• Archivaris
  • 375

Luistert Israël mee?

Afgelopen jaar werd via diverse bronnen duidelijk dat er geruime tijd sprake is van een zorgwekkend privacyprobleem bij het afluisteren van alle telefoongesprekken. Niet alleen hebben Nederlandse burgers te maken met steeds verdergaande bevoegdheden die de politie- en justitiële diensten verkrijgen, het is ook zeer verontrustend dat de apparatuur waarmee afgeluisterd wordt lek blijkt te zijn.

door Ewald Conspira

In een serie artikelen op de internetsite van Kleintje Muurkrant (zie onderaan), die eind 2001 begon wordt uitgebreid ingegaan op de betrokkenheid van de Israëlische firma Comverse Infosys bij de aftap-apparatuur die op vrijwel alle tapkamers bij de Nederlandse recherche voorhanden is. Maar ook de telefoontapkamers van de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen Dienst (MID) zijn uitgerust met deze Comverse-spulletjes. Nog sterker, in alle landen van de NAVO -behalve in Frankrijk en Denemarken- staat apparatuur van dit merk. Dus ook in de Verenigde Staten, en daarvandaan kwamen vlak na de terroristische aanslagen van 11 september verontrustende berichten over een groot aantal afluisterschandalen. Enkele medewerkers van de Israëlische firma Amdocs werden uit de VS gezet omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij Mossad-operaties om "terroristen" op te sporen zonder daarvan de Amerikaanse overheid op de hoogte te stellen. Tot op de dag van vandaag wordt hierover in de Amerikaanse media heen en weer geschreven, helaas vind je hierover weinig in Holland terug.

Comverse/Verint
Even later valt in de Amerikaanse media de naam van het Israëlische bedrijf Comverse Infosys als leverancier van afluisterapparatuur aan Amerikaanse politie- en veiligheidsdiensten. Het bedrijf wordt ervan verdacht in die apparatuur een 'achterdeurtje' te hebben gebouwd waardoor 'derden' (en daarbij wordt er door een aantal Amerikaanse bronnen verwezen naar de Mossad) toegang zouden hebben tot afgeluisterde telefoongesprekken. Dit alles uiteraard zonder dat de Amerikaanse opsporingsdiensten hiervan op de hoogte zouden zijn. Eind december 2001 wordt bekend dat Comverse ook in Nederland grote delen van het rechercheapparaat heeft voorzien van afluisterapparatuur. In een juridische procedure bleek dat door justitie afgeluisterde gesprekken tussen een verdachte en zijn advocaat niet altijd worden vernietigd. Volgens een officier van Justitie in Almelo "komt dat omdat in veertien van de dertig tapkamers in het land Israëlische apparatuur wordt gebruikt die het wissen van opgenomen gesprekken niet mogelijk maakt. De apparatuur is sinds 1994 in gebruik." Even later wordt ook nog duidelijk dat precies dezelfde apparatuur gebruikt wordt door de (toenmalige) BVD en CID om controle uit te oefenen op alle in Nederland actieve internetproviders teneinde al het surf- en emailgedrag van Nederlandse internetgebruikers te scannen. Halverwege vorig jaar werd steeds duidelijker dat Comverse in staat was/is vanaf een afstandje de door hen geïnstalleerde spullen te kunnen afluisteren en (dus) manipuleren. Dit nieuws haalde eindelijk het ANP en 't zal geen toeval zijn dat in deze periode het bedrijf Comverse haar bedrijfsnaam verandert in Verint. Eind afgelopen jaar kwam dit verontrustende nieuws nog ietsje meer aan de oppervlakte doordat de Evangelische Omroep (!) op Radio 1 een onthullende reportage uitzond over hoe Comverse de black box beheert van een groot deel van de Nederlandse tapkamers.

Kamervragen
Eindelijk worden er dan door Nederlandse parlementsleden vragen gesteld aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en die beantwoordde ze opvallend snel en zwak. De vragen kwamen zo'n beetje op het volgende neer: de Hollandse tapkamers zijn lek, de digitale geheugens worden dor Israëlische monteurs leeggehaald en (wellicht) doorgespeeld naar de Israëlische veiligheidsdienst, de Mossad. Wat zegt Remkes? "Naar aanleiding van de vraag hoe het zit met de betrouwbaarheid van de tapgegevens die met de betreffende apparatuur worden opgenomen, kan ik zeggen dat ik geen indicatie heb, dat de tapkamerapparatuur in het algemeen of die van Comverse in het bijzonder een negatieve invloed heeft op de betrouwbaarheid van de tapgegevens. Het wegsluizen van informatie uit tapkamers zou in theorie op twee manieren kunnen plaatsvinden: via inbelverbindingen op de apparatuur zelf en via spionage door onderhoudsmedewerkers in de tapkamers." Dan houd ie een heel verhaal dat de Comverse-service-monteurs uitgebreid gescreend zijn door de BVD en er dus geen enkele reden voor bezorgdheid is.

Ongelooflijk dat Nederlandse politici dit antwoord van de minister pikken want onder andere uit de eerder genoemde EO-radiodocumentaire blijkt dat er ex-BVD-medewerkers bij Comverse werken: de huidige directeur van de Nederlandse vestiging van Comverse is M. Manche en hij had een eerdere job als systeemmanager van de BVD. Dus met die screening zal het wel loslopen ("Hé maatje, hoe is het met jou?"). Vervolgens kan Remkes onmogelijk weten of er informatie weglekt vanuit de Comverse-apparatuur. Kern van deze hele spionage-kwestie is namelijk dat er helemaal niemand toegang heeft tot het binnenste van deze afluisterapparatuur, uitsluitend Comverse/Verint-personeel is hiertoe bevoegd. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

bronnen:
* berichten op www.stelling.nl/kleintje/actueel.html en www.stelling.nl/divers/comverse.html
* Trouw 25 november 2002
* Computer-magazine c't van juni 2002 en januari 2003
* de Groene Amsterdammer 22 juni 2002
* EO-radioprogramma 'Het Onderzoek' van 25, 26 en 28 november 2002

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 375, 24 januari 2003

  • Hits: 608

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch