een voetbalwedstrijd verbieden! Hij wilde natuurlijk zo snel mogelijk weer doorgaan met slapen. Een wedstrijd spelen is namelijk uitsluitend voorbehouden aan de betonmolenmaffia, het hele jaar door en de complete stad als speelveld. De Stichting Brabant Wonen bijvoorbeeld mag vandaag ongestoord een wedstrijd organiseren in de Bartjes en morgen weer ergens anders, terwijl de burgemeester rustig doorslaapt en droomt van nieuwe paleiskwartieren aan de Ijzeren Vrouw en elders in de stad.
Ja, brallen, dat kan hij ook: 'Er is een trits van successen hier', bralt hij in het Brabantse sufferdje voor de grote vakantie. Zeker, hartstikke goed!
Dan de politie, hoge politiefunctionaris van Hoorn gezien op de tv tijdens het oproer? Het poldermodel loopt vol met bestuurlijke modder, wat zijn we in dit land toch diep gezonken dat dit soort troosteloze figuren, dergelijke wartaal uitkramende zwarte gaten op hoge posten bij de politie kunnen komen. Nog een wonder dat er niet meer politiekogels door de stad vliegen.

BBA
Andere pret nu, de BBA. Op het provinciehuis, -het andere binnen de stadgrenzen gelegen bestuurlijke moddercentrum-, zetelt een zekere heer Boelhouwer, gedeputeerde. Deze gedeputeerde (PvdA) wilde stiekem, ik herhaal, wilde stiekem de stadsdienst van Oss aan de BBA ontfutselen (deze stadsdienst werd tot mei van dit jaar verzorgd door de BBA) en doorschuiven naar een andere vervoermaatschappij (MTI), uiteraard een dubieuze maatschappij. Maar nu heeft hij met de gehele BBA geschoven, zo stiekem als maar mogelijk is, de gebruikelijke criminele politiek van een PvdA-bestuurder. Want volgens Boelhouwer, gesteund door de rest van het provinciebestuur, is de openbaar vervoersmaatschappij BBA gewoon koopwaar en mag daarom naar hartelust verkocht worden aan de hoogste bieder. Dus wat doet die bestuurlijke smeerlap? De BBA zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de opkoper. Om dit voor elkaar te krijgen moet het reizen met de bus voor de paassagier zo onaantrekkelijk mogelijk worden. Dat betekent minder busdiensten, terwijl daarbovenop de tariefszones van de bus worden verkleind, voorbeeldje: de rit 's-Hertogenbosch - Vlijmen kost nu nog 3 strippen, straks wordt dat 4 strippen; ziehier de bestuurlijke logica van Boelhouwer, hartstikke goed!!
De afgelopen vijftien jaar hebben de diverse stads- en provinciebestuurders en uiteraard het bestuurlijke geboefte in den Haag alle moeite gedaan om het openbaar stads- en streekvervoer effectief de nek om te draaien, zodat iedereen die maar kan de bus ontvlucht heeft. Jongeren kunnen in der geval nog niet de auto invluchten; neem tegenwoordig de bus of trein en kijk om U heen, het grootste deel van de reizigers bestaat uit jongeren (leeftijd ongeveer van 13 tot 25 jaar) zowel overdag als 's avonds en in het weekend.
Goed, ik moet hier de uitzending even onderbreken voor een zojuist binnengekomen bericht, er schijnt nog meer pret te zijn, ultieme dolle pret, ditmaal elders in de wereld.
11 september 2001, het land van de Permanent door de Steden Vliegende (politie-)Kogels, Washington, New York. Onbekenden beschieten enkele grote gebouwen...met vliegtuigen! Met liefst 4 passagiersvliegtuigen met passagiers aan boord evenals behoorlijk wat brandstof, drie toestellen treffen doel. Een nieuwe variant van het schot in Serajevo, we zijn nu definitief de nieuwe eeuw binnengetreden. Het pretkijken naar een Amerikaanse rampenfilm is voorbij, vanaf heden wordt het menselijk bestaan een rampenfilm. Een vette stap in de richting van de Joegoslavisering van de wereld, van de Balkanway of life, de strijd om de zones van de macht en het kapitaal. De trend is gezet met deze intelligente criminele superstunt; een gebeurtenis die vooral de jeugd tot de verbeelding zal spreken. Welke VS-jongere kijkt nog op van een vliegende kogel of een lijk? Kunnen ze dagelijks op de tv zien en vergeet de computerspelletjes niet, Pokémon!

