Skip to main content
  • Archivaris
  • 381

Kort nieuws

Sauregurkenzeit

Maxima koninklijk zwanger, huiselijk geweld bij Margarita en Edwin, weer een andere oranjetelg zegt te zullen gaan trouwen; wat een oranjegezijk. Burgemeester Rombouts geen Brabantse Trix-commissaris waardoor wij nu nog steeds met hem én nu ook nog met May-Weggen zitten opgescheept (wat was er toen toch ook alweer aan de hand met die Peter Maij?). Peter Claessen (DenBosch) en Loet Willekes (Vught) uit de lokale politiek wegens ernstige teleurstellingen in het niveau daarvan - daar hebben ze lang over moeten doen zeg. De museumdiscussie afgesloten?, geen dure (ver)nieuwbouw, ook niet in het Paleiskwartier. Plebaan/St.Jan-parochie-manager Antoine Bodar die hier in DenBosch de show steelt met zijn voorliefde voor stukken schrijven in plaats van zieken bezoeken. Al dan niet verslaafde dak- en thuislozen in DenBosch worden regelmatig bekeurd wegens het in het openbaar nuttigen van een blikje bier, nu dreigen onze stadsregenten hen met een samenscholingsverbod, veel gekker moet het allemaal niet worden. Steeds meer dak- en thuislozen maar steeds minder animo om de Bossche daklozenkrant te verkopen, de oplage blijft al een tijdje steken rond de drieduizend per maand, maar da's toch nog altijd fors hoger dan die van Kleintje Muurkrant. Tip: Geef je vriend(in) een cadeau-abonnement op 't Kleintje! Lees het colofon linksonder op de voorpagina van dit Kleintje.

Bossche Streetrave

Voor de vierde keer vond er in DenBosch een enthousiaste streetrave plaats op zaterdag 28 juni jongstleden. Honderden jongeren vierden de open ruimte van de Bossche straten. Flink wat verkeershinder en oponthoud. "De weg loopt niet altijd waar je hem verwacht" en "onder het asfalt ligt het strand", tegen de repressie en op deze lekkere warme rave-dag met veel soundsystems en ketsende drums. Op de uitdeelfolder: "Staan we in de weg...? Of staat u misschien in de weg, met uw auto? De weg loopt niet altijd waar je hem verwacht. Sla eens een andere weg in dan de weg die de overheid voor u heeft uitgestippeld... Zoek samen nieuwe wegen. Als we met elkaar praten en naar elkaar luisteren kunnen we meer bereiken dan wanneer we gehoorzamen aan een overheid die steeds in regeltjes blijft hangen zonder echt sociale oplossingen te bieden". Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mediabagger

Een paar maanden geleden kwam George Galloway, lid van het engelse lagerhuis voor de Labourpartij in het nieuws, omdat er in Baghdad documenten waren gevonden waaruit bleek dat hij aanzienlijke bedragen van het bewind van Saddam Hussain gekregen had. Onderandere zijn nederige tweede (of derde) stulpje in Portugal zou daaruit betaald zijn.
Op de BBC beelden van het archief waar de gelukkige krantenverslaggever Philip Smucker de bezwarende documenten had gevonden. Iedereen als de kippen erbij om aan te tonen dat het echte documenten zijn...
Oeps, na wat speurwerk bleek dat de betrokken documenten door meneer Smucker gekocht waren van een Irakese generaal, Salah Abdel Rasool voor een bedrag van $800. 24 uur na betaling werden hem de documenten overhandigd. Die meneer Rasool heeft nog meer documenten in de aanbieding, zoals het definitieve bewijs dat de kapers van 11 september 2001 hun vliegen in Irak geleerd hadden, en nog meer interessants. Maar hoe kwam die Smucker erbij om de naam van Galloway te noemen...

