Skip to main content
  • Archivaris
  • 381

demoniseren

In de Volkskrant van 7 juni jongstleden stond een goed stuk van Wilma de Rek naar aanleiding van een schandelijk artikel in HP/De Tijd over de grote duim van 'onderzoeker' Peter Siebelt. We nemen dit hieronder in dit Kleintje over omdat we hier zeker op terug gaan komen aangezien deze Siebelt op het punt staat bij Uitgeverij Aspekt een boek te publiceren ("Eco Nostra - het netwerk achter Volkert van der G.") vol "vuil tegen links".

door Wilma de Rek

Bij deze demoniseer ik de redacteuren van HP/De Tijd. Als Femke Halsema iets overkomt, is het hun schuld.
Bestaan er nog mensen in Nederland die niet gedemoniseerd zijn, vraag ik me wel eens bezorgd af. En voelen die enkele stakkers die niet gedemoniseerd zijn zich zo langzamerhand niet enorm gedemoniseerd omdat ze nog steeds niet gedemoniseerd zijn?
Sinds Pim Fortuyn is er geen houden meer aan. Wie er het afgelopen jaar allemaal niet werden gedemoniseerd! Xander van Wendy, Marcel van Dam, Gert van Hermien, de moeder van Balkenende, Balkenende zelf alsmede Zalm, Melkert en Kok. Ronald Giphart, Tineke Netelenbos, George Bush, Antony Burgmans, Jeroen van der Veer, Ad Scheepbouwer, Saddam Hussein, Leo Beenhakker, Katja Schuurman, Mohammed Cheppih, Dyab Abou Jahjah en de hele rest van de AEL, Ayaan Hirsi Ali, Loekie van Maaren-Van Balen. Allemaal gedemoniseerd.
Afgelopen weekend werden Roel Pieper en zijn vrouw in hun tuin in Aerdenhout neergestoken. Afschuwelijk, walgelijk en belachelijk. Zieke actie van mafkees. Maar hoe reageerde de familie? NRC Handelsblad: "De familie vermoedt een link met een optreden van Pieper onlangs in het televisieprogramma Rondom Tien. Daarin verklaarde Pieper dat alle aandacht die de media aan de hoge inkomens van topbestuurders in het bedrijfsleven schenkt, ongenuanceerd is en dat deze groep gedemoniseerd wordt." Ik neem maar even aan dat het gebruik van de enkelvoudvorm na 'media' voor rekening van NRC ('slijpsteen voor de geest') zelf is, maar dat van dat demoniseren zal de krant niet verzonnen hebben. Antony Burgmans, topman van Unilever, suggereerde dinsdag eveneens een verband tussen de 'demonisering' van rijkelijk beloonde topmanagers en de aanslag op de familie Pieper: "Er wordt te veel op de man gespeeld". In Duitsland, in Groot-Brittannië, in de VS en jawel, ook in Nederland is een brede maatschappelijke discussie gaande over de hebberige graaierigheid van topmanagers. Kranten en tv doen daar uiteraard graag - en met een zekere gretigheid - verslag van. Is dat demonisering?
Ik herinner me aanslagen op rijke industriëlen van lang geleden, toen er van gretige verhalen in de pers geen sprake was: Toos van der Valk, Freddy Heineken, Gerrit Jan Heijn. Niemand die toen met die malle term op de proppen kwam in een poging dergelijke acties te verklaren; het ging gewoon om gekken of het ging gewoon om geld, en meestal om een combinatie daarvan.
De man die het op de familie Pieper voorzien had, ene Paul T., schijnt een linksig type te zijn en veganist bovendien. Bij dat woord gaan sinds Volkert in het hele land alarmbellen rinkelen, en jawel: op de Fortuynistensite www.pimfortuyndiscussie.com wordt ook deze Paul T. inmiddels flink gedemoniseerd. Veganisten, dat zijn allemaal griezels en moordenaars. En linkse veganisten al helemaal. Het wachten is op een ferme uitspraak van minister Remkes, de Willibrord Frequin van politiek Den Haag.
Over Volkert gesproken: eigenlijk is niet hij degene die Pim Fortuyn vermoord heeft. De echte dader is GroenLinks. Dat schrijft althans HP/De Tijd deze week in een wazig stuk dat vooral tot doel lijkt te hebben GroenLinks eens flink te demoniseren. Dat begint al op de voorpagina, met de kop Het sinistere netwerk rond GroenLinks boven een tekening van een boom met slangenkoppen in plaats van wortels. Het vervolgt in een intro dat eindigt met 'Kwam de kogel van GroenLinks?', een vondst waar de auteurs zelf nogal trots op lijken te zijn, en leutert dan zeven suggestieve pagina's door. De bron van het stuk is een stapel oud papier van een meneer Peter Siebelt, die ik hier verder niet zal demoniseren maar wiens complottheorieën verre van nieuw zijn: zes, zeven jaar geleden stonden ze allemaal al afgedrukt in De Telegraaf, tot en met de ook door HP afgebeelde, oude politiefoto van GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak - over demonisering gesproken. Het verhaal in HP/De Tijd hangt zo van houtjes en touwtjes aan elkaar dat het grappig zou zijn als het niet zo triest was. In feite doet het blad niets minder dan GroenLinks beschuldigen van de moord op Fortuyn. Op een andere manier vallen zinnen als "Er loopt een directe lijn van de moordenaar van Fortuyn naar GroenLinks. Zoals de Amerikanen zeggen: Volkert is slechts two handshakes away van de GroenLinks-top" niet te interpreteren. En dat is geen demoniseren meer, dat is criminaliseren. Nu is de lezerskring van HP/De Tijd niet groot, maar toch. Ik weet uit betrouwbare, ontzettend linkse bron dat een publicatie in De Telegraaf in januari, waarin eveneens allerlei verbanden tussen Volkert en GroenLinks werden gesuggereerd, Femke Halsema een maand intensieve bewaking heeft opgeleverd. Wat zullen de gevolgen van dit verhaal zijn, dat al enkele dagen van tevoren via advertenties in onder meer deze krant werd aangekondigd met de enthousiasmerende oneliner "Wat heeft Volkert met GroenLinks te maken?"
Bij deze demoniseer ik de redacteuren van HP/De Tijd, de moordenaars van GroenLinks. Als Femke Halsema iets overkomt, is het hun schuld.

(het bewuste - door Stan de Jong en Joost Niemöller geschreven - stuk in HP/deTijd is nog op internet te vinden www.xs4all.nl/~jimed/Siebelt/siebelt.html)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 381, 11 juli 2003