zone-oorlog
Terug naar de criminele krabbelaars van de plaatselijke politiek aan deze kant van de oceaan, terug naar de zone-oorlog van Boelhouwer. Waarom kan hij zijn smerige oorlog voeren, dus grote zones voor de BBA-opkoper in ruil voor verkleinde zones naar de BBA-gebruiker? Omdat Boelhouwer zelf de meest riante zones bezit. Hij heeft de steun van het gehele provinciebestuur en vrijwel alle Statenleden (inclusief de steun van nietsnut Houben, commissaris van de koningin voor Noord-Brabant). Bovendien zal hij ongetwijfeld met zijn goedbetaalde bestuurlijke aambeien (PvdA: politiek van de ... inderdaad!) achter het stuur van een vette leasebak kunnen kruipen. En dan mag de busreiziger Boelhouwers politieke aambeien lekker gaan föhnen!
De vooral jonge busgebruikers, zoals hierboven beschreven, die soms dagelijks de bus nodig hebben om naar school of naar het werk te gaan, krijgen verkleinde zones door de strot gedouwd als beloning voor dat dagelijkse gezwoeg, met de groeten van het bestuurlijke geboefte op het Provinciehuis. Eens kijken hoelang die jongeren dat zullen accepteren.
Of neem nogmaals de Bartjes, waar de meeste bewoners hun best gedaan zullen hebben om hun huurhuis goed te onderhouden of zelfs te verfraaien en dan komt de beloning van de Stichting BrabantWonen: een brief in de brievenbus met het bericht dat de woningen worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw Paleiskwartier, en ook hier de hartelijke groeten van het bestuurlijk geboefte, in dit geval ten stadhuize. Wat zal -dit even onder ons- de directie van BrabantWonen dromen van een vliegtuig dat precies op de Bartjes neerstort, zijn de heren en misschien een enkele dame gelijk van het gezeur af. Jaloers zullen ze zijn op burgemeester Mans van Enschede, ook PvdA overigens, die weet dit soort zaakjes wat beter te regelen. Wat nu te doen? Preventief ruimen, jawel, om de burgers meer ellende en onheil te besparen, dient de inhoud van het stad- en provinciehuis preventief geruimd te worden, desnoods met de gebouwen erbij.
Nou zie ik mij nog niet zomaar een vliegtuig scoren om deze heilzame daad voor de mensheid echt te verrichten. Bovendien weet ik niet of mijn compaan het hondje (Blacky heet ze) opgeleid kan worden tot terroristisch stuntvliegende co-piloot, gezien haar hoge leeftijd. Ze is namelijk al bijna zeventien jaar oud. Trouwens, het nieuwe stadhuis van 100 miljoen gulden is op dit moment niet eens klaar. Het provinciehuis -dit weer even onder ons- is daarentegen wél een ideaal object voor het betere vliegtuigstuntwerk, heel mooi gelegen ook.
Helaas kan ik hier slechts over dromen: 'De gek met 't hondje gaat terroristisch stuntvliegen met 't hondje' klinkt toch behoorlijk aantrekkelijk, heel poëtisch eigenlijk, jammer. Maar gelukkig is er hoop, want deze stad blijkt dus sinds december 2000 te beschikken over stenengooiende jongeren. 'Rombouts rot op', hadden ze op een muur gekalkt aan de Graafseweg tijdens een opstootje aldaar aan het begin van dit jaar, toen duidelijk werd dat de politiekogel het slachtoffer in de rug, ik herhaal: in de rug had getroffen. Het betere bestuurlijke vakwerk geleverd door de zogenaamde 'terugtrekkende overheid'. Juist, mijn idee: Rombouts, sukkel rot op! En neem alsjeblieft dat afschuwelijke zooitje wethouders, gemeenteraadsleden en corrupte ambtenaren mee! Vergeet ook niet die bestuurlijke pummel Houben, dat misselijkmakend monster van Boelhouwer en de rest van die provinciale ellendelingen mee te nemen. Alles waar het bestuurlijk geboefte haar vunzige, doortrapte corrupte bestuurlijke klauwen naar uitsteekt verrot, verloedert, gaat kapot, wordt afgebroken, wordt kortom een puinhoop, daar kunnen nog geen honderd Osama bin Ladens tegenop!
De ruiten van het stadhuis sneuvelden meteen aan het begin van de Bossche rellen-driedaagse, de stenengooiers wisten dus heel goed waar hun werkelijke vijanden bivakkeerden.
Braaf meer strippen afstempelen in de bus en natuurlijk niet met de voeten op de bank. Alsof de jeugd van tegenwoordig uitsluitend bestaat uit psychiatrische patiënten!
Nee, gemeentelijke sukkels en corrupte idioten, jullie breken de tent af en dus mogen de jongeren er aan meedoen. Geef het voorbeeld en de jongeren volgen, eigenlijk zijn ze heel volgzaam, heel braaf. Daarom inkeilen de ruiten van het stad- en provinciehuis! Dat kan niet vaak genoeg gebeuren en neem intussen het kantoor van BrabantWonen ook even mee. Het leven is vanaf heden één grote rampenfilm, dus doe mee, het is niet moeilijk. Pokémon!
Als jongere ben je namelijk wild, energiek en snel, de bestuurlijke bandieten zijn daarentegen dom, lui, vadsig, traag en, zoals eerder vermeld, corrupt!
Eindelijk kan ik schrijven namens een achterban, een groeiende achterban, die op den duur niet genegeerd kan worden.
Het bestuurlijk geboefte zal in de toekomst nog zuur gaan kijken, behalve burgemeester Rombouts, die kijkt nu al zuur en president Bush natuurlijk! Dat betekent de komende tijd dolle pret voor de gek met het hondje, ja het gaat hardstikke goed!

17 september 2001
's-Hertogenjevo

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 360, 28 september 2001