Sterke Verhalen

Op donderdag 23 oktober organiseert de Praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden het symposium "Sterke Verhalen: Mediahypes en Moderne Sagen".
Waardoor gaan media hyperventileren? Hoe dragen journalisten bij aan het ontstaan van massahysterie? Waarom presenteren kranten broodjes aap als nieuwsbericht? Zes onderzoekers en een onderzoeksjournalist belichten onder meer massahysterie rond ritueel misbruik, gehypete cijfers in de pers, mediahypes in de dramademocratie, geruchten over kidnappers in de ballenbak van IKEA en broodjes aap over verzonnen verkrachtingen, diefachtige kangoeroes en mensenreddende dolfijnen. Het symposium is bestemd voor onderzoekers op het terrein van journalistiek en communicatie, voor journalisten en voor anderen met belangstelling voor mediahypes, massahysterie en urban legends, kortom: sterke verhalen. De sprekers: mr. Tjalling Beetstra (Criminoloog), drs. Peter Burger (PraktijkStudie Journalistiek & Nieuwe Media, Universiteit Leiden), dr. Willem Koetsenruijter (PraktijkStudie Journalistiek & Nieuwe Media, Universiteit Leiden), Oscar van der Kroon (VARA-televisie, Zembla), Henrik Lassen, PhD (University of Southern Denmark, Kolding), dr. Theo Meder (Meertens Instituut, Amsterdam), drs. Peter Vasterman (School voor Journalistiek, Utrecht). Kijk op www.praktijkstudies.nl/index.php3?c=226 of mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vrouwen in beeld

Naar aanleiding van het artikel "Vrouwen in beeld" uit het vorige Kleintje Muurkrant kwamen er een aantal reacties bij het Kleintje binnen. Elders in dit Kleintje staat een reactie van Isolde van Overbeek. Hieronder twee kortere reacties die zijn binnengekomen op ons nieuwe discussieforum op de internet-pagina's van 't Kleintje (klik op "discussies" op www.stelling.nl/kleintje).

reactie 1:
Haarscherp wordt hier verwoord wat ik ervaar aan de beelden die ik zie op het scherm. Kots er soms zo van dat ik bijna geen tv meer kan kijken. Het is niet te geloven hoe vrouwen worden gepresenteerd in de media. Het is echter maar één kant van de zaak. Merk bij mezelf ook dat ik kan genieten van vrouwen die zichzelf 'laten zien' als ik met een drankje op een terras zit. Ik ook kijk naar de draaiende billen. Dan vraag ik me af wat is dat dan dat ik er daar zo van kan genieten? Het is zo dubbel. Aan de ene kant voel ik me door de media gemanipuleerd als consument van 'vrouwenvlees' aan de andere kant merk ik me er ook door aangetrokken te voelen. Er zijn heel veel vrouwen die ik bewonder om wat ze kunnen, doen, denken, bedenken, maken, zeggen of voelen. Wanneer ik echter aangesproken wordt door een 'mooie' vrouw doet dat iets met me wat ik niet goed kan omschrijven. Vooral wanneer ik ook nog het gevoel heb dat ze met haar uiterlijk wil behagen. Het is (denk ik) dit gevoel waar door de media en de commercie voortdurend aan wordt geappelleerd en het is niet makkelijk om je daar aan te ontrekken. Het zet iets in werking wat (bij mij) autonoom reageert. Hormonen? Feromonen? Ik weet het niet zo goed. Wanneer ik een vrouw voor de eerste keer ontmoet of zie, 'kijk' ik heel anders naar haar dan wanneer ik haar al vaker heb gezien of ontmoet. Een nieuwe ontmoeting brengt een soort 'spanning' met zich mee die, (denk ik) door veel vrouwen en mannen wordt gevoeld en door mij als 'prettig' en 'spannend' wordt ervaren. Ik denk dat het deze mechanismen zijn die geëxploreerd wordt door de media en de commercie. Ondanks dat ik vaak geen tv meer kijk om me te onttrekken aan de onsmakelijkheden die bewust worden getoond om deze gevoelens op te roepen merk ik dat ik er (dus) ook gevoelig voor ben. Dat voelt dubbel. Dat dubbel is figuurlijk en letterlijk. Ik pak sneller iets in de winkel om het te bekijken wanneer op de verpakking een voor mannen aantrekkelijke vrouw staat afgebeeld. Ben minder assertief wanneer een 'mooie' vrouw naar me glimlacht. Weet niet of dit iets is wat uit mezelf komt of is 'aangeleerd' door de alles overheersende, onderdrukkende, misbruik makende, vrouwonvriendelijke commercie.
Worstel er mee en kom (hopelijk) boven.
(Sjaak ten Thij)

