Skip to main content
  • Archivaris
  • 357

De wereld is niet te koop

Zoals niemand ontgaan zal zijn waait er een nieuwe wind van verzet door de wereld. Sinds de protesten tegen de WTO in Seattle eind 1999 heeft bijna elke mondiale bijeenkomst van politieke en economische machthebbers kunnen rekenen op grote demonstraties - van Washington tot Praag, van Nice tot Davos, en van Malmö naar Quebec. Hoewel de achtergrond van de demonstranten vaak zeer divers is en de issues van hun campagnes variëren (van vrijhandel, milieu, derdewereldschulden, vrouwen- en mensenrechten tot vluchtelingenbeleid en racisme) vinden zij elkaar steeds meer onder een gezamenlijke leus: De Wereld Is Niet Te Koop. Verzet tegen economische globalisering en kapitalisme is wat hen bundelt.

Hoewel ook in Nederland duidelijk te merken is dat het tij keert, loopt het in de polder echter wat minder hard van stapel dan in veel andere landen. Toch zijn er honderden activisten in en uit Nederland betrokken geweest bij campagnes tegen de Wereldbank en het IMF toen die hun vergadering hielden in Praag. Er beginnen nu opnieuw initiatieven te ontstaan om te mobiliseren voor diverse protesten, onderandere tegen de G8-top in Genua komende zomer. Er zijn ook al ideeën om actie te gaan voeren tijdens de volgende WTO-top in Qatar in november. Daarnaast zijn er in Nederland zelf veel acties en campagnes die deel uitmaken van dezelfde mondiale ontwikkeling. Van daaruit beginnen verschillende groepen en organisaties de laatste tijd regelmatiger met elkaar samen te werken en actie te voeren. Toch gaat het ons allemaal nog niet snel genoeg.

Op zaterdag 16 juni willen wij daarom een dag organiseren waar we vanuit het hele land samenkomen om het te hebben over de perspectieven van die jonge inspirerende ontwikkelingen en wat die voor Nederland kunnen betekenen. Met welke problemen hebben we te maken in ons verzet tegen de waanzin van de winst en wat voor oplossingen stellen we daar tegenover? Uiteindelijk willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een landelijk antikapitalistisch netwerk dat onze diversiteit respecteert maar waarmee we tegelijkertijd proberen onze krachten meer te bundelen en te versterken. Daarom moet de dag een open karakter hebben en willen we juist ook nieuwe mensen betrekken. Ook initiatieven zoals de NS-personeelscollectieven en strijd tegen privatisering verdienen wat ons betreft aandacht op deze dag.

We stellen ons die dag (16 juni) voor als een levendige discussie over aan de ene kant de mondiale beweging en de campagnes die spelen - zoals tegen de WTO en GATS maar ook tegen bijvoorbeeld Plan Colombia en Fort Europa - en aan de andere kant de strategische vraagstukken - zoals bijvoorbeeld 'tophoppen' en de rol van tegenstructuren en vakbonden. We willen afsluiten met een spetterend feest. Deze dag kan natuurlijk des te geslaagder worden als meer groepen en organisaties bij de samenstelling ervan betrokken zijn. Daarom willen we degenen die zich kunnen vinden in dit initiatief en ideeën hebben voor discussieonderwerpen en workshops van harte uitnodigen om met ons mee te doen. Wil ook jij, jouw organisatie of groep hieraan meedoen? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 06-24521011

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 357, 7 juni 2001