Reactie 2:
Hallo, een boeiend artikel en zeker waar. Wat ik echter compleet niet begrijp is dat vrouwen voor 90% voor de opvoeding van de kinderen instaan en veelal macho-zonen in de maatschappij zetten. Moeders geven hun zonen doorgaans het idee dat vrouwen er zijn om te gebruiken. Hier ligt toch een belangrijke sleutel tot doorbreken van rolpatronen en vooringenomen stellingen, of zie ik dit verkeerd?
(Erik Lauriks)

Atalanta

Naast onze weggeefboekjes "Anarchie, tis dat?" en "Veganisme, tis dat?" is er nu een derde in de reeks, namelijk: "Feminisme, tis dat?" Ook dit is weer geschreven voor "beginners", als eerste kennismaking. Maar ook anderen vinden ze vaak leuk. "Feminisme, tis dat?" is net als de andere twee boekjes gratis (maar giften zijn welkom) voor wie 1 exemplaar wil. Mensen die de boekjes zelf (op scholen, bij info-avonden, tijdens akties en dergelijke) willen verspreiden kunnen tegen betaling van de kostprijs (0,20 per boekje plus porto) hele stapels bestellen. (Gun ons wel de tijd om ze bij te maken als ze op zijn!) In het boekje wordt feminisme kort beschreven als zowel vrouwen- als mannenbevrijding, er staat iets in over de eerste en de tweede golf, over de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen in kranten en andere media, over macho-ekonomie, sexueel geweld, sexisme, he-, ho-, les-, a of bi zijn, over hanisgeid en onderdanigheid, carrièrevrouwen en andere macha's, uiterlijkheidskultus, anarkafeminisme enzovoort. Dat alles in een boekje van 16 bladzijdes op A6 formaat, met veel vrouwentekens en andere plaatjes erbij.
Atalanta, Utrecht (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. & www.antenna.nl/atalanta)

Fort van Sjakoo

Na twee jaar knokken en onderhandelen zijn we een tijdelijk koopcontract aan gegaan met het Woning Bedrijf Amsterdam (WBA). Het WBA legde ons initiatief in juni 2001 een onbetaalbare huurverhoging op van meer dan 900%. Geschokt kwamen we er achter dat zowel de gemeente als de cooperaties nieuw beleid hadden ingezet. In de swing van herorganisatie en bedrijfsoptimalisering worden duizenden sociale huurwoningen en tientallen ruimtes van niet-draagkrachtige initiatieven, zoals de onze, als overtollig vet weggesneden. Na een storm van protest en een rapport van de bedrijfshuur-adviescommissie bleek de laagst haalbare huur voor het Fort van Sjakoo toch nog een onbetaalbare huurverhoging te betekenen van ongeveer 500%. Nu ongeveer een half jaar geleden besloten we, als laatste optie, geld in te gaan zamelen voor de aankoop van onze ruimte op de Jodenbreestraat in Amsterdam. Van onze kant werd beloofd eind juni (nu dus) mee te delen aan het WBA of we de benodigde 200.000 euro voor eind december kunnen ophoesten. Het WBA beloofde te zullen lobbyen bij de gemeente voor een bijzondere (goedkopere) erfpacht regeling en stelde het slagen daarvan als voorwaarde van de overeenkomst. Al snel werd duidelijk dat er veel mensen waren die het Fort van Sjakoo wilden steunen in haar aankoop plannen. Er werd een begroting gemaakt en een folder en al snel stroomde het geld binnen. Honderden mensen en organisaties doneerden of leenden ons geld. Door het hele land namen mensen initiatief en organiseerden benefietfeesten of collecteerden geld. In een paar maanden tijd werd meer dan 100.000 euro opgehaald. Zo veel dat we nu de in schatting durven maken dat het ons gaat lukken. Op het moment zijn we nog in gesprek met enkele grote geldschieters. Mocht dat goed gaan en we verzamelen daarbij nog ruim tienduizend euro's, dan verzekeren we het Fort van Sjakoo van een betaalbare ruimte in de toekomst. De komende tijd gaat het WBA nu de verkoop voorbereiden. Het belangrijkste knelpunt daarin is de erfpacht regeling met de gemeente. Het is dan ook van groot belang dat de gemeente zich hierin positief opsteld. meer informatie vind je op www.fortvansjakoo.nl (Donaties aan Stichting Stort voor het Fort, Amsterdam Giro 948 40 62)

Brabantse kernwapens

Zo'n dertig vredesactivisten moeten een boete betalen van 20 euro. deze straf legde de rechtbank van DenBosch hen op nadat ze op 18 januari van dit jaar in hoedanigheid van burgerinspecteur de vliegbasis Volkel hadden betreden. De rechter kon zich daarentegen in grote lijnen wel vinden in hun argumentatie. De vredesactivisten die voor de echter moesten komen waren de laatsten van de in totaal 104 personen die op 18 januari waren gearresteerd toen zij deelnamen aan een burgerinspectie van vliegbasis Volkel. Doel van die actie was om van de Nederlandse overheid openheid te eisen over de illegale massavernietigingswapens (elf kenwapens) die op het Brabantse Volkel gestationeerd zijn.
Nadat alle verdachten voor de Bossche rechtbank hun verhaal hadden mogen houden kwam rechter (en lid Rotaryafdeling DenBosch-Oost) Mr. M.F.A.M. Povel zelf met enkele opmerkelijke uitspraken: "Kernwapens zijn welhaast ontoelaatbare wapens. ook het Internationale Gerechtshof sluit dat niet uit. Hoe zit het met de opslag van kernwapens op Volkel? Wordt er met de kernwapens ook geoefend? En als er eens geen kernwapens zouden zijn? Dan zou niemand voor de keuze kunnen worden gesteld ze ooit te gebruiken, maar nu ze er wel zijn is een verkeerde keuze niet uit te sluiten", aldus Povel.

NL-regenwater ongezond

Onderzoek van Greenpeace toont aan dat het Nederlandse regenwater giftige stoffen bevat. Deze stoffen zijn aangetoond in meetpunten verspreid over heel Nederland. De hoeveelheden zijn bovendien bij locaties waar dubieuze stoffen geproduceerd of worden toegepast, vaak veel hoger dan op andere plekken. De onderzoekers vonden niet alleen toegestande stoffeen zoals HBCD maar ook inmiddels verboden stoffen zoals musk-ambrette. Opvallende resultaten zijn de hoge concentraties van de ftalaten DINP en DIDP in Vlaardingen (producent Exxon), de concentratie HBCD (een broomhoudende brandvertrager) in Terneuzen (producent Broomchemie) en bisfenol-A (producent Resolution Performance Products). Greenpeace wil dat staatssecretaris Van Geel op zeer korte termijn overleg voert met de chemische industrie om de onderzochte giftige stoffen te vervangen. Daarnaast moet de staatssecretaris het gebruik, toepassing en handel van deze stoffen verbieden. Voor meer informatie: www.greenpeace.nl/regenwater (klik op je woonplaats!)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 381, 11 juli 2003